10 Ocak ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ kutlu olsun!


gazeteciler_gununuz_kutlu_olsun_h13813

 

 

Bugün 10 Ocak. 212 sayılı yasanın, yani basın sektöründe çalışanların haklarının yasallaştırıldığı kanunun kabul edildiği tarihin yıl dönümü.
1961 yılından bu yana “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlanan 10 Ocak bugün de meslektaşlarımız tarafından çeşitli etkinlikle, hatta protestolar ile kutlanacak.

 

 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, basının toplumun aydınlatılması, bilinçlendirilmesi, halkın talep ve beklentilerinin kamuoyuna iletilmesi, birlik ve beraberliğinin korunması ve ülkenin tanıtımı açısından önemli rol oynadığını belirterek, hükümet olarak medyanın görevini en iyi ve rahat şekilde yapması için Basın Kanunu, RTÜK Kanunu gibi hukuki metinlerde değişiklikler yaptıklarını bildirdi.

296195

 

Arınç, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

 

 

Basın çalışanlarının haklarını düzenleyen yasanın yürürlüğe girişinin yıl dönümü olan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik eden Arınç, 10 Ocak 1961’de yürürlüğe giren 212 sayılı yasanın basın çalışanlarına getirdiği sosyal ve ekonomik haklarla gazetecilik mesleğinde yeni bir dönemin başladığına dikkati çekti.

 

296206

Bu tarihin gazetecilerin sorunlarının dile getirildiği, hak ve özgürlüklerinin vurgulandığı önemli bir gün haline geldiğini bildiren Arınç, bu tarihten sonra medya ve iletişim alanında yaşanan hızlı gelişmelerle hükümetlerinin basının güçlenmesi ve basın mensuplarının mesleklerini daha rahat yapmasına yönelik çalışmalarıyla sektörde önceki dönemlere kıyasla önemli kazanımların kaydedildiğini vurguladı. Arınç, mesajında şunları kaydetti:

DİĞER HABERLER
190 bin ton hububat alındı

 

 

“Özellikle son zamanlarda internet gazeteciliğinde yaşanan önemli gelişmelerle medyamız çeşitlenmiş ve daha da hız kazanmıştır. Medya mensuplarımız da kaydedilen teknolojik gelişmelerle mesleklerini çok daha modern imkanlarla icra edebilir hale gelmişlerdir. Demokrasinin vazgeçilmez temel taşlarından biri olan basının, kamuoyunun doğru ve zamanında bilgilendirilmesi açısından çok önemli görevi bulunmaktadır. Basın, kamuoyunu hızlı bir şekilde bilgilendirilirken diğer taraftan ifade özgürlüğünün ve demokrasinin gelişmesine önemli katkıda bulunmaktadır.Çünkü basın toplumun aydınlatılması, bilinçlendirilmesi, halkın talep ve beklentilerinin kamuoyuna iletilmesi, birlik ve beraberliğimizin korunması ve ülkemizin tanıtımı açısından önemli rol oynamaktadır. Bu bağlamda hükümetimiz medyanın görevini en iyi ve rahat şekilde yapması için Basın Kanunu, RTÜK Kanunu gibi hukuki metinlerde değişiklikler yapmıştır.Gerek hükümet olarak gerek sorumluluk alanımdaki kurumlar olarak amacımız, medyanın kamuoyunu aydınlatma görevini yapacağı en iyi ortamı tesis etmek, basın mensuplarının çalışmalarını daha rahat, özgür, güvenli şartlarda yapabilmelerini sağlamak ve bu doğrultuda iyileştirici düzenlemeler gerçekleştirmektir.”

 

Basın Konseyi’nden tutuklu gazeteci tepkisi

 

 

Basın Konseyi Yüksek Kurulu Başkanı Pınar Türenç, 10 Ocak “Çalışan Gazeteciler Günü” sebebiyle yaptığı açıklamada, “53 yıl önce basın dünyasının bayramı olan ve yıllar içinde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak yaşanan bugün, ne yazık ki hakların ve özgürlüklerin kaybedildiği gün olmuştur. Yüzlerce gazeteci siyasi baskılar yüzünden işten çıkartılmış, genel işsizlik oranı yüzde 9 iken, gazetecilerde bu oran yüzde 20’leri aşmıştır” dedi. Türenç ayrıca, tutuklu gazeteci sayısının 40’a düşmesine karşın, Türkiye’nin bu konuda hala dünya çapında ilk sırayı almasının utanılacak bir durum olduğunu söyledi.

DİĞER HABERLER
Türk dostu Kanadalı, Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı oldu

 

 

Tutuklu sayısında dünyada birinci

 

 

Türenç’in eleştiri getirdiği tutuklu gazeteciler konusunda Türkiye 2013’te de birinci olmuştu. Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (Committee to Protect Journalists-CPJ) açıkladığı ‘2013 Yılında Hapiste olan Gazeteciler’ raporuyla Türkiye’de 40 tutuklu gazeteci bulunuyor ve bu sayı ülke sıralamasında İran ve Çin’in önünde bulunuyor.


10 Ocak 2014. 11:04
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x