184 büyük ova, sit alanı ilan edilecek !..


Konya Ovasından görüntü 1

 

 

 

6,5 milyon hektarlık,184 büyük ova, sit alanı ilan edilecek !…

 

 

Halim UTLU

 

 

Ülkemizde her yıl, 50 bin ile 100 bin hektar toprak kaybediyoruz.24 milyon hektarlık tarıma elverişli arazimizin ise 19 milyonunu kullanabiliyoruz….

 

 

 

Ovaların en büyüğü, 729 bin hektarla Konya Merkez Ovası. En küçüğü ise 521 hektarla Burdur Yeşil Ovası.Konya’da  1 milyon hektarlık,13 farklı ova bulunuyor.Ankara’da ise  66 bin hektarlık alana sahip, 8 farklı ova yer alıyor…

 

 

 

Türkiye’nin tarımsal üretimini artırmak amacıyla, ekilmedik boş tarımsal arazi bırakılmayacak, göç, hisselilik, parçalılık vb. nedenlerle ekilemeyen tarım arazileri, atıl durumdan çıkartılarak,şahsa veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait olup da ekilmeyen tarım arazileri, sahipleri namına kiraya verilecek. Uygulama kapsamında, 2 milyon hektar tarım arazisi milletin hizmetine sunularak, yıllık 17 milyar TL gelir elde edilmesı hedefleniyor.

 

Bununla ilgili de, yasal düzenleme çalışmalarının sürdürüldüğü ifade ediliyor.

 

2023’e kadar,14 milyon hektar alan toplulaştırılacak

 

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu, 2005 yılında yürürlüğe girmiş, tarım arazilerinin farklı amaçlarla kullanımına sınırlamalar getirilmişti.Ayrıca tarım arazilerinin miras ve satış yoluyla bölünmesinin de  önüne geçilmiş, parçalı arazileri birleştirmek amacıyla,arazi toplulaştırma çalışmalarına hız verilmişti.

DİĞER HABERLER
Kırmızı et ürünlerine "sakatat" düzenlemesi

 

Geçen 12 yıllık sürede, 5 milyon hektar alan toplulaştırıldı. 2 milyon hektar alanın toplulaştırma çalışmaları da devam ediyor. Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılına kadar da, 14 milyon hektar alanda, toplulaştırma çalışmalarının tamamlanması hedefleniyor.

 

İnsanlığın geleceği toprakta

 

Öte yandan gıdaların yüzde 95’ini topraktan elde ettiğimizi, hemen herkes biliyor.Önemi her geçen gün artan tarım ve gıdanın en önemli kaynağı olan toprak olmadan,insanlığın hayatını devam ettirmesi, şimdilik pek mümkün görünmüyor.Gıdaya erişim noktasında yeterli olabilmek ve tarımsal üretimi sürdürebilir kılmak bakımından, toprağı korumak durumundayız. Zira, insanlığın geleceği,toprağın korunması,ona sahip çıkılması ile mümkün olacak gibi görünüyor.Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de topraklarımızı kaybediyor ve yeteri kadar kullanamıyoruz.

 

Her yıl, 50 bin ile 100 bin hektar toprak kaybediyoruz

 

Verimli tarım arazilerimizin, tarım dışı amaçlarla kullanılmasından dolayı, geri dönüşü olmayacak bir şekilde elden çıktığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik,”Ülkemizde her yıl, 50 bin ile 100 bin hektar arasında toprak kaybediyoruz. 24 milyon hektarlık tarıma elverişli arazimizin ise 19 milyonunu kullanabiliyoruz.Bu olumsuz gidişe dur demek ve tarım arazilerimizi korumak amacıyla, Hükümetimiz döneminde ciddi çalışmalar yapıldı.

 

12 yılda 5 milyon hektar alan toplulaştırıldı

 

2005 yılında yürürlüğe giren 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu ile; tarım arazilerinin farklı amaçlarla kullanımına sınırlamalar getirildi. Ayrıca tarım arazilerinin miras ve satış yoluyla bölünmesinin önüne geçildi. Parçalı arazileri birleştirmek amacıyla, arazi toplulaştırma çalışmalarına hız verildi. 12 yılda 5 milyon hektar alan toplulaştırıldı. 2 milyon hektar alanın toplulaştırma çalışmaları da devam ediyor. 2023 yılına kadar da 14 milyon hektar alanda toplulaştırmayı tamamlamayı hedefliyoruz.”dedi.

DİĞER HABERLER
Şeker tüketimi nasıl azaltılır?

 

6,5 milyon hektarlık,184 büyük ova, sit alanı ilan edilecek

 

Bakanlık olarak toprağımızın korunması ve bölünmemesiyle ilgili çok önemli çalışmalar yaptıklarını,yeni bir uygulamayı daha hayata geçirerek, ülke genelindeki 6,5 milyon hektar büyüklüğe sahip 184 adet büyük ovanın, sit alanı ilan edilmesi için çalışmaların tamamlandığını bir basın açıklaması ile duyuran Bakanı Faruk Çelik, Başbakan Binali Yıldırımın da, grup toplantısında bu konuya değindiğini söyledi.

 

En büyüğü, 729 bin hektarla Konya Merkez,en küçüğü, 521 hektarla Burdur Yeşil Ovası

 

Bakan Çelik’in verdiği bilgiye göre,bu ovaların en büyüğü, 729 bin hektarla Konya Merkez Ovası. En küçüğü ise 521 hektarla Burdur Yeşil Ovası. Konya’da toplam 1 milyon hektarlık alana sahip, 13 farklı ova bulunuyor. Ankara’da ise 66 bin hektarlık alana sahip, 8 farklı ova yer alıyor. Şanlıurfa’da 295 bin hektarlık Ceylanpınar Ovası ve 201 bin hektarlık Harran Ovası,Türkiye’nin en önemli ve verimli ovaları arasında bulunuyor.Samsun’da ise 136 bin hektarlık alana sahip, 3 farklı ova dikkat çekiyor.

 

İl Toprak Koruma Kurullarından, uygun görüş alınacak

 

2005’de yürürlüğe giren 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu gereğince belirlenen ve İl Toprak Korumu Kurulları’nda görüşülerek, uygun görüş alındıktan sonra, 60 ildeki, bu 184 ovanın korunmasına ilişkin kanuni düzenlemeler, önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’na sunulacak.184 ova,sit alanı ilan edilip, koruma altına alınacak.Yine Bakanın verdiği bilgiye göre,tarımsal üretimimizi artırmak amacıyla, ekilmedik yer bırakmayacak.Göç, hisselilik, parçalılık vb. nedenlerle ekilemeyen tarım arazilerimiz, atıl durumdan çıkartılarak,şahsa veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait olup da, ekilmeyen tarım arazileri, sahipleri namına kiraya verilecek.

DİĞER HABERLER
Türkiye-Rusya İlişkilerinde Yeni Dönem

 

Yıllık 17 milyar TL hâsıla elde edilmesi hedefleniyor

 

Böylelikle çeşitli sebeplerle ekilemeyen 2 milyon hektar tarım arazisi,ekonomiye kazandırılarak,milletin hizmetine sunulacak.Bu yeni uygalama ve yasal düzenleme sayesinde, yıllık 17 milyar TL’lik hâsıla elde edilmesi hedefleniyor.

 

Bu toprakların birer milli servet olduğuna dikkat çeken Bakan Çelik,çalışmalar neticesinde ekilmedik bir karış toprak bırakmayacaklarını, gelecek nesillerden emanet aldıkları toprağı, yine onlara sağlıklı bir şekilde taşıma noktasında, üzerlerine düşeni yapacaklarını belirtiyor.

 

 

 

 

 


28 Haziran 2016. 19:35
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x