2.Gıda Konferansı Düzenlendi


gko5

 

 

2. Gıda Konferansı, 22 Nisan 2014 Salı tarihinde Marriott Hotel Asia’da geniş bir katılım ile gerçekleşti. Gıda sektörünün fikir lideri, seçkin katılımcıları ve duayenleri Gıda Konferansında bir araya geldi.
Eventuum Organizasyon tarafından 2. kez gerçekleştirilen Gıda Konferansı, 22 Nisan 2014 tarihinde yapıldı. Konferansta uluslararası arenada fikir sahibi konuşmacılar izlenimlerini ve fikirlerini paylaşarak katılımcılara engin bir vizyon kazandırdı. 150’ün üzerinde firmanın katılımcı olduğu konferansta sektör duayenleri, tüm zamanların samimi açıklamalarıyla birlikte “think-tank” yaptı.

Ali KOPUZ

 

Açılış konuşmasını yapan, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Gıda Patronu olan Ali KOPUZ, Mart ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde gelmesinde gıda fiyatlarındaki yükselişinde etken olduğunu dile getirdi. Bu yıl yaşanan don olayının fiyatların yükselmesinde etken olduğunu dile getiren KOPUZ, dünyanın her yerinde küresel ısınma etkileri kaynaklı kıtlık riskinin de arttığını belirtti. Ali KOPUZ “Türkiye ithalat yerine kendi ürününü üretmeli, Ar-Ge çalışmaları artmalı, firmalar Ar-Ge çalışmaları için destek alamıyor, bu sebeple Ar-Ge yönetmeliği değişmeli, Devlet-Özel Sektör ve Üniversiteler tohum çeşitliliği için birlikte çalışmalı, dünyadaki GDO çalışmaları yakından takip edilmeli, yöresel çeşitliliğe sahip çıkılmalı, bunun içinde valilikler aracılığı ile tesciller üzerindeki çalışmalar artırılmalı” dedi.

 

Prof.Dr. Dilek BOYACIOĞLU Gıda Sektörüne Genel Bakış, İnovasyon, Ar-Ge ve Katma Değer Yaratma Gerekliliği başlıklı konuşmasında, Dünya Gıda Pazarı 2012-2013 verilerine istinaden verdiği istatistiklerde Ambalajlı Gıda tüketiminin her geçen yıl artan tablosuna dikkat çekerek Türkiye Gıda Pazarında bu yükselişin daha ivmeli olduğunu belirtti. Gıda sektöründe tüketicinin her geçen gün yaşamsal değişiklikler sebebi ile davranış değişikliğine yöneldiğini açıklayan BOYACIOĞLU, 2013 yılında Türkiye’de ilk 500 firma içine giren Gıda Firmasının 70’e erişmiş olduğunu, bu sayının 2009 yılında 66 olduğunu söyledi. “Tüketim kişi başına beklenen değerlerde değil, henüz pazar aç, bu durum yerli markaların dış yatırımcıların dikkatini çekmesini sağlıyor” dedi.

DİĞER HABERLER
Şeker Pancarı Kotasına İlişkin Soru Önergesi Verildi

Prof.Dr.Dilek BOYACIOĞLU

 

Prof. Dr.Mikdat KADIOĞLU İklim Değişiklikleri, Tarım-Hayvancılık ve Deniz Ürünleri Üzerindeki Gelecekteki Tehditler, Öngörüler içerikli sunumunda, işlenmemiş gıdanın üzeri açık bir fabrika olduğunu ve iklim koşullarına bağlı olarak verimlilik alınacağını söyledi. Küresel iklim değişiklikleri, güneşteki patlamalar, gezegenlerin hareketleri, volkan patlamaları ve tektonik hareketlerin uzun zamanda gıda üretimi üzerinde etkiler yarattığını anlatan KADIOĞLU, günümüzde insanoğlunun bu etkileri çok kısa sürede ve yoğun olarak oluşturduğunu ve doğanın buna ayak uyduramadığını belirtti. Gece sıcaklığı artışının ciddi tarım ürünü kaybına sebep olduğuna dikkat çeken Mikdat KADIOĞLU hava sıcaklığında 1 derecelik artışın buğday rekoltesinde %10 kayba sebep olacağını dile getirdi. Yeterli yağmur olmadığında kriz yönetimi uygulamak yerine öncesinde Risk yönetimi yapılması gerektiğini vurguladı.

 

Doç. Dr. Özlem TOKUŞOĞLU Yenilikçi, Güvenli ve Katma Değerli Gıda Üretim ve Pazarlama Stratejileri içerikli konuşmasında dünyada ambalajlı gıdanın önemini belirtti. Gelenekçi yapılı kuruluşların yeni ürün geliştirme maliyetlerinden korkmaması gerektiğini dile getirdi. Yenilikçi ürünler ile ilgili ayrıntılı bilgi veren TOKUŞOĞLU, Kara Havuç Posası Katkılı Fonsiyonel Dondurma Üretimi ile ürün inovasyonuna; İnovatif Kızartmalık Yağ(cbüfry oil) ile Az Yağ Çeken Gıdalar çalışması ile teknik inovasyona örnek verdi.

 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sedat KURU konuşmasında Türkiye’de Gıda Güvenliği, Tüketici Eğilimleri ve Mevzuat Yaklaşımı hakkında bilgi verdi. AB Gıda Mevzuatına uyum çalışmaları ve geçiş sürecinde yaşanan sıkıntılara dikkat çeken KURU, Türkiye’de resmi gıda denetimleri ve değişen tüketici eğilimlerini açıklayan sunumunda Gıda Mühendislerinin Türkiye’deki Gıda Sektöründe aktif rolünün önemini vurguladı.

DİĞER HABERLER
Sıvı yağ devi iflas etti

 

S.S.Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit ÇETİN konuşmasında, etiketlerde yöresel işaretlemenin tüketici bilinçlenmesinde ve üreticinin emeğine gösterilmesi gereken saygı noktasında önemini belirtti. Etikette varyetenin kalite ve fiyatlamadaki önemini açıklayan ÇETİN, “Türkiye dünya ile yarışabilecek durumdadır, yeter ki bilinçli olalım” dedi.
Zeytinyağının meyve suyu, ayçiçeği yağının tohum yağı olduğunu söyleyen Cahit ÇETİN, zeytinyağı üretiminin doğru yapılması durumunda ayçiçeği yağına ikame edebileceğini, böylece yurtdışından ayçiçeği yağı ithalatı için ödenen miktar azalacağı için ülke ekonomisine katkı sağlanacağını dile getirdi.

 

T.C.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İstanbul İl Müdür Yardımcısı Nazif KOCA sunumunda Ulusal Gıda Politikalarımızın Yakın Geçmişi ve Gelecek Perspektifi hakkında bilgi verdi. Gıda Mevzuatı, 560 Sayılı KHK, 5179 Sayılı Kanun, 4’lü Hijyen Paketi ve 5996 Sayılı Kanun içeriklerini anlatan KOCA, 2010 yılında yürürlüğe giren 5996 Sayılı Kanun ile haksız rekabetin önlenmesi sayesinde üretici ve tüketici menfaatlerinin korunmasının amaçlandığını belirtti. OECD raporlarında Türkiye’nin dünyanın 7.tarımsal gücü olarak açıklandığı, Tarım sektörünün temel hedefinin üretim-arz ve gıda güvenliği olduğunu dile getirdi. 2013-2017 stratejik planını;tüm taraflarla işbirliği yapılması, güvenilir gıda bilincinin toplumun tüm kesimlerince benimsenmesi, sektörde haksız rekabetin önlenmesi, tüketici menfaati ve toplum sağlığının en üst düzeyde tutulması olarak açıkladı.

 

YESİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin BOZDAĞ, Türkiye’deki üretilen gıdanın yarısının yemek sanayinde kullanıldığı belirttiği konuşmasında, Cumhurbaşkanlığı ile okul çağı çocuklarının obez olmasını engellemek için “Süt yetmez, yemekte verelim” sloganıyla çocukları sağlıklı yemekle tanıştırma çalışması yaptıklarını anlattı. 14 Mart Tıp Bayramı ile birlikte Türkiye’deki 4200 yemek üreticisi ve hammadde üreticileri ile birlikte tuz, yağ ve şeker oranlarını ayrıca soslarda kullanılan un oranını %10 düşürdüklerini belirten BOZDAĞ; etkili ve ses getirecek projeler üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

DİĞER HABERLER
Ramazan pidesinin fiyatı

 

Okan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Nezih MÜFTÜGİL İkram Kuruluşlarında Gıda Güvenliği hakkında bilgi verdiği konuşmasında, her yıl hazır yemek sektörünün %10-15 büyüyeceğini belirtti. Yemeklerdeki bakteri, virüs, parazit ve küflerin yemeği bozabileceğini; ancak insanlarda eklemler ve beyinde ağır hasarlar bırakabileceğini belirten MÜFTÜGİL, yiyeceklere bulaşan kimyasallarında bağışıklık sistemini çökerteceğini söyledi. Hazır yemek sektöründe altyapı ve kurumsallaşma sorunu olduğunu dile getirdi; denetim, eğitim, teşvik ve derecelendirme ile bu durumun düzelebileceğini vurguladı.

 

Miss Rella Gıda OP Türkiye Satış Müdürü Hasan AYDOS konuşmasında, yeni ürünlerin rekabetçi pazarda yer alma, güven sağlama ve markalaşma sürecini anlattı. Dondurulmuş gıdanın hazır yemek sektörü için zaman, enerji ve işçilik kazancı sağladığını dile getiren AYDOS, “Dondurulmuş gıda çöp çıkarmamasıyla yer kaplama konusunda da avantaj sağlar” dedi.

 

Günün son konuşması PLAT Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Erkan ÖZDEMİR, Özel markalı ürünler ve strateji ve yönetimi hakkında bilgi verdiği sunumunda Private Label ile geleceğin tüketicisini yakalamayı hedeflediklerini belirtti. PL ürünlerde Türkiye’nin her geçen yıl gelişiminin arttığını belirten ÖZDEMİR, süt ve süt ürünlerinin başı çektiğini söyledi.

 

Kaynak: http://www.gidagundemi.com/kultur-sanat/etkinlikler/gida-konfreansinin-2-si-genis-katilim-ile-duzenlendi-h2718.html


23 Nisan 2014. 18:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x