300 gramın altında ekmek satana ceza


Ankara’da 300 gramın altında ekmek satanlar incelemeye alındı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ankara Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, 300 gramın altında ekmek satan fırın ve alışveriş merkezlerini takibe aldı. Resmi Gazete’de yayınlanan ekmek kodeksi uyarınca halk tipi ekmeğin büyüklüğünün 300 gram olarak belirlenmesi nedeniyle bu gramın altında ekmek satanlara ceza kesiliyor.

Bakanlık, Ankara’da 300 gramın altında ekmek satan kuruluşları incelemeye aldı. Resmi Gazete’de yayımlanan 5. maddenin 3. bendinde yer alan genelgede “Ekmek en az 300 gram ağırlıktan başlayarak 50’şer gram artırmak suretiyle piyasaya sunulur. Ekmek çeşitleri muhtelif ağırlıklarda üretilebilir. Toplu tüketim yerleri için çeşitli sözleşme ve taahhütler çerçevesinde üretilen doğrudan tüketiciye sunulmayan ekmekler muhtelif ağırlıkta üretilebilir” kararı nedeniyle Ankara İl Tarım Müdürlüğü geçen hafta
Ankara’da bazı fırınlara ceza kesti. Tebliğ ile ekmek ve ekmek çeşitlerinin kimyasal özellikleri yeniden belirlenirken, halk tipi ekmekteki rutubet oranı yüzde 37, mısırlık ekmekteki rutubet oranı yüzde 40, tam buğday ekmeğindeki rutubet oranı yüzde 42, çavdar, yulaf ve kepekli ekmekteki rutubet oranı da 43’den fazla olmayacak.

Halk tipi ekmekte asgari gramajın belirlenmesi de, tüketicinin korunması açısından büyük önem taşıyor. Tüketici, gramajına bakarak fiyat karşılaştırması yapabilecek. Halk tipi ekmeğin büyüklüğünün 300 gram olarak belirlenmesi nedeniyle ise Ankara’da bazı alışveriş merkezleri içinde bulunan ekmek fırınları zor durumda kaldı.

DİĞER HABERLER
MŞÜ, Ziraat ve Veteriner Fakültesi için düğmeye bastı

Türkiye Fırıncılar Federasyonu (TFF) Başkanı Halil İbrahim Balcı, halen 40 ilde halk tipi ekmeğin 300 gram olarak üretildiğini, yarın itibariyle Türkiye genelinde bütün fırınların buna uyacağını ifade etti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın mart ayında çıkardığı ekmek kodeksi uyarınca halk tipi ekmeğin büyüklüğünün 300 gram olarak belirlendiğini kaydeden Balcı, bu düzenlemeyi desteklediklerini, gramajın yükseltilmesinin işçilik maliyetini düşürmesi nedeniyle fırıncının yararına olduğunu söyledi. Küçük
ekmeklerin daha fazla kabuk içermesi nedeniyle kalitesinde ve damak tadında bir azalma olduğuna dile getiren Balcı, büyük ekmek üretiminin ekmekte kaliteyi artıracağını, üretim açısından da bir sorun yaratmayacağını söyledi.

ANKARA HALK EKMEK 300 GRAM EKMEĞİ DESTEKLİYOR

Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar ise, Ankara’da birçok ekmek fırınının 300 gramın altında ekmek sattığını öne sürerek, Resmi Gazete’de ekmek kodeksi uygulamasının bir an önce hayata geçmesinin gerektiğini kaydetti. İlkbahar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in bu sorun ile ilgili bir uygulama başlatması gerektiğine işaret ederek, “300 gramın altında ekmek satılmaması gerek. Halk ekmek olarak biz bakanlığın talimatına uyuyoruz. Bazı fırınların büyük ekmek satmakta zorlandığı,tüketicilerin daha küçük ekmeği tercih ettiği yönündeki beyanları da var. Bu önemli bir sorun oluşturmuyor. Halk Ekmek olarak 300 gram ekmek üretiyoruz. Lezzet nedeniyle tüketiciler daha fazla tercih ediyor” dedi.

DİĞER HABERLER
İşlenmeyen tarım arazileri ekonomiye kazandırılacak

Bu arada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye genelinde ekmek üretimi ile ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş almaya başladı.

 

 


31 Ekim 2011. 10:21
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x