Üretimi Tarih Olan Tavuk yemlik ve Sulukları Tekrar Vitrinde


images

Köy tavuğuna ilginin son yıllarda artması, metal yemlik üreten küçük esnafı memnun etti. Bursa’da eti ya da yumurtası için tavuk besleyen köylüler, tarihi Kayhan Çarşısı’nda metalden yemlik üreten ancak sayıları giderek azalan esnafın ürünlerine ilgi gösteriyor.

 

“Kuş gribi“nin yaygın görüldüğü yıllarda  hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla   bitme noktasına gelen ancak lezzetli  olduğu öne sürülerek yayın organlarında yer alması sonucu son yıllarda yeniden aranır hale gelen köy tavuğuna ilginin artması, metal yemlik üreten küçük esnafa yaradı.

 

Bursa’da çevre köylerde, eti ya da yumurtası için tavuk besleyen köylüler, tarihi Kayhan Çarşısı’nda metalden yemlik üreten ancak sayıları giderek azalan esnafın kapısını aşındırıyor.

 

Tarihi çarşıda, yarım asırdır faaliyet gösteren, dededen kalma 25 metrekarelik dükkanda hem üretim hem de satış yapan İbrahim Kocadere, her türlü metal, alüminyum ve galvanizli sac işlediklerini söyledi.

 

Kocadere, özellikle kanatlılara yönelik metal yemliklere son yıllarda ciddi talep olduğunu ifade etti.

 

“Kuş gribi”nin etkili olduğu 2006-2008 yıllarında metal yemliklere talebin bıçak gibi kesildiğini vurgulayan Kocadere, “Neyse ki son yıllarda köy tavuğu yeniden revaçta. Serbest gezen tavukların etinin ve yumurtasının daha lezzetli olması ayrıca sağlık açısından da köy tavuklarının tüketilmesinin uzmanlar tarafından önerilmesi, her şeyi tersine çevirdi” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Giresun Veteriner Hekimleri Odası Seçimleri Yapıldı

 

Son yıllarda köylerde tavuk ve yumurta üretenlerin sayısının arttığını anlatan Kocadere, bu durumun kendilerine yaradığını söyledi. Siparişle çalıştıklarını, özellikle bahar aylarında verilen siparişleri yetiştirmekte güçlük çektiklerini belirten Kocadere, üretimlerinin tamamının el yapımı olduğunu ifade etti

 

Tarımtv.gov.tr


28 Şubat 2014. 19:19
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
Prof.Dr. Tülin AKSOY
Prof.Dr. Tülin AKSOY
10 yıl önce

Bir atasözü vardır; “anneanneler biriktirir, anneler atar, kızları yeniden toplar”. Çoğumuzun annesi aile yadigârı kilim ve halıları makine halısı ile değiştirirken, bizler de yeniden bunlara sahip olmaya çalışıyoruz. Eskinin yararlarını, en azından prestijini keşfediyoruz. Ülkeler/insanlar zenginleştikçe ve eğitim düzeyi arttıkça daha doğal olan ürünlerin ve süreçlerin tercih edilmesi kaçınılmaz. Suni elyaf yerine pamuklu/yünlü/kaz tüyü gibi. AB standartlarına sahip tavukçuluk sektörümüzün ürünleri de doğal, laboratuarda üretilmiyor, ancak yeşil alanda gezinen, doğasına daha uygun davranabilen tavuğun ürünleri de pek çok tüketici için muazzam çekiciliğe sahip. Eğer tüketicinin bir kısmı, hayvanın daha mutlu olması ya da diğer nedenlerle (özel lezzet, sürdürülebilirlik, kırsal kalkınma… Read more »

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x