8. Doğu ve Güney Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı


 

GNA_3465_jpg

 

​Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Malatya’da gerçekleştirilen 8. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın açılışına katıldı. Açılışta kayısı ağaçlarına don vurmasıyla ilgili konuşan Bakan Eker, “Allah’ın izniyle biz tekrar Malatyalı üreticimizin dertlerine derman olacak şekilde, onlara katkı sağlayacak şekilde gerekli yardımları yapacağız” dedi.

 

Bakan Eker, Fuar açılışına katılmadan önce Malatya Kervansaray Restoran’da Karadağ’ın Ankara Büyükelçisi Ramo Braliç, Sri Lanka Büyükelçisi Bharathi Davina Wijeratne, Endonezya Büyükelçisi Nahari Agustini, Arnavutluk Büyükelçisi Genci Mucaj ve Bosna Hersek Büyükelçisi Damir Dzanko ile yemekte bir araya geldi. Toplantı basına kapalı gerçekleştirildi.

 

Daha sonra 8. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın açılışına katılmak üzere Mişmiş Park’a geçen Bakan Eker, buradaki törende yaptığı konuşmada, tarım, hayvancılık ve gıda sektörüyle ilgili Malatya’da güzel bir etkinlik düzenlendiğini belirtti. Fuara 106 firmanın katıldığını kaydeden Bakan Eker, geçen yıl 65 bin kişinin ziyaret ettiği fuarı, bu sene daha çok kişinin gezeceğine inandığını söyledi. Ülke genelindeki don afetine dikkati çeken Bakan Eker, 30 Mart’ta cereyan eden hadise nedeniyle Malatya’daki kayısı üreticilerinin yanı sıra Karadeniz’de ve Çukurova’da da bazı çiftçilerin olumsuz etkilendiğini belirtti. Dondan zarar görenlere “geçmiş olsun” dileklerini sunan Bakan Eker, Allah’ın bir daha böyle felaket göstermemesini dileyerek, şöyle konuştu: “İki gündür uzmanları Malatya’ya gönderdim. Çalışıyorlar. Şu anda da bütün genel müdürlerim, ilgili bütün arkadaşlarım Malatya’da çalışıyor. Eksperlerle, sigortacılarla, diğer uzmanlarla biz bu hasarı tespit edeceğiz. Ne kadar hasar olmuş? Bazı arkadaşlarımızın düşüncesi, işte bunun bazı yerlerde yüzde 60, yüzde 70, yüzde 80, yüzde 100 diyenler var. Bunlar ne kadar gerçek, yerinde tespitini yapmak lazım. O tespiti, hasarı yaptıktan sonra da geçmişte, hatırlayın, don olmuştu. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, bize talimat verdi. ‘Malatya’nın kayısı üreticisine sahip çıkın’ diye. Biz nasıl size sahip çıktık? Allah’ın izniyle biz tekrar Malatyalı üreticimizin dertlerine derman olacak şekilde, onlara katkı sağlayacak şekilde gerekli yardımları yapacağız. O konuda bir endişeniz olmasın.” Sri Lanka Büyükelçisi Wijeratne de büyükelçiler adına yaptığı konuşmada, kendilerine gösterilen misafirperverlikten dolayı Malatyalılara teşekkür etti. Konuşmaların ardından fuarın açılışı yapıldı. Daha sonra Bakan Eker ve katılımcılar, fuarı gezdi.

DİĞER HABERLER
1 metrelik boyuyla bütün zorlukları aşıp Veteriner Hekim oldu ama kanunu aşamadı

 

Bakan Eker’den Malatya Belediyesine ziyaret

 

Malatya Büyükşehir Belediyesini ziyaret eden Bakan Eker, Başkanlığına seçilen Ahmet Çakır’a hayırlı olsun dileklerini iletti. Burada konuşan Bakan Eker, “Türkiye yaklaşık 1,5 senedir hamdolsun, gözyaşına sebebiyet veren, can kaybına yol açan şiddet, terör saldırılarına sahne olmuyor. Bu çok önemli bir gelişme. Bunun kalıcı bir barışa dönüşmesi, Türkiye’de siyasi istikrarla mümkün ve bu siyasi istikrarın da sembolü Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan” dedi. Çakır, Bakan Eker’e belediyenin çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi, kayısı sundu. Ziyarette Malatya Valisi Vasip Şahin de hazır bulundu.

 

Bakan Eker, “Malatya’nın tarımsal ihracatı son 10 yılda yüzde 332 arttı”

 

Buradan partisinin il başkanlığına geçen Bakan Eker, partililere hitaben yaptığı konuşmada, Malatya’nın ihracatının 10 sene önce 59 milyon dolarken geçen yıl bu rakamın 255 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. İlin ihracatında yüzde 332 oranında bir artış olduğunu vurgulayan Bakan Eker, bunların istikrarla, istikrar içerisinde büyümeyle mümkün olduğunu söyledi. Bunların Türkiye ekonomisinin siyasi istikrarla ne kadar ilişkili olarak büyüdüğünü göstermesi açışından çok önemli olduğuna dikkati çeken Bakan Eker, “Aynı şekilde mesela, Türk tarım sektörü de bundan 10 sene önce 23 milyar dolar hasılaya sahipti ve dünyada 11’inciydi. Avrupa’da 4. sıradaydı. Son 5 yıl içerisinde, hatta 6 yıldır, Türkiye, dünyanın artık 11’incisi değil, 7. büyük tarımsal gücü haline geldi ve Avrupa’nın da artık 4’üncüsü değil, birinci sırasındaki büyük tarım ülkesi haline geldi” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Dövizle borçlanmaya ilişkin düzenleme

http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Detay.aspx?OgeId=389&Liste=Haber


8 Nisan 2014. 13:48
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x