62 hibrit tescillendi


 

 

Büyükbaş,küçükbaş hayvan ve kanatlı hibritlerden 62 adedi, su ürünlerinde ise 4 çeşit tescillendi…

 

 

Yerel mikrobiyal gübre üretildi. Şap aşısı ve yumurta tavukçuluğunda 3

adet damızlık hat geliştirildi. 5 patates çeşidi tescillendi. 6’sının tescil

süreci devam ediyor. Geliştirilen sebze tohumu kullanım oranı %10’dan

%60’a çıkarıldı. Diyet amaçlı kavuzsuz arpa üretimi başarıldı ve tescillendi….

 

 

..

Halim UTLU

 

Tarımsal alanda AR-GE çalışmalarının büyük önem taşıdığı,73 merkezde Ar-Ge çalışmaları yapıldığı, bazı tarımsal enstitülerin tarihinin Osmanlı dönemine uzandığı ve 100 yıllık birikime sahip enstitülerin var olduğu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda; özel sektörün AR-GE çalışmalarında yetkilendirildiği, denetlendiği ve akredite edildiği açıklanırken,180 firmaya, AR-GE yapmak üzere Bakanlık tarafından yetki verildiği ortaya çıktı.

 

Genetik kaynakların korunması ile ilgili olarak büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hibritlerden 62’si, su ürünlerinde ise 4 çeşit tescillenirken,yumurta tavukçuluğunda 3 adet damızlık hat geliştirildi. 5 adet patates çeşidi tescillendi. 6 çeşidin ise tescil süreci devam ediyor.

 

Geliştirilen sebze tohumu kullanım oranı %10’dan %60’a çıkarıldı. Buğday ekim alanları azalmasına rağmen, üretimde artış sağlandı. Diyet amaçlı kavuzsuz arpa üretimi başarıldı ve tescillendi. Şap hastalığına karşı geliştirilen aşılarla ithalat sonlandırıldı. Kimyasal gübrelere alternatif yerel mikrobiyal gübre üretilerek tescile sunuldu.

DİĞER HABERLER
Yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatında Kasım ayında tarihi rekor

 

13 AR-GE yetkili gıda laboratuvarı, 9 veteriner enstitüsü, 1 AR-GE yetkili eğitim merkezi var

 

Tarımsal kalkınmayı hedeflenen amaçlar doğrultusunda yapabilmek için, faaliyetleri bilimin rehberliğinde yapmanın önem taşıdığını, kamunun, üniversitelerin ve özel sektörün bu noktada üzerlerine düşen görevleri yapması ve işbirliği içerisinde hareket etmesi gerektiğini söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik,” 50 araştırma enstitüsü, 13 AR-GE yetkisi olan gıda kontrol laboratuvarı, 9 veteriner kontrol enstitüsü, 1 AR-GE yetkili eğitim merkezi ile ülkemizin en büyük AR-GE organizasyonuna sahibiz. Kamu olarak uzman insan kaynağımızı, bilgi birikimimizi, kurumsal kapasitemizi özel sektörün ve üniversitelerimizin kullanımına açmış bulunuyoruz.

 

Bakanlığın bütün imkânları özel sektörün hizmetinde

 

Tarımda herkes için ekmek var. Tarımda gelecek var. Amacımız üretimdir, verimdir, kalitedir, tarımın geleceğidir. O nedenle herkese büyük sorumluluklar düşmektedir.Bakanlık olarak bu sorumluluğun bilincinde; bütün imkânlarımızın özel sektörün hizmetinde olduğunu belirtmek isterim.”dedi.

 

AR-GE faaliyetleriyle ilgili bugün bir basın açıklaması yapan Bakan Faruk Çelik,” Tarımda hedeflerimize ulaşmamız için hem verimi, hem de geliri arttırmak durumundayız. Bu kapsamda AR-GE çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Bakanlığımız bünyesinde 73 merkezde Ar-Ge çalışmaları yapılmaktadır. Bazı enstitülerimizin tarihi Osmanlı dönemine uzanmaktadır. Yani 100 yıllık birikime sahip enstitülerimiz var. Ayrıca Bakanlığımız, özel sektörün AR-GE çalışmalarını da yetkilendirmekte, denetlemekte ve akredite etmektedir. Bu kapsamda 180 firma, AR-GE yapmak üzere Bakanlığımız tarafından yetkilendirilmiş bulunuyor.

DİĞER HABERLER
Ekonomik güven endeksi %9,5 arttı

AR-GE desteği, 300 bin TL’den 3 milyon TL’ye çıkarıldı.

Ayrıca geçtiğimiz yıl önemli bir karar alarak AR-GE çalışmalarına verdiğimiz destek miktarını 10 kat daha arttırdık. Üst limiti 300 bin TL’den 3 milyon TL’ye çıkardık. Verdiğimiz bu destek, AR-GE’ye verdiğimiz önemi göstermektedir. Çünkü Bakanlık olarak AR-GE’yi tarımın olmazsa olmazı olarak görmekteyiz.” mesajı verdi.

 

AR-GE çalışmalarından güzel neticeler aldıklarını,genetik kaynakların korunması çalışmaları yaptıklarını belirten Çelik’in açıklaması özetle şöyle;” Bu kapsamda büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hibritlerinden 62’si, su ürünlerinde ise 4 çeşidi tescillenmiş durumda. Yumurta tavukçuluğunda 3 adet damızlık hat geliştirildi. 5 adet patates çeşidi tescillendi. 6 çeşidin ise tescil süreci devam ediyor. Geliştirdiğimiz sebze tohumu kullanım oranı %10’dan %60’a çıkarıldı. Buğday ekim alanlarını azalmasına rağmen, üretimde artış sağlandı. Diyet amaçlı kavuzsuz arpa üretimi başarıldı ve tescillendi.

 

Tarım sektörünün GSMH içindeki payı yüzde 7

 

Şap hastalığına karşı geliştirilen aşılarla ithalat sonlandırıldı. Kimyasal gübrelere alternatif yerel mikrobiyal gübre üretilerek tescile sunuldu.

 

Ülkemizin AR-GE harcamalarının GSMH’ya oranı %1.06 düzeyinde. Tarım sektörünün GSMH içindeki payı yüzde 7. Genel AR-GE harcamaları içindeki tarımsal AR-GE’nin payı ise %3,5. Bu oranı 5 yıl içerisinde %7’ye çıkarmayı hedefliyoruz.

DİĞER HABERLER
Japonya, Sinop'ta nükleer santral yapacak

 

Ayrıca özel sektörden elini daha fazla taşın altına koymasını istiyoruz. Zira tarımsal AR-GE’de özel sektörün katkısı %3’lerde. Bu rakam son derece düşük bir rakam. Sektörün geleceği açısından ilk etapta bunun %30’lara ve daha sonra da ilerleyen zamanda %50’lere çıkarılmasını hedefliyoruz. Bu konuyu, tarımımızın geleceği açısından oldukça önemli görüyoruz.

 

5 yıllık planlamamıza göre tarımsal AR-GE harcamalarımızı 1.6 milyar TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Özel sektörümüzden bu noktada 900 milyon TL’lik katkı bekliyoruz. Bu 900 milyon TL’lik harcamanın 630 milyonunu dolaylı bir şekilde zaten biz karşılayacağız.”


7 Mayıs 2017. 09:33
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x