Suudi Arabistan’ın Piliç Alımındaki İkilemi


imgp1708
Son günlerde haber organlarında Suudi Arabistan’ın bundan böyle elde kesilmeyen tavuğu almayacağı belirtiliyor.Bununla da kalınmıyor ve bu ülkeye yapılacak tavuk ihracatında sadece “Helal Kesim” sertifikası yeterli olmayacak.
Bu konu ile ilgili Şaban Gündüz imzası ile Zaman Gazetesi’nde çıkan habere göre; Suudi Arabistan Gıda ve İlaç Dairesi (SFDA) kanatlı eti ve et ithalatında istediği belgelerde  yeni düzenlemeler yaptı.Yeni düzenlemede et ve kanatlı et ürünlerinde zorunlu belgelere menşei şahadetnamesi ve helal belgesinden sonra et ve kümes hayvanları için kesim belgesi de eklendi. Gümrüklerde söz konusu belge talep edilmeye başladı. Suudi yetkililer, yeni düzenlemeyi Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ne iletti. Artık Suudi Arabistan’a et ve beyaz et ürünleri ihracat için TSE tarafından düzenlenen OIC/SMIIC 1 standardına göre elle kesim yapıldığına ilişkin helal belgesi yeterli olmayacak. Yalnızca World Muslim League (RABITA) tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlarca verilen helal belgeleri tanınacak.Suudi Arabistan, yaklaşık iki ay önce Türk şirketlerini helal kesim konusunda uyarmıştı. Bir Türk firmasının gönderdiği tavuk eti, sertifika bulunmaması sebebiyle uzun süre Suudi gümrük kapılarında bekletilmişti. Daha sonra mesele çözülmüş ve tavuk etlerinin girişine izin verilmişti; ancak Suudi yetkililer, Türkiye’nin Riyad Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği aracılığıyla Türk şirketleri uyararak, bu belgenin olmadığı ürünleri kabul etmeyeceğini bildirmişti.
Suudi Arabistan, beyaz et sektörü için ciddi bir ihracat hacmi oluşturuyor. Yıllık 1,3 milyar dolar değerinde, 850 bin ton beyaz et ithal ediyor. Kuş gribi gerekçesiyle 2005 yılında Türk tavuk ürünlerine yasak koymuştu.
Yoğun girişimler sonucu SFDA yetkilileri, Nisan 2011’de tavuk çiftliklerinde yaptığı incelemeler neticesinde 2012 Ocak ayı itibarıyla ithalat yasağını kaldırdı. Böylece altı yıl aradan sonra Suudi Arabistan pazarı tekrar Türk şirketlerine açıldı. Kanatlı et sektörü, geçen yıl 1,9 milyon ton üretim yaptı. Toplam 396 bin ton beyaz et ihraç eden sektör, bunun karşılığında 656 milyon dolar gelir elde etti. Kanatlı sektörü 2011 yılında 247 bin, 2012’de ise 326 bin ton ihracat yaptı.
İKİLEMİN NEDENİ NE?
Yıllardır ABD ve Brezilya’dan tavuk eti ithal eden suudi Arabistan bugüne kadar bu ülkelerden Türkiye’den istediği “Helal Sertifikası”nı istemedi ve hala istemiyor.Türk ihracatçılar bunu ithalatçı Suudilere sorduklarında ise cevap alamıyorlar.
YEMLERİNDE DOMUZ ET KEMİK UNU KULLANILAN ÜRÜNLER 
Bilindiği gibi bu ülkelerde üretilen yemlerde büyükbaş hayvan et,kemik ve kan unu kullanılıyor.Bu ülkelerinde en çok tükettikleri etin domuz olduğunu hesaplarsak bu  et,kemik ve kan ununun kullanılması da normal olarak karşımıza çıkmaktadır.yıllarodır bu ülkelerden piliç eti ithal eden Suudilerin bu ülkelerden istemedikleri Helal sertifika’sını Türkiye’den istemelerine de bir anlam verilemiyor.
Konu üzüm yemek mi, yoksa bağcıyı döğmek mi?
AKREDİTASYON ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Suudi Arabistan ile ihracat sorununu çözmek için çalışmalara başlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı World Muslim League (RABITA)
 ile ilişki kurarak Türkiye İstatistik Kurumu’nun vereceği”Helal ” belgesini tanımaları için gerekli temasları başlattı.

DİĞER HABERLER
İtalya Ulusal Günü'nde Barilla’dan Akdeniz lezzetleri
27 Ağustos 2014. 15:38
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x