Şevketi Bostan Konservesi Yapımı Eğitimi Verildi


şefketibostan koserve yapımı(seferihisar)-04 02 2015 004

 

 

​İzmir’in Seferihisar İlçesi Orhanlı Köyü’nde yaşayan kadınlara, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü teknik elemanlarınca şevketi bostan konservesi yapımı eğitimi verildi. Seferihisar Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün organize ettiği eğitimde şevketi bostan konservesi yapımı uygulamalı olarak gerçekleştirilirken, eğitim büyük ilgi gördü.

 

Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerimizde tarla kenarlarında, bahçe ve kırlarda yabani olarak yetişen şevketi bostan, hem gıda olarak, hem de tıbbi bitki olarak kullanılmaktadır. Toprak üstü kesimleri körpeyken kesilip toplanan bitki, iyice soyulup, dikenlerinden arındırıldıktan sonra sebze olarak tüketilmektedir.

şefketibostan koserve yapımı(seferihisar)-04 02 2015 151

Orhanlı Köyü’nde yetiştiriciliği de yapılan şevketi bostanın konserve yapımının yaygınlaşması ile bitkinin satışı ve tüketimde kolaylıklar getirmesi beklenmektedir.

 

Şevketi Bostan Bitkisi Üreticisinin Yüzünü Güldürüyor

 

Doğada yabani olarak kendiliğinden yetişen ve sağlığa faydalarından dolayı İzmirliler tarafından sıkça tüketilen şevketi bostan bitkisini ıslah çalışmaları sonuç verdi.

 

 

İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün girişimiyle Bakanlık tarafından projelendirilerek kültüre alınan bitkinin üreticinin yüzünü güldüren sonuçları Seferihisar’da düzenlenen Tarla Şenliği ile kutlandı.

 

Bilinçsiz toplama nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan şifa kaynağı bu bitkinin gelecek nesillere aktarılması amacıyla yürütülen proje kapsamında, Seferihisar, Urla, Çeşme, Kemalpaşa, Menemen, Aliağa, Torbalı, Kınık ve Selçuk ilçelerinde uygulama sahaları oluşturuldu.

DİĞER HABERLER
Gribe karşı alınması gereken 10 önlem

unnamed

Diyarbakır’da öğrendim, İzmir’de değerini anladım

 

2010 yılında çalışmalarına başlanan projenin sonuçlarını değerlendirmek üzere Seferihisar’da düzenlenen Tarla Şenliğine katılan İzmir Valisi Mustafa Toprak, “Ben Şevketi Bostanı Diyarbakır’da görev yaparken öğrenmiştim. İzmir’e gelince değerini daha anlamış oldum” dedi.

 

Konuşmasında projenin önemine değinen Toprak, “Dışarıdan baktığınızda bir diken gibi gözüken bu bitki, içerisinde insana şifa olarak gelen her türlü içeriği barındırıyor. Bu bitkinin geliştirilmesi, üretilmesi, yaygınlaştırılması, il ve ülke ekonomisine katkı sağlaması istenen bir nokta” diye konuştu.

 

Şevketi Bostan bitkisinin şifa kaynağı olmasının yanında üretici için de iyi bir gelir kaynağı olduğuna işaret eden Vali Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarım danışmanlarımıza demek ki fırsat verildiğinde, çiftçimizle üretimimizle birlikte önemli üretim hamlelerini gerçekleştirebiliyorlar. 2004 yılında 1000 kişi ile başlayan, her köye bir tarım mühendisi, veteriner personel verilmesi konusu ama şimdi geldiğimiz noktada bugün itibariyle ülkemizde 10 bin kişiye ulaşıldı. Bugün iftihar ediyoruz. Bu proje önemli bir proje ve sonuçları da güzel.”

unnamed (1)

Tohumları TARGEL personeli aracılığıyla dağıtacağız

 

Proje hakkında bilgi veren İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal ise, şevketi bostan bitkisini yaygınlaştırma çalışmalarının Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürütüldüğünü ifade etti. Proje sürecinde birlikte çalıştıkları üreticilerin verimden ve elde ettikleri gelirden memnuniyet duyduklarını dile getiren Güldal, “İl Müdürlüğü olarak Enstitümüzle bir anlaşma yaptık. Enstitü tarafından üretilen şevketi bostan bitkisine ait tohumların TARGEL personeli aracılığıyla üreticilerimize dağıtacağız. Çiftçilerimizin ürettiği şevketi bostanı pazarlaması için İzmir dışında sevkini sağlayacak çalışmaları da başlatacağız” dedi.

DİĞER HABERLER
Banvit 65 yaş üzeri vatandaşlar için 40 ton beyaz et yardımı yapacak

 

İzmir’de şevketi bostan adıyla tanınan bitkinin Balıkesir’de Akkız, Bigadiç ve Savaştepe yöresinde Sarıcakız, Konya yöresinde ise Akdiken olarak bilindiğini anlatan Güldal, konuşmasında şevketi bostan bitkisinin faydalarına da değindi.  Sindirim yolu ile safra kesesi hastalıklarına iyi geldiğini belirten Güldal, iyi bir idrar söktürücü olduğunu ve yaralara da iyi geldiğini söyledi.

 

Şevketi bostan üretimine teşvik etmek amacıyla üreticilere tohum dağıtılan şenlikte ayrıca, katılanlara kuzu etiyle pişirilen şevketi bostan yemeği ikram edildi.


24 Şubat 2015. 08:57
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x