“Zeytin Atıklarından Elektrik Enerjisi Üretme” projesi


France, Alpes de Haute Provence, olive harvest near Les Mees

 

 
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yılda 2 milyon kilovatsaat elektrik üretilmesi planlanan TÜBİTAK destekli“Zeytin Atıklarından Elektrik Enerjisi Üretme” projesi kapsamında tesis kurulumunun tamamlanarak test çalışmalarına başlandığını bildirdi.

 

Asa, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşık iki yıl önce birliğin Ar-Ge projesi olarak başlayan “Zeytin Atıklarından Elektrik Enerjisi Üretme” projesinde sona gelindiğini açıkladı.

 

Arıtma ve enerji üretim tesisinin, Marmarabirlik Entegre Tesisleri’nde, 2,5 dönüm alan üzerine yaklaşık 3 milyon liraya kurulduğunu belirten Asa, “Geçtiğimiz günlerde güç sisteminin tamamı çalıştırılarak deneme testlerine başlandı. Tesisin resmi açılışını ise eylül ayında gerçekleştirmeyi planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

 

Asa, dünyanın her yerinde zeytinin kara suyunu arıtmanın maliyetli ve zor bir iş olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: “Marmarabirlik’te zeytin atıkları ve kara suyun bertarafı için yılda 500 bin lira bedel ödenmekteydi. Mevcut durumda yıllık 1 milyon liraya ulaşan bir enerji tüketimi söz konusu. Proje kapsamında kurulan tesis, yılda 4 bin ton zeytin atığından 2 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretme kapasitesine sahip olacak. Tesis,sağlayacağı kazanımlarla 3 yılda kendini amorti edecek.
Geçtiğimiz günlerde güç sisteminin tamamı çalıştırılarak, deneme testlerine başlandı. Proje şu ana kadar hiçbir sıkıntı olmadan hayata geçirildi.”

DİĞER HABERLER
Suyun yüzde 69’u tarım sektörü için kullanılıyor

 

Dünya markaları inceleyecek

 

Projenin birbirini besleyen bir yapılanmaya sahip olduğunu anlatan Asa, tesiste ilk olarak zeytin salamura suyu, kara su ve işletmenin atık sularının arıtılacağını vurguladı.

 

Atık sulardan elde edilen katı atık, zeytin atıkları ve diğer tüm organik atıklardan oluşan biyokütlenin enerji sistemine verileceğini dile getiren Asa, “Burada gazlaştırma sistemiyle üretilen syngaz, organik rankin çevrim türbinini döndürerek elektrik enerjisine dönüştürecek. Atıkların gazlaştırılması sırasında açığa çıkan ısı da yine atık suların arıtılmasında kullanılacak.
Proje yüzde 87 verimlilikle çalışacak şekilde ve sıfır atık prensibi düşünülerek planlandı. Dünyada bir ilk olacak proje için şimdiden uluslararası markaların temsilcileri tarafımıza inceleme talebinde bulunmaya başladılar” ifadelerini kullandı.

 

Asa, tesisten elde edilecek elektriğin satışı için UEDAŞ’a yapılan başvuruların kabul edildiğini, Ankara TEDAŞ’ta konuyla ilgili izin sürecinin devam ettiğini bildirdi.

 

Elde edilecek elektriğin yerli üretimle gerçekleştirilmesi nedeniyle ek teşvik de alınacağının altını çizen Asa, yıllık 2 milyon kilovat elektrik satışından sağlanacak gelirin 300 bin dolara tekabül edeceğini kaydetti.AA

 


20 Nisan 2015. 08:43
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x