Avrupa’dan Yayılan Yeni Hastalık “Schmallenberg Virüsü”


Yeni Hastalığımız : Schmallenberg Virüsü (Hızla Dünyada Yayılıyor)

Amsterdam – Kuş gribi ve domuz gribinden sonra bu kez Avrupa’da koyun, keçi ve sığırları etkileyerek kusurlu doğumlara yol açan bir virüs ortaya çıktı.

Hollanda Ziraat Bakanlığı sözcüsü Coen Gelinck, Hollanda’daki 76 işletmede sözkonusu virüsün tespit edildiğini belirterek, virüsün özellikle koyunları etkilediğini ancak keçiler ve sığırlarda da görüldüğüne dikkat çekti. Sözcü, virüsün Almanya, Belçika ve İngiltere’de de görüldüğünü söyledi.

İsmini bir Alman kentinden alan Schmallenberg Virüsü, ilk olarak Kasım 2011’de Schmallenberg’de ortaya çıktı ve ülkede 51 işletmede tespit edildi.

Virüs taşıyıcısının küçük bir sinek olduğuna işaret eden Coen Gelinck, yetişkin hayvanlarda ateş ve ishale yol açan virüsün bir hayvandan diğerine doğrudan geçme riskinin olmadığını söyledi. Ancak hastalık dişi koyun, keçi ve ineklerde plasenta yoluyla bulaşabiliyor.

Sözcü, virüsün ölü-doğum veya doğumdan sonra hızlı bir şekilde ölümün yaşandığı kusurlu doğumlara yol açtığını belirtti. Bu virüse karşı mevcut durumda herhangi bir aşı bulunmuyor.

Hollanda Ziraatçılar, Hayvan Yetiştiricileri ve Bahçıvanlar Federasyonu sözcüsü Jack Luiten, “Bu virüs, geçmişte Avustralya ya da Güney Amerika’da tespit edilen diğer virüslere yakındır” dedi. Luiten, “Şu ana kadar, virüsün insanlara geçemeyeceğine dair çok sayıda belirti var” dedi.

DİĞER HABERLER
Ordu için topçu beygiri, mekkare katırı alınacak

Moskova, geçen Ocak ortasında virüsten dolayın Hollanda’dan keçi ve koyun ithalatını durdurmuştu. Gelinck, Rusya’ya yönelik Hollanda et ihracatının “marjinal” olduğunu söyledi. ANF NEWS AGENCY


3 Şubat 2012. 11:26
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x