AB Ülkelerindeki Çiğ Süt Satışları


ADNAN SERPEN

Veteriner Hekim

21-22 Şubat 2012 Tarihlerinde AB’liğinin değişik ülkelerinden katılan AB Veteriner Hekim uzmanlarıyla birlikte düzenlenen “Gıda Kaynaklı Salgınların İzlenmesi” ile ilgili bir toplantıya katıldım.

Alman meslektaşım, süt Uzmanı ve aynı zamanda Yetkilendirilmiş Veteriner Hekim Mr.Conrad Maas’a yaptığı sunumu ve göreviyle ilgili kendisine yönelttiğim soruları cevaplarken, hijyen kurallarına ve soğuk zincir şartlarına uyulmak şartıyla çiğ süt satışının hiç bir sakıncası olmadığını,bu şartlar altında ülkesinde perakende çiğ süt satışının yapıldığını belirterek  AB’de perakende çiğ süt satışının yasak olmadığını çok net bir şekilde ifade etti.

Yine İtalya’dan katılan Mr.Alfredo Caprioli’de ülkesinde perakende çiğ süt satışının yapıldığını hatta bankamatik tarzında bir sistemle soğuk zincir içinde satışı yapılmakta olan perakende çiğ süt satış merkezlerindeki cihazların üzerine “Hiçbir şekilde pişirmeden tüketmeyiniz” ibaresini koydurtan kişinin kendisinin olduğunu ifade etti,internetten de bu görüntülere ulaşılabileceğini söyledi.

AB’de bu gerçekler ortada iken ülkemizde ise her seferinde,sık sık hijyenik ve soğuk zincir içinde perakende satışı yapılan çiğ süt satışlarını hazmedemeyen,bu nedenle hiç yüzlerini kızartmadan “sokak sütü“diye kamuoyuna lanse ederek kamuoyunu yanıltan ve karşı çıkan,kendilerini adeta sanayiciye hizmet etmeyi görev addetmiş ve sadakatlarını ortaya koymaya çalışan bazı meslek mensupları ve bazı bilim adamı diye geçinen akademisyenlerimiz sorunu çözecekleri yerde çözüm getirmeyip AB’nin uygulamalarını çarpıtıp yazılı ve görsel medyada AB’nin uygulamalarıymış gibi ve kendilerini konunun uzmanı gibi gösterip açıklama yapan bu zihniyet sahiplerini bu nedenle asla ve hiç bir şekilde affetmiyorum.

DİĞER HABERLER
Çorum leblebisi Hindistan'da

Bu konuda ki bazı bilgileri zamanı geldikçe gündemde ki konumuna göre sizlerle ileride paylaşacağım. Bu bilgileri Çiğ Süt Üreticileri internet grubunda da paylaştım,bu açıklamalarım üzerine bir grup üyesi, benim açıklamalarımı doğrular nitelikte ekipman bilgilerine ulaştı.

Bu ekipman bilgilerini  sizlerle paylaşmak istedim


24 Şubat 2012. 13:59
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

5 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
Nuh KARAKAYA
Nuh KARAKAYA
12 yıl önce

Soğuk zincir halinde günlük çiğ sütü Ankara’da ticareti yapılıyor ama bir resmiyeti yok. Gayri resmi olarak yapılan bir iş ve birçok engele karşılaşıyoruz. Ben Ankara’nın Güdül ilçesi Çağa Kasabası’nda üretimi yapıyorum ve aynı gün içinde Krom Soğutuculu süt kazanında muhafaza ederek sabit bekleyen müşteriye bir kaç saat içinde dağıtımını yapmak suretiyle pazarlıyorum ama gayri resmi olarak yaptığımız için kontrolude olmamaktadır. Tahminim Ankara’ya benimgibi bu şekilde çalışan 500 ün üzerinde seyyar sütçü var. En az günlük satış kapasitesi olan 350 lt dir.Yani günlük bu şekilde Ankaraya giren süt miktarı tahmini 200.000 lt civarında. Yanlız gayri resmi olarak ve kontrolsüz olarak. Sizce… Read more »

murat civan
murat civan
10 yıl önce

mevzuatta değişiklik gerekir, ancak kontrollerde sorun yaşamamak,mallara el konmasını engellemek için hayvanların sağlık karnelerinin birer fotokopisini bulundurmak ve temiz,mümkünse önlüklü ve latex eldivenli satış yapmak lazım.doğrudan çiğ süt satısı er geç olacak, mevzuat yolda

trackback

[…] AB Ülkelerindeki Çiğ Süt Satışları […]

trackback

[…] AB Ülkelerindeki Çiğ Süt Satışları […]

trackback

[…] AB Ülkelerindeki Çiğ Süt Satışları […]

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
5
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x