Akarsular, atıkların atıldığı,mekanlar olamaz….


unnamed

 

 

Ovaçayı’nda ekolojik, kentsel peyzaj tasarımı için yeni proje……

 

 

Halim UTLU

 

 

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı, Ovaçayı’nda ekolojik, kentsel peyzaj tasarımı için yeni bir projeye imza attı.Üniversitenin  Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, açık yeşil alan sistemi, yeni yerleşme alanlarında peyzaj tasarımı gibi derslerde çalışmalarını birleştirerek, gerçek alanda kentin ve doğanın ihtiyaçlarını da gözeterek, yeni bir yaşam alanı tasarlama çalışmalarına başladı.

 

 

Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı bölümünden Prof. Dr. Halim Perçim “Peyzaj mimarlığı, şehir plancısı, ziraat mühendisi, biyolog gibi farklı disiplinlerden de öğrencilerimiz, bu projede yer alacak.  Son zamanlarda akarsulara ülke olarak bakışların değiştiğini görüyoruz. Akarsular, atıkların atıldığı, üstünün kapatıldığı ve arkamızı döndüğümüz mekanlar değil. Bugün için böyle çalışmalar büyük şehirlerde de yeni yeni başlamış olmakla birlikte, genel olarak yok denecek kadar az.”dedi.

 

 

Yaklaşık 2 bin hektarlık alanda inceleme yapılıyor

 

 

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı bölümü,Kahramankazan Belediyesi ile işbirliği yaptı. Peyzaj Mimarlığı yüksek lisans ve doktora öğrencilerine, gerçek alanda çalışma imkanı sağladı. Belediye, yaklaşık 3 yıldır ilçeyi ikiye bölen Ovaçayı üzerinde rekreasyon çalışması yapıyordu. Üçüncü etaba geçen Belediye, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine gerçek alanda çalışma imkanı sağlayarak, öğrencilerin ortaya koyacağı projeye göre, projelerini uygulama imkanı sağlama kararı aldı.Yaklaşık 2 bin hektarlık alanda inceleme yaparak, veri toplayan öğretim görevlileri ve öğrenciler, belediye başkan yardımcıları Abidin Arıkök ve Orhan Yazıcı ile fen işleri müdürü Emre Sümer ve müdürlük çalışanlarından ayrıntılı bilgi aldı.

DİĞER HABERLER
Yenikapı'da tarihi miting

 

 

Örnek bir projeye uygulama imkanı

 

 

Kahramankazan Belediyesi tarafından hali hazırda yürütülen bir çalışma olması nedeniyle, örnek olabilecek bir projeye uygulama imkanı olması, doktora ve yüksek lisans öğrencileri açısından heyecan verici olarak değerlendirildi. Peyzaj Mimarlığı hocaları ve öğrencilerin ortaya koyacağı proje kapsamında uygulanma imkanı sağlanacak olması nedeniyle, tanınmış bir ilçede hayat bulmasının öğrenciler için de son derece önemli olduğunu söyleyen Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı’ndan Prof. Dr. Halim Perçin,peyzaj mimarlığı, şehir plancısı, ziraat mühendisi, biyolog gibi farklı disiplinlerden  öğrencilerin, bu projede yer alacağını ifade etti.

unnamed-1

 

 

Akarsular, atıkların atıldığı, üstünün kapatıldığı mekanlar olamaz

 

 

Akarsuların, atıkların atıldığı, üstünün kapatıldığı mekanlar olamayacağını ve Türkiye’de mevzuata bağlı tek tip şehirleşmenin yürütüldüğüne dikkat çeken Prof. Perçim, “Mevzuat, çok bağlayıcı hükümler ortaya koyuyor. Yapı düzeni, yapının sokakla olan ilişkisi,  sokağın, cadde ve sokak genişliği gibi, her şey yazılı bir metne bağlı ve bunun dışına çıkmak çok zor. Vatandaş mülkiyetine çok fazla dokundurtmuyor. O zaman da, mevzuatın oluşturduğu düzenin ortaya koymuş olduğu bir kent yapısı ortaya çıkıyor.  Halbuki o yörenin kendi düzenine göre bir yapı düzeni kurmak gerekiyor.

DİĞER HABERLER
Enerjiye teşvik yolda

 

 

Konut altı ticaret anlayışı

 

 

Mevzuat kenti Türkiye’nin her yerinde aynı. Kompartman şeklinde gelişen yapı düzeni, konut altı ticaret denilen bir anlayış. Dünya’nın bir çok yerinde de yok böyle bir uygulama, bu da çok yaşanılabilen kentler oluşturmuyor tabi.”diyor.

 

 

Kahramankazan’ın yeni gelişen bir bölge, doğal denge açısından da ormanlarıyla, Ovaçayı ile oldukça zengin doğaya sakip olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Halim Perçim, Ankara’nın yanı başında yer alması ve Ovaçayı’nın getirdiği doğal özelliklerin burada kullanılabilir olmasının,Ankaralılar için de önemli bir kaynak değerlendirilmesinde bulunarak,sözlerini tamamladı.


23 Ekim 2016. 18:41
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x