Alabalıkta Avrupa lideri olduk


Hükümetin balık başına verdiği 75 kuruşluk teşvik balıkta yatırımları hızlandırdı, Türkiye’yi Avrupa’ya ihracatta liderliğe taşıdı.
 
Alima Su Ürünleri Başkanı Ali Şahin, önümüzdeki 5 yıl içinde 16 milyon liralık ihracat hedeflediklerini açıkladı. Bundan yaklaşık 25 yıl önce sıfır çeken kültür balıkçılığı şimdilerde Türkiye’nin balık üretiminde 4’te birini yakaladı. Yaklaşık 700 bin ton civarında olan Türkiye balık üretiminde kültür balıkçılığının payını 200 bin tona koşuyor. Kültür balıkçılığında özellikle baraj havzalarının kullanılmaya başlaması ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in çalışmalarıyla balık başına verilen 75 kuruşluk teşvik, yatırım patlamasına neden oldu.

Bu alandaki girişimci sayısı 350’yi geçerken, kültür balıkçılığında liderliği Elazığ, ikinciliği ise Malatya ele geçirdi. Özellikle Alabalık ihracatındaki gelişme şaşırtıcı boyutlara ulaştı ve Türkiye Avrupa’ya en çok alabalık satan ülke konumuna geldi. Alabalık ihracatında Türkiye’yi Avrupa’da liderliğe özellikle Polonya ve Rusya’nın ilgisi çıkardı. Son üç yılda alabalık ihracatındaki artış yüzde 83’e ulaştı ve 55 milyon dolarlık bir gelir sağlandı.

Üretimde üçüncüyüz

Türkiye alabalık üretiminde de Avrupa’da ilk sırada yer alıyor. Levrek ve çupra pazarında ise yüzde 25’lik bir pazar payı bulunuyor. Kültür balıkçığına ilişkin son bilgilere göre Avrupa’nın yediği her 4 balıktan biri Türkiye’den gidiyor. Balık üretimindeki bu müthiş gelişmenin 75 kuruşluk teşvik sayesinde olduğu belirtiliyor. Üretimdeki artışta Çin ve Hindistan’ın ardından üçüncü sırada gelen Türkiye bu alanda istihdam sayısını da 3 milyona yaklaştırdı.

DİĞER HABERLER
TGDF: “Gıda üretimi doğalgaz kesintisinden muaf olmalıdır”

Teşvik sayesinde istihdamı artırıyoruz

Türkiye’nin alabalıkta zirveye taşınmasına son dönemde yapılan yatırımların büyük katkısı oldu. Malatya’ya yaptığı yatırımla alabalık ihracatında Türkiye’yi zirveye taşıyan Alima Su Ürünleri Başkanı Ali Şahin, şehre, aralarında balık entegre tesisinin de bulunduğu çeşitli alanlarda 15 milyon liralık yatırım yaptıklarını söyledi. Balık başına 75 kuruş destek verildiğini söyleyen Şahin, “Böylece 5 yıl içinde Avrupa’ya yaklaşık 16 milyon euroluk ihracata ulaşacağız. Bu durum bizi Avrupa’ya en çok balık satan 3’üncü şirket yaptı, alabalık ihracatında ise birinci sıraya taşıdı” dedi. Gelecek yıl kapasitelerini 2 bin tona çıkaracaklarını söyleyen Şahin, “4 bin ton da balık işlemeyi hedefliyoruz. 2015’e kadar bu kapasite 6 bin tona ulaşacak” diye konuştu

500 kişiye ulaşacağız

Ali Şahin şirketlerinde 80 kişiyi istihdam ettiklerini söyledi. 2012’de 150 kişiyi daha işe alacaklarını belirten Şahin, “Bu rakam 5 yıl içinde 500 kişiye çıkacak. Yatırımımız 15 milyon lirayı buldu. 5 yıl içerisinde toplam yatırımımız 30 milyon doları aşacak” dedi. 20 yılı aşkın süredir dış ticaret ve lojistik alanında faaliyet gösterdiklerini ve yurtdışında çeşitli yatırımlar yaptıklarını kaydeden Şahin, “Arguvan havzasında, Keban Barajı üzerinde Tunceli’de Munzur’un döküldüğü Uzunçayır’da toplam 12 bin ton alabalık yetiştirmeye başladık” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Dünya Gıda Gününe Öğrenciler İmzalarını Attılar...!

Kuzey Irak’a ayda 2 TIR

Kuzey Irak’la bayilik anlaşması yaptıklarını söyleyen Şahin, “Belçika’ya 720 bin adet füme ihracatı yaptık. Ramazan’dan sonra da her ay en az 2 TIR Kuzey Irak’a satış yapmayı düşünüyoruz” dedi. Alabalık için, Malatya’da 10 bin 800 metrekare kapalı, 19 bin 778 metrekare açık alanı ile, yılda 3 bin 645 kilogram fileto imalatı, 6 bin 75 kilogram füme imalatı, bin 823 kilogram taze soğutulmuş balık imalatı yapılıyor. 607 bin kilogram işleme kapasitesine sahip olan bu kompleksteki füme makinesi dakikada yaklaşık 120 balığı temizleyip fileto haline getirme özelliğine sahip./Bugün

 


31 Ağustos 2011. 11:54
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x