Alman Büyükelçiliği’nden Türklere mangal dersi


mangal-yapmak

 

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği, Türkçe resmi twitter hesabından ‘Güvenli ve Sağlıklı Mangal Keyfi’ başlıklı bir yazı paylaşarak mangal yapmanın püf noktalarını anlattı.

 

 

Büyükelçilik, Türk kültürünün en önemli ve vazgeçilmez öğelerinden olan mangal keyfinin nasıl sağlıklı ve güvenli olacağını anlattı. ‘Mangal dersi’ niteliğindeki yazıda mangalda zararlı maddelerin nasıl ortaya çıktığı ve nasıl engellenebileceği, mangalda pişirilecek gıdalarda nasıl bakteri oluşabileceği ve risksiz mangal keyfi yapmanın püf noktalarına yer verildi.

 

 

 AlmanyaBE ✔ @AlmanyaBE

Almanya Büyükelçiliği’nin Tüketici Tavsiyeleri: Güvenli ve Sağlıklı Mangal Keyfi http://m.tuerkei.diplo.de/Vertretung/tuerkei/tr/08-wirtschaft/05-landwirtschaft/verbrauchertipps-der-deutschen-botschaft.html …

16:28 – 31 Ağustos 2016

3 3Retweet   4 4 beğeni

İşte Almanlardan Türklere mangal dersi:

 

ZARARLI MADDELER NASIL ORTAYA ÇIKABİLİR?

 

Mangalın ateşine veya ızgaranın üstüne marine edilmiş et veya balıktan yağ damlarsa, zararlı polisiklik aromatik hidrokarbon maddesi oluşabilir ve bazı kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabilir. Eğer et çok uzun bir süre ısıya maruz kalırsa, yine sağlığa zararlı maddeler, örneğin heterosiklik aromatik aminler oluşabilir.

 

MANGALDA ZARARLI MADDELERİN OLUŞUMUNA NASIL ENGEL OLABİLİRİZ?

 

Polisiklik aromatik hidrokarbon maddesinin oluşumunu engellemek için çok az miktarda katı ve sıvı yağ köze akmalıdır. Kolay çözümlerden bir tanesi ızgara kaplarının kullanılmasıdır. Izgara üzerindeki yiyecekten akan sıvı bu kaplara aktığından doğrudan yanan ateşle temas etmez.

DİĞER HABERLER
Sinop sel felaketi

kanat1

HANGİ GIDALARDA SALMONELLA BAKTERİSİNİN OLUŞUMU SORUN YARATABİLİR?

 

Gıdalarda oluşan bakteriler mide bulantısına, ishale veya kusmaya neden olabilir. Bilhassa yaz aylarında gıdadan enfeksiyon kapma riski daha fazladır, çünkü uzun süre soğuk şartlarda muhafaza edilmeyen gıdada bakteri çabuk ve hızlı çoğalır.

 

Mikroplar çiğ et ve balık vasıtasıyla soslara da ulaşabilir. Gerçi mangal veya ızgarada salmonella gibi bakteri, gerekli olan ısıya ulaşıldığında ölür. Fakat bakterinin ellere, çatal bıçağa veya mutfak tezgâhına bulaşmasıyla başka yiyecekler de etkilenebilir.

 

RİSKLERE NASIL ENGEL OLABİLİRİZ?

 

Gıdalar hijyenik kullanıma uyulduğunda gıda enfeksiyonlarını engelleyebiliriz:

Çiğ olan hayvansal gıda ile diğer gıdaları (örneğin salata, tatlı gibi) birbirinden ayrı hazırlanmalı ve muhafaza edilmeli,

 

Derin dondurucuda olan etin çözümü buzdolabında yapılmalı,

 

Çiğ olan hayvansal gıda, sos veya çözülme sırasında oluşan su ile temas eden kaplar ve yüzeyler bir daha kullanmadan önce detaylı sıcak suyla ve deterjanla temizlenmeli,

 

Eller de hazırlık ve pişirme aşamaları arasında sıcak su ve sabunla iyice yıkanmalı,

 

Et mutlaka iyi pişmeli, beyaz ette ise, kemiğe olan kısımda da etin rengi beyaz ile gri arasında olacak şekilde pişirilmelidir. Sözcü

DİĞER HABERLER
Beşiktaş'ın şampiyonluk programı belli oldu

1 Eylül 2016. 18:41
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x