Ankara Keçisi ıslahında,tiftik analizli cihaz dönemi başlıyor


3ee9aa98-868e-46a6-9a9e-a060868a7e31

 

Halim UTLU

 

Güney Afrika ile mikron düzeyindeki fark kapatılarak, 7 yıl sonra uluslararası piyasada rakipsiz bir ürün elde edilmesi hedefleniyor…..

 

 

Ankara Keçisi ıslahında, tiftik  ölçümleri analiz cihazıyla yapılacak!…..

 

 

 

Güney Afrika ile mikron düzeyindeki farkın kapatılarak, 7 yıl sonra uluslararası piyasada rakipsiz bir ürün elde edilmesi hedeflenen, Ankara Keçisi ıslah çalışmalarında kullanılmak üzere, tiftik analiz cihazı alındı.İlk etapta proje kapsamındaki tekelerin, ikinci etapta ise tüm keçilerin tiftik ölçümleri gerçekleştirilecek.Cihazın yapmış olduğu ölçümler sonucu, damızlık seçiminde en iyiye ulaşılırken, sürüde iyinin iyisini seçmek suretiyle, iyileştirmenin daha da hızlanması amaçlanıyor.

 

 

Amaç,damızlık seçiminde en iyiye ulaşmak

 

 

Yetiştirici elinde ıslah çalışmalarında 10 sene geride bırakılırken, Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Ankara Keçisi ıslahında kullanmak üzere tiftik analiz cihazı aldı. Dünyada yaygın olarak kullanılan marka ve modeli tercih eden Birlik, ilk etapta proje kapsamındaki tekelerin, ikinci etapta ise tüm keçilerin tiftik ölçümlerini gerçekleştirecek.

 

 

7 yıllık süre konuyor

 

 

Cihazla yapılan ölçümlerin her yıl tekrarlanacağı ve özellikle damızlık seçiminin dikkate alınacağı belirtilirken, ölçümler sonucunda, damızlık seçiminde en iyiye ulaşılması, sürüde iyinin iyisini seçmek suretiyle, iyileştirmenin daha da hızlanması amaçlanıyor.  Hedef ise Güney Afrika ile mikron düzeyindeki farkı kapatıp, 7 yılın sonunda uluslararası piyasada rakipsiz bir ürün elde etmek.

DİĞER HABERLER
Enerji iletim hatları için acil kamulaştırma kararı

95b2fdb4-8ac4-4a66-8fd6-243b751bd8ec

 

Cihazın eğitimini, İsveç ve Avustralya’lı heyet yaptı

 

 

Tiftik analiz cihazının eğitimini ise İsveç ve Avustralya’dan gelen bir heyet gerçekleştirdi. 3 gün boyunca sahada gerçekleşen eğitime, Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen Halk Elinde Islah Projesinde görevli teknik elemanlar katıldı. Eğitimler Ankara’nın Güdül ilçesine bağlı kırsal alanlarda yapıldı.

 

 

Türkiye, Ankara Keçisi’nden hak ettiği payı alamıyor

 

 

Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç,Ankara Keçisi yetiştiriciliğinin yaygınlaşması, tiftik üretiminin ve kalitesinin artışı noktasında önemli bir sinerji yakalandığını kaydederek “Ankara Keçisi Projesi için, tüm kurumlar seferber olmuş durumda.Keçiden elde edilen tiftik, hala daha yurtdışında yüksek değerini korurken, bir zamanlar piyasanın en güçlü aktörü olan Türkiye, bu değerden hak ettiği payı maalesef alamıyor.

 

 

Artık yüksek kaliteli damızlık seçimi yapılabilecek

 

 

Bir dönem uygulanan yanlış politika ve ihmaller nedeniyle, Ankara Keçisinde kalite kaybı ve hayvan sayısında ciddi bir azalma yaşandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın destekleriyle, hayvan sayısında ve üretimde tekrar bir artış yaşandı. Bundan sonraki aşamada, hayvan sayısı ve tiftik üretimi ile birlikte kalite artışını da hedefliyoruz. Tiftik analiz cihazı ile mikron düzeyi düşük, yüksek kaliteli tiftik verimi olan damızlık seçimi yapma olanağımız olacak.” dedi.

DİĞER HABERLER
AB Organik Tarım Hedefini Genişletiyor

 

 

Halk Elinde Ankara Keçisi Islahı Projesi

 

 

Ankara Keçisi varlığının yükseltilmesi ve verimliliğinin arttırılması için  “Halk Elinde Ankara Keçisi Islahı Projesi” uygulandığını da anlatan Birlik Başkanı Kılınç: “Proje kapsamında 36 bin adet Ankara Keçisi’nin birebir takibi yapılıyor. Ziraat mühendisi üç teknik eleman, Doç. Dr. İrfan Daşkıran’ın proje liderliğinde yetiştiricilerimize hizmet veriyor.

 

 

Proje ile kırsal bölgelerde Ankara Keçisi yetiştiriciliğine ilgi daha da arttı.Proje sayesinde en verimli Ankara Keçilerinin seçimi yapılmaktadır. Ankara Birliği tarafından alınan proje teknik elemanlarına tahsis edilen analiz cihazı ile tiftiğin mikron ölçüleri tespit edilerek, kayıt altına alınacak. Bu verilere göre kaliteli tiftik verenler tespit edilecek.” şeklinde bilgi verdi.

 

 

Cihazın kullanımı ile  tiftikteki kalite daha da artacak

 

 

Kılınç,açıklamasını özetle şöyle bitirdi;  “Ankara Keçisinin anavatanı Ankara olup, tüm dünyaya Ankara’dan yayılmıştır. Mukavemet, parlaklık gibi unsurlarda bu kalitede ürün dünyanın hiçbir ülkesinde üretilemiyor. Yanlış melezleme nedeniyle, mikron düzeyinde dezavantajlı noktaya geldik. Yapılan ıslah çalışmaları ile bu farkı kapatmayı ve yurtdışında rakiplerimizin önüne geçmeyi hedefliyoruz. Yetiştiriciler olarak amacımız, sanayicinin istediği kalite ve standartlarda tiftik üretmektir.Cihazın kullanımı ile birlikte, tiftikteki kalitenin daha da artacağını umuyoruz.”

 

 

Ankara Keçisi’nin özellikleri

DİĞER HABERLER
'Develerden uzak durun'

 

 

Ankara başta olmak üzere, İç Anadolu Bölgesi ile Siirt, Mardin ve Bitlis illerinde

yetiştiriciliği yapılan Ankara Keçisi, Türkiye’de en yaygın ikinci ırktır. Fakat sayıları ekonomik nedenlerden dolayı, hızla azalmaktadır. Orta Asya kökenli bir ırk olduğu kabul edilir ve ufak cüsseli ve rengi genellikle beyazdır. Mardin ve Siirt bölgelerinde, melezlemelerin de etkisiyle siyah, kahverengi ve gri renkli tiftik keçilerine rastlanır.

 

 

Tiftik (Angora, mohair), tekstilde aranan bir hammadde

 

 

Boynuz, genel bir ırk özelliği olmasına rağmen, boynuzsuz teke ve keçiler de görülmektedir. Ergin canlı ağırlık, erkeklerde 35-55 kg, dişilerde 30-40 kg arasında değişir.Tiftikleri (Angora, mohair), tekstil sanayisi için aranan bir hammaddedir. Tiftik verimleri dişilerde 3-4 kg, erkeklerde 4-6 kg’dır. Tiftik keçileri genellikle sağılmazlar. Sağıldığında bir laktasyon döneminde oğlağın emdiği hariç, 25-50 kg’a kadar süt verebilirler.

 

 

Yetiştiriciliği, dünyada yaygın olarak yapılıyor

 

 

Döl verimleri düşük, oğlaklama oranı %80, ikizlik oranı %1 kadardır. Etleri gevrek ve lezzetli olduğundan, özellikle tiftik oğlaklarına talep fazladır. Geç gelişen bir ırktır. Geçmiş yıllarda Türkiye’den Güney Afrika ve ABD gibi ülkelere götürülerek, tiftik verimi ile diğer performans özellikleri ıslah yoluyla iyileştirilmiştir. Yetiştiriciliği dünyada yaygın olarak yapılmaktadır. Türkiye’de ise üretiminin ekonomik olmadığı için azalması üzerine, gen kaynağını koruma programları uygulanmaya başlanmıştır.


6 Nisan 2016. 14:17
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x