Antibiyotik büyütme faktörüne (ABF) alternatif bakır kil değişimi*


Antibiyotik büyütme faktörüne (ABF) alternatif bakır kil değişimi*

Dr. Kaya Demirözü
Kanatlı Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Drk.demirozu@yahoo.com.tr

Dünyada antibiyotik direncindeki çarpıcı artış, birçok ülkede büyüme faktörleri olarak kullanımlarının yasaklanmasına, etkin ve uygun maliyetli alternatifler için daha yüksek gereksinime yol açmıştır. Bu bağlamda, alternatif olarak özel bir bakır kil değişimi (BKD) geliştirilmiştir.

Antibiyotikler küratif etkiler için Minimum İnhibitör Konsantrasyonda (MİK) uygulanır veya ayrıca hastalıkları önlemek ve büyüme performanslarını teşvik etmek amacıyla alt terapötik dozda (MİK’den düşük) önleyici dozajda uygulanabilir. Halen,  Antibiyottiklerin antibiyotik büyütme faktörleri (ABF) kullanımı tile ilgili ciddi tartışmalar vardır. Bilindiği gibi belirli bir süre boyunca herhangi bir antibiyotiğin aşırı kullanımı, bakteriyel popülasyonların antibiyotiğe dirençli hale gelmesine neden olabilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, antibiyotiklerin neden olduğu antimikrobiyal direnç (AMD), günümüzde en başta gelen ilaç direnci olarak kabul edilmektedir. Avrupa Komisyonu tarafından belirtildiği gibi, AMR yılda tahmini 25.000 ölümden sorumlu olup sağlık giderlerinde ve verimlilik kayıplarında yılda 1,5 milyar avro tutarındadır. Bu artan farkındalık ABF olarak kullanılan antibiyotiklerin dünya çapında yasaklanmasında ve dolayısıyla ABF alternatiflerin artmasına yol açmaktadır.

Günümüzde organik asitler, bitki özleri, probiyotikler, prebiyotikler, esansiyel yağlar vb. gibi çok farklı alternatif ürünler mevcuttur. En verimli olanları belirlemek çok zor olabilir. Gordon Rosen’a göre, bir yem katkı maddesi değerlendirmesi için mevcut tüm uygun şekilde kontrol edilen test verileri dikkate alınmalıdır.Bu testler bir ürünün potansiyelini bir başlangıç noktası olarak gösterebilir, ancak beş test, uygulamadaki tepkileri etkileyen çok çeşitli genetik, çevresel, çiftlik yönetimi ve diyet gibi faktörleri hesaba katamaz.

DİĞER HABERLER
Isı stresi nasıl önlenir?

Tablo 1: Rosen’ın bir ürünü değerlendirme Kriterleri

Güvenli bir katkı maddesi değerlendirmesi

Gordon Rosen, bir yem katkı maddesini nesnel ve doğru şekilde değerlendirmek için bir metodoloji yayınlamıştır. Bu amaca ulaşmak için, 7 temel soru ya da kriterin bir listesini yapmış ve bu sorulara 7 nicel hedef yanıt önermiştir. Bu metodoloji, deneme verilerinin güvenilirliğini, performans iyileştirme sıklığını ve etkilerin güvenilirliğini değerlendirmek için kullanışlıdır. Yedi kriter ve beklenen yedi cevap Tablo 1’de sunulmuştur. Broiler üreticileri için temel kriterler her zaman performans olarak kalır ve performansın iyileştirilmesi ile ilgili olarak beklenen cevap ABF’de mevcut olan verilere eşdeğer olan 7’ye eşit veya üstüdür. Bu yöntem patentli bir yem katkı maddesi olan ABF’ne alternatif olarak tanıtılan BKD üretilmiştir. 

Katkı maddesi, ürüne çeşitli patojenler üzerinde yüksek antimikrobiyal etki sağlayan, iyonla aktif hale getirilmiş bir kile dayanmaktadır. Spesifikliği, bağırsakta mikroflora modülatörü olarak hareket etmek ve monogastrik hayvanların zorlu dönemlerle yüzleşmesine yardımcı olmaktır. Ürünün etkinliği, 1 ila 40 günlük yaşta yetiştirilen piliçler üzerinde çalışılmıştır. Toplam 36 deneme yapılmıştır. Deney çiftlikleri, ticari çiftlikler, sıcak veya ılıman iklim gibi çeşitli üretim koşullarını temsil ediyorlardı.

DİĞER HABERLER
AGF'süz Beslenen Broilerlerde Deri Pigmentasyonunun İyileştirilmesi

Tablo 2: Rosen kriterlerinin, BKD yem katkı maddesine uygulanması.

BKD deneme sonuçları

Piliçlerde BKD yem katkı maddesi ile yapılan çalışma sonuçlar Tablo 2’de sunulmaktadır. Bu metodolojiye göre, test edilen yem katkı maddesi yedi Rosens’in kriterine olumlu cevap vermektedir. Böylece, bu  verilere göre ürün piliçlerde zooteknik performansı artırmak için etkili bir çözüm olarak kabul edilebilir. Ayrıca, test edilen tüm vakaların % 74’ünde performansı artırmış olup, bu da ABF’ler ile elde edilen benzer sonucudur. Ürünle, 36 denemede, farklı koşullarda elde edilen sonuçlar, Şekil 1’de gösterilmektedir. Her türlü saha koşullarına veya streslere ve baskısız iyi sağlık koşullarına yaklaşık benzer performansa ulaşılabilmekredir. Ortalama olarak canlı ağırlık artışı % + 2.9, FCR ise% -1.8 olmuştur

Şekil 1 – Stresli ve stressiz koşullarda BKD uygulamasının zooteknik performans özeti.

Yanlış pozitif ve yanlış negatif sonuçlardan kaçınmak , ürünün potansiyelini ortaya koymak için özel protokoller oluşturulmuştur. Yanlış negatif sonuçlar katkı maddesinin potansiyelini ortaya konulmayan durumlarda, hedeflenen sorunun mevcut olmadığı veya tersine sorunun yoğunluğunun çok yüksek olduğunda. hedeflenen problem bulunmadığında veya sorunun yoğunluğunun çok olduğu durumlarda söz konusu prookodenl yararlanabilir.

Sonuç

BKD broilerlerin zooteknik performansının, ABF sonuçlarına eşdeğer olarak vakaların % 74’ünde bir iyileşme sağladığını saptanmıştırr. Ortalama % 3.4 üzerinde canlı ağırlık kazancı , % 2.2 daha iyi FCR ve optimal olmayan bağırsak mikroflorası optimize edilmiştir.

DİĞER HABERLER
EİB temiz çevre için sıfır atık projesine katılan ilk birlik oldu

(*): Morgane Piriou, https://www.poultryworld.net/Nutrition/Articles/2019/7/Copper-exchanged-clay-as-AGP-alternative-445 özetlenerek çeviri.

Önerilen Kaynaklar

  1. Demirözü,K., Yargeldi,K., Karaoğlan, Ö.(2004 ):Bir Fitobiyotik Olan Bıomın® PEP 1000’nin Broilerlerde Etkinliğinin Denenmesi. PEP Teknik Kitapcığı ,21-28 ve Doğal Seçenekler Seminerleri, Bolu-Bandırma.
  2. Demirözü, K.(2005): Çağdaş Hayvan Üretiminde Bilinçli Beslenmede Doğal Alternatifler. Çiftlik Dergisi Röpotaj.
  3. Demirözü, K.(2010): Bilinçli Beslenmede Doğal Destek Ürünler. Çiftlik Dergisi 311,58-63 
  4. Demirözü, K.(2011): Broiler Piliçlerde Kimi Bağırsak Sorunları II, Çiftlik Dergisi Nisan- 2011,326 (38-39). 
  5. Demirözü, K.(2015): Bağırsak Sağlığı İçin Hayvansal Katkılar-Çeviri- https://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=77519 07.07.2015 tarihinde  ve Çiftlik Dergisi 2015 (377) 30-31 yayınlandı.
  6. Demirözü, K. (2016): Antibiyotiklere Alternatif Arayış(Çeviri),  www.ciftlikdergisi.com.tr/antibiyotiklere-alternatif-arnayisi.html  https://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=103631 , 07.11.2016 yayınlandı.
  7. Demirözü, K.(2017): Tavuk Bağırsak Sağlığının Korunması-Çeviri- https://www.ciftlikdergisi.com.tr/tavuk-bagirsak-sagliginin-korunmasi.html,   26.03.2017 yayınlandı
  8. Demirözü, K. (2017) : Üreticilerin Antibiyotik Kısıtlamasına Yanıt Olarak Yeni Stratejileri Çeviri). https://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=109360  03.02.2017 yayınlandı. 
  9. Demirözü, K. (2018) : Antibiyotıksiz Üretimde Bağırsak Sağlığının Önemi –Çeviri-https://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=125981, 13.03.2018 yayınlandı.
  10. Demirözü, K. (2018):Bütirat Broilerlerde Nekrotik Enteritisi Hafifletir (Çeviri).   https://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=124912 14.01.2018 yayınlandı.
  11. Demirözü,K.(2018): Bağırsak Sağlığında Fırsatlar Ve Sorunlar (Çeviri). 17.09.2018 tarihinde yayınlandı.  https://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=129495
  12.  27. Moquet et al. (2018) .Butyrate presence in distinct gastrointestinal tract seg-ments modifies differentially digestive processes and amino acid bioavailability in young broiler chickens. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29077956   28. Demirözü, K.(2019): Bağırsak Sağlığında Butirat Kullanımı. :  https://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=131918 21.03.2019 tarihinde yayaınlandı.



19 Ağustos 2019. 14:37
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x