Aspir’e yüzde 70 destek ve alım garantisi


D4D_1784

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Bioyakıt Üretimiyle İlgili İşbirliği Protokolü” imzaladı. Bitkisel Yağ ve Biyoyakıt İhtiyacının Karşılanmasına yönelik protokol imza töreninde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’de nadasa bırakılan alanlarda yağ bitkisi yetiştirilmesinin teşvik edileceğini söyledi. Yetiştirilen yağ bitkisinin alım garantisi olacağını ve kilogram başına 50 kuruş destekleneceğini bildiren Bakan Eker, “Destekleri kendi bütçemizle karşılayacağız.” dedi.

 
Bakan Eker, Türkiye’nin biyoçeşitlilik açısından zengin bir ülke olduğunu belirterek, bu yakıtlarla alakalı farklı taleplerin olduğunu belirtti. Mevcut alanlarda 3,3 milyon ton yağlı bitki üretildiğini ifade eden Bakan Eker, ‘nadas yapılan bölgelerde yağlı tohum nasıl yetiştirilir?‘ konusunu araştırdıklarını kaydetti. Bu çerçevede aspir bitkisinin yağlı tohumlu bitki ve çekirdeklerinin yağ ihtiva ettiğini saptadıklarını aktaran Bakan Eker, bunun tohumlarının geliştirilmesi çalışmasının yapıldığını kaydetti. Aspirin, destekleme kapsamına alınmasına rağmen, üreticinin ‘nereye satacağı’ sorusunu sorduğundan dolayı ekim alanında artış olmadığını belirten Bakan Eker; nadas alanlarının toplamının 5 milyon hektar olduğunu belirterk, şöyle devam etti: “Bu arazide öncelikli olmak üzere aspir bitkisini ekersek, hem bu tohumu yetiştiririz. Bu coğrafya ve yapımıza da uygun. 45 bin hektar arazide aspir yetiştiriyoruz. Enerji Bakanlığı ile yapılan protokolle bu alanı artırıp bitkiyi nasıl elde ederiz, buna bakıyoruz. Sözleşmeli üretimi uygular ve ilave destek verdiğimiz takdirde, ihtiyaç hissettiğimiz aspirin üretimini arttırırız. Türkiye’de artan talebin karşılanması için içerideki arzın önemli bir kısmını (1,4 milyon ton) ithal ediyoruz. Bunun ne kadarı içeriden elde edersek bu bizim karımız olacak. Burada imzalayacağımız protokolün esası aspir bitkisinin sözleşmeli olarak üretilmesi .”
Bu bitkiye bakanlığın en yüksek düzeyde destek verdiğinden bahseden Bakan Eker, rakamı kilo başına 50 kuruş olarak açıkladı. Bakan Eker, “Bakanlığımız zaten bu bitkiye hali hazırda en yüksek düzeyde destek veriyor. Kilogram başına 50 kuruş olan bitki primi diğer desteklerle birlike 70 kuruşa çıkyor.Yani aspir bitkisinde 100 liranın 70 lirası destek olarak veriliyor. Buna ilaveten süzleşmeli üretim dahilinde üreticiyle alıcı arasında bir sözleşme imzalanırsa, biz, ona ayrıca dekar başına 10 lira vermek suretiyle birde sözleşme kapsamına almış olacağız. Sözleşmeyle üretici malını nereye satacağını bilecek. Pazarlama problemi olmayacak. Biz bunun üretimini ne kadar arttırırsa, cari açığın azaltılmasında rol olacak. Ekonomik açıdan önemli bir kaynak. Ayrıca nadasta, değerlendireceğiz. İklimimizde uygun.” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
“ Yeni Büyükşehir Yasası’nın Tarım ve Kırsal Alana Etkileri” konulu konferans

 
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da protokolün enerji ve tarım sektörüne hayır getireceğine inandığını belirterek söyle devam etti.“Türkiye’nin enerjisinde ithal kaynakların azaltılmasında önemli rol olacaktır. Bu, akaryakıt ve biyoyakıtlarla ilgili yerli kaynakların kullanılmasının çabasıdır. 50’den fazla dağıtım şirketimiz var. Kamu şirketleri alım garantisini ortaya koydu. Üretilen ürünün alım garantisi veriliyor. Çiftçilerimizi bunu ekebilirler. Ürettikleri her ürünü alma garantisi veriyorlar. Çevre kirliliğine daha uygun, dışa bağımlılığımızı azaltılması açısından önemli bir çalışma yapıyoruz.”

 

 

 

aspirKonuşmaların ardından gazetecilerin soruları cevaplandı. Bir gazetecinin ‘Aspir ekimleri için bütçe ayrıldı mı?’ sorusuna Bakan Eker, şöyle cevap verdi: “2013 yılında 45 bin 500 hektarda aspir ekildi. Bu sözleşmeli üretimle birlikte 100 bin alan çıkmasını ön görüyoruz. 2017 yılında 500 bin hektera çıkarılmasını hedefliyoruz. Bu aslında ortaya çıkması beklenen gelişme. Bu nispeten bazı bölgeler için yeni bir bitki. Bu hububat ekilen her yerde nadas alanlarına ekilebilir. 2013’te kendi bütçemizde karşılayabiliriz. 2014 için hazırlıklarımız var. Öngördüklerimizi kendi bütçemizle karşılayabiliriz.”

 

 

Bakan Yıldız da biyodizelde oran ile ilgili soruya, EPDK’nın 2009 yılında yayınladığı tebliği işaret ederek şöyle cevap verdi: “Biyoyakıtın yıllara sari alınması zorunlu kılındı. Fiili durum uygun olmadı. Ne üretiliyorsa, bu oranlara karşılık geliyorsa onu yapalım. Yüzde bir 160 bin ton biyodizel yapar. 500 bin ton aspir yapar. Yüzde birin onda birler seviyesindeyiz, şimdi. O yüzden gelişmiş ülkelerde yüzde 50’lilere kadar ithalatını engelleyen yapılar oluşturuyor. Burada üretilecek her bir biyoyakıtın gerek ev yakıtı gerek piyasa yakıtı ile ilgili katkısı olacaklardır.” diye cevap verdi.

DİĞER HABERLER
Avrupa maçlarına şifresiz yayın zorunluluğu

 
Susam gerçekten bahane, zam şahane

 

Simit zammı ile ilgili yöneltilen soruya da Bakan Eker, susamın fiyatında biraz artış olduğunu ancak bu artışın 1 liralık simitte 6 kuruş olarak yansıdığını söyledi. Bu zammın da İstanbul dışında uygulanmadığını belirten Bakan Eker, “6 kuruşluk bir artışta kalkıp da 1 liralık simidi 140 kuruş yaptığınız zaman yani yüzde 40 zam varmış gibi yansıttığınız zaman bu gariban vatandaşımıza zarar vermektir. İstanbul’da Beşikaş ilçesindeki bazı simit üreticileri zam yaptı. Diğer şehirlerimizde buna uyulmadı. Ama susam gerçekten bahane, zam şahane” dedi.

 

 


28 Kasım 2013. 18:10
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x