Avrupa’nın Bizden Öğrenecek Çok Şeyi Var!..


 

 

 

Kanatlı Eti Sektörü Üreticileri:

 

Avrupa’nın Bizden Öğrenecek Çok Şeyi Var!..

 

BESD-BİR Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Başkanı Dr. Sait Koca, kanatlı etinin Türkiye’deki gıdalar içerisinde en sağlıklı gıdalardan biri olduğunu söyledi. Tavuk etinde hormon ya da antibiyotik kullanılmadığı gibi, piyasada köy tavuğu olarak satılanların yüzde 95’inin de ‘Köy Tavuğu’ ya da Organik Tavuk olmadığına dikkat çeken Koca, “Tavuğun gezmiş olması besin değeri olarak bir artı değer getirmiyor. Ama açıkta gezen hayvanlarda hastalık açısından soru işareti var, nerede geziyor, neye bulaşıyor, bilemiyorsunuz. Kuş gribi olaylarının çıkma kaynağı hep bu açıktaki hayvanlar” dedi.

 

BESD-BİR Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği 27-30 Nisan 2017 tarihleri arasında Antalya’da yapılan 4. Uluslararası Beyaz Et Kongresi kapsamında düzenlediği basın toplantısında sektör hakkında merak edilen soruları yanıtladı. Kaya Palazzo Convention Center’da yapılan toplantıda, BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, Kongre Başkanı Prof.Dr.Necmettin Ceylan ve BESD-BİR Genel Sekreteri Prof.Dr. Ahmet Ergün hazır bulundu.

Sözlerine tavuk eti konusunda bilimsel gerçeklere dayanmayan bilgi kirliliğine değinerek başlayan BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, “Kanatlı eti, Türkiye’deki gıdalar içerisinde en sağlıklı gıdalardan birisidir. Bu kadar iddialı konuşabiliyorum. Çünkü biz üretimin her aşamasını bilen bir sektörüz. Üretimin her aşaması bizim kontrolümüzde. Civciv üretiminden, anne babadan, kuluçkalık yumurta üretiminden hatta anne babanın anne babasının üretiminden başlayarak pazara kadar takip eden bir zincirimiz var. ‘Tavuk eti sağlıklı mı değil mi?’ tartışması konusunda hiçbir tereddüdünüz olmasın. Söylediğim gibi tavuk eti en sağlıklı gıdalardan biri” dedi.

DİĞER HABERLER
Anıtkabir'e Rekor Ziyaret

 

Köy tavuğu olarak satılan tavukların büyük çoğunluğu, kesime giden yumurta tavukları…

 

Bugün piyasada köy tavuğu olarak satılan ürünlerin yüzde 95’inin köy tavuğu olmadığını, organik tavukta da durumun pek farklı olmadığını belirten Dr. Sait Koca, sözlerine şöyle devam etti: “Köy tavuğu olarak satılan tavukların büyük çoğunluğu, verimini doldurduktan sonra kesime giden yumurta tavukları. Kart tavuk da diyebilirsiniz. Ambalaja girip güvenilir kontrollerinin yapılmış olması lazım. Gerçek manada organik, doğal ya da köy tavuğu talep ediliyorsa ve bunu talep eden müşteri de varsa biz de üretiriz, o da bir üretim modelidir. Ama artık bu kadar üretimi bu modelle üretmemiz mümkün değil. Kişi başına 23 kg. tüketimden bahsediyoruz. Bu günde 4-5 milyon arası hayvan kesimi demektir”.

 

Gezen tavuk, nerede geziyor, neye bulaşıyor, hiç bilemezsiniz?

 

Gezen tavuk, kapalı tavuk tartışmasına da değinen BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, her ikisi arasında lezzet veya besin değeri olarak hiçbir fark olmadığını söyledi ve asıl tartışılması gerekeninin kapalı ve açık alan farkı olduğunun altını çizdi. “Sağlıklı olması açısından bizim hayvanlar hep kontrol altındadır. Zamanında aşısı yapılır. Hasta olursa tedavi edilir ” diyen Koca, “Tavuğun gezmiş olması besin değeri olarak bir artı değer getirmiyor. Ama hijyen açısından soru işareti var, nerede geziyor, neye bulaşıyor, bilemiyorsunuz. Kuş gribi olaylarının çıkma kaynağı hep bu açıktaki hayvanlar. Kuş gribi kümese geldiğinde üçüncü güne hayvan kalmıyor hepsi ölüyor. Tüketiciye ulaştırılacak hayvan kalmıyor, üreticiyi de tamamen bitiriyor. Tavukçuluğun en hassas konusunun biyogüvenlik olduğunu düşünüyoruz. Sektör olarak biyogüvenlik eğitimlerine 25 yıl önce başladık. Bizim kümeslerimize hastalığın girmemesi için her türlü önlemi alıyoruz. Avrupa’nın bizden öğreneceği çok şey var” dedi.

DİĞER HABERLER
Açlığın olmadığı bir dünya

Dünya’da ticari kullanım amaçlı hormon üretimi yok, hiç de olmadı…

Sorular üzerine antibiyotik ve hormon kullanımına açıklık getiren Dr. Sait Koca, “ Dünya’da ticari kullanım amaçlı hormon üretimi yok, hiç de olmadı. Birileri söylüyor ama kesinlikle yok. Bir ürünü niye kullanırsınız? 10 kuruş harcama yapar ve 11 kuruş almaya bakarsınız. Hormonla 10 kuruş harcarsanız 8 kuruşluk gelir elde edersiniz. Soruyorum siz üretici olsanız kullanır mısınız?“ dedi. Türkiye’de son 10 yılda yemde tüm antibiyotiklerin yasaklandığını ve zaten kullanılmadığını söyleyen Koca, sektör olarak ilaç olarak kullanılan antibiyotiği dahi kullandırmamaya çalıştıklarını ifade etti. “Dünya’da antibiyotikli yem yapımı azalıyor. Ama bu bizi ve AB’yi hiç alakadar etmiyor. Biz de zaten yasak. ABD, Brezilya’da serbest olmasına rağmen onlar da azaltıyorlar” dedi.

 

33 ülkeden bilim insanları ve uzmanlar, 4. Uluslararası Beyaz Et Kongresi’nde…

Türkiye’nin toplam kanatlı eti, kuluçkalık yumurta ve civciv üretiminin yüzde 94’ünü karşılayan üreticilerin çatı örgütü olan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR), sektörün bilim ve teknolojiyi paylaşması, yayması ve dünyaya daha güçlü entegrasyonunu sağlamak üzere 2011’den bu yana yılda iki kez Uluslararası Beyaz Et Kongresi düzenliyor.

DİĞER HABERLER
Bakteriyel Enteritiste Global Eğilimlerin Değerlendirilmesi...Dr. Kaya DEMİRÖZÜ

 

Bu yıl dördüncü kez düzenlenen Kongre, 26-30 Mayıs tarihleri arasında Antalya’da 33 ülkeden önemli bilim insanı, uzman ve sektör paydaşlarının katılımı ile yapılıyor. 1.500 kişinin katıldığı Kongre kapsamında alanlarında uzman kişiler tarafından 19 oturumda toplam 70 bildiri sunulacak.

 

 

 

BESD-BİR Hakkında:

 

Beyaz et tüzel temsilcisi durumunda bulunan BESD-BİR, sektörün sorunlarına sahip çıkmak amacıyla 1992 yılının son günlerinde “Damızlık Tavukçuluk Derneği’ olarak kurulmuş 1994 yılında beyaz et sanayicilerinin de katılımı ile “Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği” (BESD-BİR) adını alarak geniş tabanlı yeni bir oluşum haline gelmiştir. Birlik, bugün Türkiye’nin toplam kanatlı eti, kuluçkalık yumurta ve civciv üretiminin yaklaşık %94’ünü karşılamakta ve kanatlı sektörünü en üst düzeyde temsil etmektedir. Derneğin amacı kanatlı eti sanayinin gelişmesi, işletmelere katkı sağlayacak değerler yaratılması, sektörün en doğru şekilde temsili ve kamu-sanayi ilişkilerinde gerekli iletişimin sağlanması için çalışmalar yapmaktır. BESD-BİR’e kayıtlı 29 üye firma bulunmaktadır. BESD-BİR sektörün gelişimi için ilgili tüm paydaşları ile birlikte çalışmaktadır. Dernek, Tarım Şuralarına katılır, Kalkınma Planı hazırlığı çalışmalarında Özel İhtisas Komisyonlarında görev alır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın özellikle Et ve Et Ürünleri İhtisas Alt Komisyonu olmak üzere birçok çalışmalarında yer alır. Bunların dışında, sektörle ilgili olarak kamu kurumlarınca yapılan kanun, kararname ve yönetmelik hazırlık çalışmalarında BESD-BİR, tek temsilcisi sıfatıyla kanatlı eti sektörü adına görüş bildirmekte, söz konusu çalışmalara yaptığı katkılarla pratiğe uygun bir mevzuatın çıkarılmasına çaba sarf etmektedir.


28 Nisan 2017. 12:11
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x