Bakan Eker, EXPO alanına ilk ağacı dikti


D4D_1683

 

 

​Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2016 yılında Antalya’da gerçekleştirilecek Dünya Botanik EXPO’sunun yapılacağı alana 350 yaşında bir zeytin ağacı dikti. Bakan Eker, “Bu bir Türkiye projesi. Hepimiz Türkiye’yi 21. yüzyılda daha güzel, daha müreffeh, daha yeşil bir çevreye sahip olan, biyoçeşitliliğini daha iyi koruyan ve bunu bütün dünyanın tabiat ve kültür varlıklarına armağan olarak sunabilecek bir ülkenin hazırlıklarını yapıyoruz” dedi.

 

Bakan Eker, Antalya’daki EXPO alanında düzenlenen ağaç ve fidan dikim törenine katıldı. Tören alanında Antalya Çocuk Senfoni Orkestrası’nın kemanla seslendirdiği parçaları dinleyen Bakan Eker, daha sonra yaptığı konuşmada, 160 yıllık dünya EXPO tarihinde Türkiye’nin ilk kez Antalya ile EXPO’ya evsahipliği yapma hakkı kazandığına dikkati çekti. Antalya’daki hazırlıkların sürdüğünü belirten Bakan Eker, “Hep beraber dünyanın biyoçeşitlilik açısından en zengin, en güzel ülkesi olan Türkiye’de gelecek nesiller için yeni bir dünyanın umudunu bunun projelerini hazırlıyoruz” dedi. Bir yıldan fazla süredir devam eden çalışmalarda yeni bir aşamaya geldiklerine değinen Bakan Eker, bölgedeki altyapı çalışmalarının sürdüğünü, sedde ve drenaj çalışmalarının yapıldığını anlattı. Bakan Eker, projesi de hazırlanan alanın ağaç dikimine başlanacak hale geldiğini ifade ederek, bölgede bir EXPO ormanı, göleti, EXPO tepesi ve kulesi yapılacağını söyledi.

 

 

Antalya’nın EXPO vesilesiyle yeni eserler kazanacağının altını çizen Bakan Eker, şöyle konuştu: “Buraya milyonlarca ziyaretçi gelecek. Tüm ülkelerin EXPO’ya katılmaları için resmi davet yazılarımız, Dışişleri Bakanlığına gönderildi. Oradan da bunlar dünyaya iletildi. Bugün önemli bir aşama. Çünkü çiçek, tabiat, ağaçsız olmaz. Bu ormanın ilk işaretini burada dikeceğimiz ağaçla başlatıyoruz. 110 türde toplam 25 bin ağaç dikilecek bu bölgeye. Zeytin ağacından çam ağacına, servi ağacından sığla ağacına, mersinden, harnuptan, narenciyeye kadar bölgemizi temsil eden, Türkiye coğrafyasını temsil eden ağaçlar dikilecek. Burada küçük şirin Türkiye’yi temsil eden, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğini, bu alandaki zenginliğini sembolize edecek küçük bir orman oluşturacağız.” diye konuştu.

 

Ziyaretçiler sembol çiçek şakayıkı doğal ortamında görebileceğini ifade eden Eker, 2015 yılı haziran ayına kadar ağaç dikiminin devam edeceğini bildirdi. Alana 619 türde 100 binin üzerinde bitki de dikileceğine dikkati çeken Bakan Eker, EXPO’nun sembol çiçeği şakayık ile ilgili de ayrı bir çalışmaları olduğunu anlattı. Eker, şöyle devam etti: “Tabiatta tespiti yapıldı. Orada dikimler yapılıyor. Çiçeğin çoğaltılmasıyla ilgili Yalova’daki enstitüde çalışmalar devam ediyor. EXPO ziyaretine gelecek ziyaretçiler, Antalya’da orman içinde şakayık bahçelerine gidip, oralarda tabiatta da bu çiçeği görebilecek. Bugün 50 zeytin ağacı, 150 çam ağacı, 50 melez servi ağacı, 25 çınar, 25 sığla ağacı ve görsel nitelikli narenciye, harnup, mersin gibi çeşitli ağaçlar dikilmeye başlanacak. Sembolik olarak bunları birlikte dikeceğiz ve 2016 yılına doğru hazırlıklarımızı da büyük bir hızla sürdürüyoruz. Diğer çalışmalarımız 2014 yılında da büyük bir hız kazanacak. Bu bir Türkiye projesi. Hepimiz Türkiye’yi 21. yüzyılda daha güzel, daha müreffeh, daha yeşil bir çevreye sahip olan, biyoçeşitliliğini daha iyi koruyan ve bunu bütün dünyanın tabiat ve kültür varlıklarına armağan olarak sunabilecek bir ülkenin hazırlıklarını yapıyoruz. 21. yüzyılda böyle bir tasavvurumuz var. Kuşkusuz bu tasavvurun en önemli varlığı çocuklar. Çünkü bizim umudumuz çocuklarımız, geleceğimiz çocuklarımızdır. ‘Çiçek ve çocuk’ teması bunun için birlikte seçildi. Çocuk bizim ortak vicdanımız, masumiyetin sembolü. Bütün güzelliklerin sembolü. Çiçek de tabiatın zenginliği, biyoçeşitliliğin dengesi ve korunması. İkisini bir arada yaşatmak suretiyle çiçeklerle çocukları, çocuklarla çiçekleri korumak suretiyle güzel, temiz, yeşil bir dünyayı birlikte inşa edeceğiz. 2016 Antalya bu bakımdan dünyaya Türkiye’nin Türk milletinin mesajı olacak.” dedi. Bakan Eker, hükümet ve bakanlık olarak EXPO’nun en güzel şekilde gerçekleşmesi için sorumluluklarının da bilincinde olduklarını sözlerine ekledi.

DİĞER HABERLER
Türkiye’nin en zengini Murat Ülker

 

 

Konuşmasının adından ağaç dikimine geçen Bakan Eker, tören alanına daha önce Bursa Orhangazi’den getirilerek yerine yerleştirilen 350 yaşındaki zeytin ağacının köküne toprak attı ve can suyunu verdi. Eker, Yalova-Bursa otoyol çalışması nedeniyle yerinden sökülmesi gereken ağacın üzerine isim plakasını da çekiçle çaktı. Tören alanındaki izciler ve Antalya Yetim ve Muhtaç Çocuklara Yardım Vakfı (AYÇOV) tarafından getirilen çocuklarla sohbet eden ve fotoğraf çektiren Eker, çocuklara fidan dikimine katıldıklarına dair belge de dağıttı. Bakan Mehmet Mehdi Eker, törenin ardından EXPO 2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu toplantısına geçti. Bakan Eker’in başkanlığındaki toplantı, basına kapalı gerçekleştirildi.
Antalya temasları kapsamında AK Parti İl Başkanlığını da ziyaret eden Bakan Eker, Antalya’nın sadece turizmin değil, tarımın ve tarihin de merkezlerinden olduğunu kaydetti. Türkiye’nin tarımsal hasılasının önemli kısmının Antalya’da üretildiğine değinen Bakan Eker, Antalya’yı tarım bakımından önemsediklerini ifade etti. Dünyada 160 yıldır düzenlenen EXPO’lara Türkiye’nin hiç ev sahipliği yapmadığını anlatan Bakan Eker, ülkenin ilk EXPO’sunun 2016’da Antalya’da düzenleneceğini anımsattı. Antalya’nın Türkiye Cumhuriyeti adına EXPO’nun hazırlıklarını yürüttüğünü belirten Bakan Eker, “İnşallah Antalya ve Türkiye’ye yakışır bir organizasyon olacak. 23 Nisan 2016’dan, 29 Ekim 2016’ya kadarki 6 aylık sürede” dedi. EXPO’nun bakanlığa ait 110 dönüm alanda açılacağını bildiren Eker, bölgedeki altyapı çalışmalarının hızla sürdürüldüğünü ifade etti. Alana ilk ağacı bugün diktiklerini kaydeden Eker, bölgede bir tepe, bir gölet ve bir kulenin olacağını, 100’ün üzerinde ülkenin de alanda kendi bahçesini kuracağını söyledi. Eker, şöyle konuştu: “EXPO’nun teması çiçek ve çocuk. Çocuk, insanlığın geleceğidir. İnsanlığın umududur. İnsanlığın vicdanıdır. İnsanlığın masum tarafıdır, melek tarafıdır. Bütün bu güzellikleri, değerleri sembolize ediyor. Onun için çocuğu seçtik. Çiçek de insanın bütün estetik değerlerinin sembolüdür. Bütün güzelliklerin, renklerin, desenlerin, ekolojik dengenin, biyoçeşitliliğin sembolüdür. Gelecek kuşaklar için yeşil bir dünya tasavvurumuz bu iki tema üzerinden yani çiçek ve çocuk üzerinden, buradan bütün dünyaya anlatılacak, yansıtılacak.” Antalya’nın Türkiye’de biyoçeşitlilik bakımından en zengin illerinden birisi olduğuna işaret eden Eker, “Bunu dillere destan bir ev sahipliği yapmak suretiyle Türkiye Cumhuriyeti’ni, Türkiye’nin biyoçeşitliliğini bütün dünyaya Antalya tanıtmış olacaktır” ifadesini kullandı.

DİĞER HABERLER
E-ticaret ve E-İhracatta Asıl Mesai Site Kurduktan Sonra Başlıyor

 

 

Bakan Eker, ATSO’nun geleneksel ödül törenine katıldı

 

 

D4D_2705

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) geleneksel ödül törenine katıldı. Bakan Eker, burada yaptığı konuşmada, Antalya EXPO 2016’nın düzenleneceği alandaki ağaçlandırma çalışmalarının bugün başladığını söyledi. EXPO’da ilk adımın küçük ama büyük adımların habercisi olduğunu vurgulayan Bakan Eker, Antalya EXPO’nun çocuk ve çiçek temasıyla yapılacağını anımsattı.
Tarım sektörünün önemine işaret eden Bakan Eker, tarımı sadece kırsal alanda yaşayan insanların ihtiyaçlarını giderdikleri bir sosyal alan olarak görmediklerine değindi.
Tarımı stratejik bir sektör olarak ele aldıklarını belirten Bakan Eker, şöyle konuştu:

“Fütüristler, 21. yüzyılda dünyada üç temel mücadele konusu olacağını söylüyor; gıda, enerji ve su. Eğer suyun yüzde 75’inin esas gayesi gıda üretmek olan tarım için kullanıldığını dikkate alırsak, o zaman bu mücadele konuları ikiye düşüyor. Yani gıda ve enerji. Biz bu anlayışla, stratejik yaklaşımla tarım sektörünü ele aldık.”
“Ölen bir sektör bu kadar büyümez”
Bakan Eker, Antalya’da 35 bin kayıtlı çiftçi olduğunu, bu çiftçilere bugüne kadar yaklaşık 500 milyon lira hibe verdiklerini açıkladı. Sektörle ilgili eleştirilere cevap veren Bakan Eker, “10 sene önce Antalya’daki yüksek verimli kültür ırkı sığır sayısı, 14 bin, 2012’de 64 bin. Yüzde 357 artış var. Bu, sadece Antalya ilinde. Merinos koyunu 3 binden 36 bine çıkmış. Yerli koyun, 224 binden 321 bine çıkmış. Bu, Antalya ilindeki sığır ve koyun sayısı, başka bir şey değil. Ölen bir sektör bu kadar büyümez. Türkiye’de 10 sene önce yaklaşık 7,5 milyon insanın tarımda çalıştığı ama bütün bu üretim karşısında 23 milyar dolar tarımsal üretim hasılası elde ettiği bir ülkeydi. Bugün bu 62 milyar dolar. Saha aynı. Aynı alandan 10 sene önce 23 milyar dolarlık tarım ürünü elde ediyorduk, bugün 62 milyar dolar. 10 sene önce 23 milyar dolar tarım hasılası ile Türkiye dünyanın 11. büyük ülkesiydi, Avrupa’nın 4. büyük ülkesiydi. Bugün Avrupa’nın birinci, dünyanın 7. büyük ülkesi haline geldi. Türkiye tarım ürünü ihracatında net ihracatçıdır. Sadece gıdadaki dış ticaret fazlamız, son 10 yılda 43 milyar dolardır. Yani Türkiye, ürettiğiyle 75 milyon insanın karnını doyuruyor. Antalya, turist ağırlıyor. 33 milyon turistin karnını da doyuruyor. Türkiye, üstüne de yılda 15 milyar dolar ihracat yapıyor, gıda ihracatı yapıyor. Tek başına bir ürünün ticareti asla o ülkenin tarımı veya hayvancılığının, gelişmişliğinin veya geri kalmışlığının göstergesi değildir” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
2016 yılı oda çalışmaları

 

 

Antalya’nın Hollanda’dan daha büyük olduğu, buna rağmen tarım ihracatında bu ülkenin daha yüksek rakamlara sahip olduğu yönündeki eleştiriye de yanıt veren Bakan Eker, bu ifadelerde bazı yanlışlar olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Hollanda, Antalya’dan küçük değil, büyüktür. Hollanda, 86 milyar dolar tarım ithalatı yapıyor. Kendi ürettiği sadece 12 milyar dolar. Dışarıdan alıyor, tabiri caizse tüccar millet, akıllı millet, hiç itirazım yok. Elin taşıyla elin kuşunu vuruyor. İthal ediyor, işliyor, satıyor. O ithalat yapıp geri ihraç edince başarılı oluyor, biz Türkiye’de işleyip geri satıp ihraç kazandırdığımızda, döviz kazandırdığımızda bizimki, ‘Eyvah öldük, bittik, yok olduk, biz bunları bile ithal ediyoruz’ oluyor. Bu yaman bir çelişkidir.”

 

 

Bakan Eker, Antalya’nın süt üretiminin 125 bin tondan 220 bin tona çıktığını, tarımsal ihracatın ise 87 milyon dolardan 429 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.
Bakan Eker, 2002’de üreticinin, 76 ton mısır üretip traktör alırken bugün 58 ton mısır üretip traktör alabildiğini kaydetti. 2002’de 84 ton buğday ile traktör alınırken 2013’te 54 ton buğday ile traktör alındığını belirten Bakan Eker, “2002’de 2,5 ton süt ile bir çamaşır makinesi alınıyordu bugün 1,1 ton süt ile çamaşır makinesi alınıyor. Bu, hangi ürünle alacağınızla alakalı bir şey. Bunu tek başına bir gösterge gibi alıp söylemek bizi bir yere götürmez” dedi.

 

 

Bakan Eker, yapılan konuşmaların ardından, 2012 yılında yaş meyve ve sebze ile süs bitkileri ve mamulleri ihracatında en fazla döviz getirisi sağlayan firmalara plaketlerini verdi.


24 Ocak 2014. 12:27
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x