Bakan Eker”Hedefimiz İhracatta 150 Milyar Dolar”


Mehdi Eker, “2023 yılında tarımsal hasılayı 150 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2011 yılında kullanılan 21,9 milyar liralık tarımsal kredinin geri dönüş oranının yüzde 98,8 olduğunu belirterek, bunun çiftçinin eriştiği gücü gösterdiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, Bakanlığının 2012 yılı bütçesi üzerindeki eleştirileri yanıtlayan Eker, eskiden Tarım Bakanlığının meselelerinin popülizmle ele alındığını, bu nedenle ilk tarım kanununun 2006 yılında çıkarıldığını söyledi. AK Parti Hükümeti döneminde tarım sektörüne farklı bir bakış açısı getirildiğini anlatan Eker, ”Stratejik sektör gözüyle baktık. Önce bir sektörel derinlik analizi çalışması yaptık, ardından aynayı kendimize tuttuk. Sektörle ilgili 50 bine yakın görüşme sağladık. Derinlik analizi çalışmasını ortaya koyduk ve yeni kanunlar çıkardık” diye konuştu.

Türkiye’de tarım sektörü GSH’nı dünyada, 23 milyar dolar olan 11. sıradan 62 milyar dolar olan 7. sıraya çıkardıklarını belirten Eker, bu başarıyı milletin takdir ettiğini ve bunu 12 Haziran seçimlerinde de gösterdiğini söyledi.

Mehdi Eker, bunun yanında OECD’nin 2011 yılı tarım raporunda da Türkiye’nin son 10 yılda büyük ilerleme kaydettiği ve dünyada tarımsal hasıla büyüklüğü açısından 7. sıraya yükseldiğinin yer aldığını ifade etti. Bakan Eker, BM Gıda Tarım Teşkilatının raporunda da Türkiye’nin başarı hikayesinin anlatıldığını vurguladı.

DİĞER HABERLER
Yok Artık! İthalatçılar da,İhracatçılar da Orantısız Güç kullanıyorlar

Bakan Eker, çiftçiye verilen desteğin 2000 yılında 344 milyon, 2001 yılında 590 milyon, 2002 yılında ise de 1 milyar 868 milyon lira olduğunu ifade etti. Kürsüde bir mektubu gösteren Eker, ”Bu mektup 2002 yılında tarım desteklerinin kaldırıldığını taahhüt eden, dönemin bakanları Kemal Derviş, Hüsnü Yusuf Gökalp ve Ahmet Kenan Tanrıkulu’nun imzalarının bulunduğu mektup. Hangi desteklerin kaldırıldığını, hangi desteklerin kaldırılmasının planlandığını yazıyor” dedi.

Eker şöyle devam etti:

”O dönemde, kimyevi gübre desteği, zirai mücadele, veteriner ilaç desteği, şeker pancarı, tütün, fındık, pamukta uygulanan pazar fiyat desteği kaldırıldı. Tarımda elektrik desteği, doğal afetlerde tohumluk yardımı desteği, kredi borçlarının ertelenmesi desteği kaldırıldı. Tarım kredilerinde yüzde 69, Ziraat Bankası kredilerinde yüzde 59 faiz uyguluyordu.

Bunları şimdi biz düzelttik. Çifti 2002 yılında 65 ton buğday satıp bir traktör alıyordu. 2011’de 51 ton buğdayla aynı traktörü alıyor. Hükümetimiz döneminde kalite, sağlık, verimlilik ve kırsal kalkınmayı esas alan 52 yeni destek uygulaması başladı. Çiftçiye 43 milyar 133 milyon para ödedik.

Mazot, kimyevi gübre, sertifikalı tohum kullanımı, sertifikalı fidan kullanımı, sulamaya faizsiz kredi ve hibe, makine ekipmanı hibe desteklerini getirdik. Faiz oranlarını düşürdük, hayvancılıkta sıfır faiz uygulamasını başlattık.”

DİĞER HABERLER
Damacana sulara sıkı kontrol geliyor

Tarımsal kredilerde geri dönüş oranlarına değinen Eker, 2002 yılında 529 milyon lira tarımsal kredi kullanıldığını bunun yüzde 38’inin geri döndüğünü, 2011’de ise 21,9 milyar lira tarımsal kredi kullanıldığını bunun yüzde 98,8’inin geri döndüğünü bildirdi. Eker, bunun çiftçinin eriştiği gücü gösterdiğini belirtti.

İHRACATTA HEDEF 150 MİLYAR DOLAR

Hayvan sayısı ile ilgili eleştirileri yanıtlayan Eker, Bakanlığı döneminde sığır sayısında 1,5 milyon artış olduğunu özellikle verimli ırkın yükseldiğini söyledi. Havyan ihracatı konusuna da değinen Eker, şöyle devam etti:

”1925 yılında ilk hayvan ithalatını yaptı Türkiye. 1935 yılında da ithal etti. 1986-1996 yılları arasında 1 milyon 432 bin kasaplık hayvan ithal edildi. Bu yanlış da değildir. Ülkenin ihtiyacı varsa, ülke büyüyorsa, talep artıyorsa ve sizin ülkenizdeki ham madde yetersiz ise ithal edersiniz. Hollanda’nın tarım ithalatı 46,7 milyar dolar. Tarım maddesi ithal ediyor, bunu işliyor ve ihraç ediyor. Aynısını biz yaptığımızda, ‘buğdayı ithal ediyorsunuz’ deniliyor. Türkiye 2010 yılında 2,6 milyon ton buğday ithal etti. 4 milyar 700 bin ton buğdayı da ihraç etti.

1991 yılında pamuk ithalatı başladı. Çünkü, Türkiye’nin tekstil sanayisi büyüyor. Türkiye geçen sene 1,7 milyar dolar değerinde lif pamuk ithal etti. Tekstil ihracatı ise 9,5 milyar dolar. Bu ihracatı yapacaksan, ham maddeyi dünyadan alacaksın. Türkiye artık büyük ülke. Dışarıdan bir şey almayacağım diye sanayiyi küçültmenin ne anlamı var.”

DİĞER HABERLER
Sakarya 2.OSB’de yeni başkan: Cemalettin Bilgin

Eker, muhalefet milletvekillerine yönelik, ”Yoksa siz iktidara geldiğinizde böyle mi yapacaksınız? Aman Allahım, böyle düşünüyorsanız çok hazin” dedi.

Bakan Eker, GAP ve DAP illerine 2002 yılında Ziraat Bankasından toplam 14 milyon lira kredi kullandırıldığını, 2011 yılında bu rakamın 2 milyar 200 milyon liraya çıktığını söyledi. Eker, bunun geri dönüş oranının da yüzde 99 olduğunu bildirdi.

Eker, 2023 yılında Türkiye için iyi bir vizyona sahip olduklarını, 62 milyar dolarlık tarım hasılasını 150 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Bunların uçuk hedefler olmadığını ifade eden Eker, ”Bunlar gerçekçi hedefler. Bugüne kadar yaptıklarımız, bundan sonraki hedeflerimize ulaşacağımızı gösteriyor. Yeni işler yapıyoruz. Tarımda kırsal kalkınma hedefimiz 3 bin yeni tarımsal tesis. Organize tarım bölgeleri kuruyoruz. Türkiye’de yeni dönemde hayvancılık, fidancılık, süs bitkileri, jeotermal seracılık alanlarında tarımsal sanayileri kuruluyor” diye konuştu.AA


12 Aralık 2011. 19:33
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x