Bakan Eker: Kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık yapıyoruz


gaziantepfoto1212_JPG
​Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kadın çiftçilerin eğitilmesi konusunda hükümet olarak ciddi adımlar attıklarını belirterek “Onlara pozitif ayırımcılık yapıyoruz. Kadınların kendi adlarına kurdukları işletmelerde uygulayacakları projelere öncelik veriyoruz ve onlara özel destekleme primleri veriyoruz” dedi.

Bakan Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ile çeşitli incelemelerde bulunmak üzere gittikleri Gaziantep’te bir otelde düzenlenen Kadın Çiftçi Eğitimi Sertifika Dağıtım Töreni’ne katıldı.
Bakan Eker, törende yaptığı konuşmada kadın çiftçilerin eğitilmesine yönelik Türkiye’de Gaziantep, Sakarya, Kayseri, Diyarbakır ve İzmir’in yer aldığı 5 ili pilot il seçtiklerini, söz konusu çiftçi eğitim programlarının dalga dalga diğer illere yayılarak devam ettiğini söyledi.
Tarımdaki değişim ve dönüşümün hayattaki değişim ve dönüşümle paralellik arz ettiğini belirten Bakan Eker; “Çünkü, tarım sadece iktisadi boyutu olan bir sektör değildir, sosyal boyutu olan, kültür kodlarının şekillendiği bir sektördür. Kültür kelimesinin Latince anlamının ekip biçmek olduğunu hatırlarsak, kültürel faaliyetlerin tarımsal alandaki ekip biçmek üretmek anlamına geldiğini görürüz” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİYE 10 YILDA 60 MİLYAR LİRA DESTEK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimat ve direktifleri doğrultusunda, Türk tarım politikasını 2003 yılında yeniden belirlediklerini ifade eden Bakan Eker: “Tarım politikamızın belirlenmesi için bir strateji geliştirdik, bizden önceki hiçbir iktidarın yapamadığı bir stratejiyi uygulayarak tarımsal destekleme politikamızı yeniden belirledik. Biz Türkiye’de 10 yılda çiftçiye karşılıksız verdiğimiz nakdi hibe miktarı 60 milyar, yani eski parayla 60 katrilyon liradır. Türkiye’nin son 10 yılda dünyaya sattığı tarım ve gıda ürünleri, satın aldığından çok çok daha fazladır. Yani Türkiye net olarak tarım ihracatı yapan bir ülke konumuna kavuşmuştur. Türkiye İhracatçılar Meclisi 2013 yılındaki tarım ihracatının 21,3 milyar dolalar olduğunu dün açıkladı. Yani geçen yıl yapılan 152 milyar dolar civarındaki ihracatın 21,3 milyar dolarlık kısmını gıda ve tarım ürünleri kapsıyor” dedi.

DİĞER HABERLER
"Bugünlerde medyada tavukçuluğa vurmak prim yapıyor"

AK Parti hükümetlerinin uyguladığı doğru tarım politikaları ve kadın çiftçilerin de büyük desteğiyle Türkiye’nin tarım sektörü hasılasının 23 milyar dolardan 62,5 milyar dolara çıktığını ifade eden Bakan Eker, “Türkiye tarım geliri açısından, dünyanın 11. ülkesi konumundayken, bugün 7. tarım gücü olan ülke konumuna kavuşmuştur. Bunu Dünya Bankası söylüyor, bunu OECD söylüyor, bunu Birleşmiş Milletler Tarım Gıda Teşkilatı söylüyor. Türkiye 11 yıl önce Avrupa’nın 4. büyük tarımsal gücüyken, bugün Avrupa’nın birinci tarım gücü haline gelmiştir. Bugün Fransa’yı da İspanya’yı da İtalya’yı da geride bırakmıştır. Söz konusu bu ülkeler Avrupa’nın en büyük tarım gücü olan ülkeleriyken, Türkiye bunları hepsini geride bırakıp birincilik konumuna kavuşmuştur” diye konuştu.

Tarım sektörünün gelişmesinde kadın çitçilerin büyük emeğinin olduğunu, kadın çiftçileri eğiterek tarımda daha verimli üretim yapılmasını sağladıklarını vurgulayan Bakan Eker, sözlerini şöyle tamamladı; “Kadın çiftçilerin eğitilmesi konusunda hükümet olarak ciddi adımlar attık. Onlara pozitif ayırımcılık yaptık. Kadınların kendi adlarına kurdukları işletmelerde uygulayacakları projelere öncelik verdik. Özel destekleme primleri verdik. Türkiye’de tarım sektöründe 6,5 milyon kişi istihdam ediliyor, bu rakamın önemli bir kısmını kadınlar oluşturuyor “dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da yaptığı konuşmada kadın ve toprağın hayat için iki önemli unsur olduğunu belirterek “Aslında yani bereketin sembolü, üretkenliğin sembolü, vicdanın sembolü, merhametin sembolü tarih boyunca en kadim eserlerden baktığınızda kadın ve topraktır. Bayanların çiftçilikte karar kılmış olmaları kadınların çiftçilik zanaatını devam ettiriyor olmaları çok önemli bir gelişmedir” dedi.

DİĞER HABERLER
Brusella Mücadelesi Samsun'dan Başladı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar ise dünyada tarımın enerji ile stratejik sektörlerden olduğunu, müthiş bir rekabet olan tarım ürünleri ticaretinden paylarını alabilmeleri için tarımda eğitimin çok önemli olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından kadın çiftçilere sertifikaları verildi.


6 Ocak 2014. 16:48
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x