Bakanlık, Bitki Sağlığı Konusunda 2023 Vizyonunu İzmir’de Belirledi


a

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Bitki Sağlığı ve Karantina Program ve Prensipleri Yıllık Değerlendirme Toplantısı’ son buldu.  
81 İl Müdürünün katılımıyla her yıl farklı bir ilde düzenlenen toplantıya bu yıl İzmir ev sahipliği yaptı. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürleri, Zirai Karantina Müdürleri ve Enstitü Müdürlerinin de katıldığı toplantı 5 gün sürdü. 5 gün boyunca entegre ve kontrollü ürün yönetiminden hasat öncesi denetime, biyolojik mücadeleden bitki pasaportuna birçok konu üzerinde tartışıldı.
Sabahın erken saatlerinden başlamak üzere tüm gün süren oturumlarda bir araya gelen İl Müdürleri, oluşturdukları çalışma gruplarıyla akşamları da mesai yaptı.

Temel prensip, üretimin sağlıklı yapılması

 

Toplantının son gününde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, İl Müdürleriyle bir araya geldi.

 

Türkiye’nin zirai mücadele ve bitki koruma konusunda çok yol aldığını ancak alınan yolun yeterli olmadığını ifade eden Pakdil, İl Müdürlerine bu alanda çıkarılan kanun ve yönetmeliklerdeki temel prensibinin ‘üretimin sağlıklı yapılması’ olduğunu hatırlattı.

 

Sağlıklı yapılmayan üretimin ‘israf’ olduğunun altını çizen Pakdil, İl Müdürlerini hassas ve dikkatli olmaları konusunda uyardı. Son yıllarda rakamlara bakıldığında Türkiye’de bitkisel üretimin arttığını ancak bunun tek başına bir anlam ifade etmediğini kaydeden Pakdil, “Üretimimizi arttırdık. Daha da artırabiliriz ancak rakamların artması başarılı olduğumuz anlamına gelmez. Bu tek başına başarılı sayılabilmemiz için yeterli değildir. Bizim hedefimiz sağlıklı ürün üretmek olmalıdır. Ne kadar sağlıklı ürün üretirsek, biz de o oranda başarılıyız” dedi.

DİĞER HABERLER
EXPO 2016 Antalya Ödül Töreni 

 

b

 

Vebalimiz büyük



İnsan sağlığının korunmasında ve vatandaşların güvenilir gıda tüketmesinin sağlanmasında İl Müdürlerinin üzerine düşen sorumlulukları hatırlatan Pakdil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bana göre bu kul hakkıdır ve kul hakkı da çok büyük bir vebaldir. Bizim Bakanlık temsilcileri olarak vebalimiz büyük. Hiç kimseye ilaç kalıntısı olan bir ürün yedirtmek gibi bir hakkımız yok. İnsanlar bize güvenerek tüketiyor. Üretici neyi, nasıl ürettiğinin farkında olmayabilir ama sizler bu konunun uzmanı olarak, üzerinize düşen görevi yapın ve üreticiyi uyarın.”

 

Yorucu ancak Türk tarımı adına faydalı oldu

 

5 gün boyunca İl Müdürleriyle bir arada olan Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nevzat Birişik ise düzenlenen toplantıların Bakanlık adına verimli geçtiğini belirterek, “Amaçlarımız doğrultusunda bitki sağlığı konusundaki 2023 vizyonumuzu kademe kademe detaylandırarak, şekillendirdik” diye konuştu.

 

Sorunların genel hatlarıyla değerlendirildiğini ifade eden Birişik, sabah saatlerinde başlayıp gece geç saatlere kadar süren toplantıların yorucu ancak Türk tarımının geleceği adına faydalı olduğunu belirtti. 81 ilin tek tek kendini ifade etme imkanı bulduğunu anlatan Birişik, bitki sağlığı konusundaki 5 yıllık planlamanın da yapıldığının altını çizdi.

 

c

 

DİĞER HABERLER
Rusya Yunanistan’a sebze-meyve ambargosunu delmenin yolunu gösterdi

Entegre mücadelenin üzerine gideceğiz

 

Entegre mücadele konusunun üzerine gideceklerini vurgulayan Birişik, İl Müdürleriyle birlikte entegre mücadelenin 5 yıl boyunca nasıl uygulanacağını talimatlandırdıklarını  söyledi. Birişik ayrıca, Ankara’ya dönüşte toplantıda görüşülen konuları detaylı bir şekilde değerlendireceklerini belirtti.

 

 

Organizasyon 2014’e ışık tutsun

 

Toplantının ev sahipliğini yapan İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, Bakanlık adına tarım sektörünün geleceği açısından önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. Güldal, 5 günlük organizasyonun 2014 yılı süresince yürütülecek çalışmalara ışık tutmasını temenni etti.


20 Kasım 2013. 08:51
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x