BAL’INDA TADI KALMADI …!


H.Yalçın KÖKSAL

Uzman Veteriner Hekim Veteriner Hekimler Derneği Genel Sekreteri

Değerli okuyucular,bundan tam bir yıl önce Mart 2011 sayısında bu satırlarda,  “NIŞASTA BAZLI ŞEKER – (İNSAN SAĞLIĞI İLE OYNANIYOR) başlığı ile bu konudaki endişelerimi kamu oyu ile paylaşmış ve olabildiğince NBŞ ‘ye dikkat çekmeye çalışmıştım.

Tüm diğer önemli ve hayati konularda olduğu gibi yazılı ve görsel basında kısa bir süre tartışılan bu konu da ülkemizin süratle değişen gündemleri arasında unutuldu gitti.

Bildiğiniz gibi Nışasta Bazlı Şeker (NBŞ) mısırdan elde edilen bir şekerdir.Bu şekerin büyük bir oranı vücutta fruktoza  dönüşür.Fruktoz insülün direncini tetikleyerek  aşırı şişmanlığa yol açtığı gibi, kandaki trigliserid değerlerini artırabilmektedir.

Mısır şurubu adı ile de bilinen NBŞ , mısır nişastasının kimyasal işlemden geçirilmesi ile elde edilir.Nişasta parçalanarak glikoza, ardından da fruktoza dönüşerek insan organizmasında tokluk hissini önleyerek obezite ve obezitenin sebep olduğu  bir çok kronik hastalığında  tetikçisi olduğu bilinen sakıncalara sebep olunmaktadır.

Maliyet hesabı dışında hiçbir duyarlılığı olmayan, “HALK SAĞLIĞINI HİÇE SAYAN” geleceğimizin teminatı çocuklarımızın ve gençlerimizin çeşitli toplumu yönlendirme araçları kullanılarak tüketimi özendirilen bisküvi,şekerleme,meyve suyu,çikolata,gofretin yanı sıra hazır çorba,puding,kek gibi günlük kullanımda da önemli yer tutan ürünlerin hazırlanmasına her geçen gün artarak çoğalmaktadır.

DİĞER HABERLER
Yumurtadan Daha Ucuz Bir Gıda Maddesi Var mı?

Şimdi de başka bir yolla ,ucuz bal reklamları ile ,önemli bir gıda maddesi olan BAL İLE VE BU YOLLA HALK SAĞLIĞI İLE OYNANDIĞI ORTAYA ÇIKMIŞTIR.

Daha önce ,sanayi tesislerinde kullanım oranı % 7,5 olan NBŞ KULLANIM ORANI % 15 ‘e ÇIKARTILMASI İLE  adeta halk sağlığı için tehlike arz eden bir ürünün adeta kullanımı özendirildi.Kaldı ki kontrol dışı üretimde (merdiven altı) bu oran nerelerde bilen var mı?

Bir başka endişemde ,bu amaçla kullanılan mısırların GDO’LU  olup olmadıklarının garantisi nedir?

Son dönemlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın EKER her fırsatta ülkemize ithal edilen ve sayısı artan,GDO’lu ürünler hakkında BİLİM KURULU karar veriyor ve bu kurul tamamen bağımsız çalışmaktadır diyerek sorumluluğu ve vebali bilim adamlarının üstüne atmaktadır.

Sizlere soruyorum.Halen organizma  için zararlılık testlerinin tamamen sonucu alınmamış bir olgu da ileride çıkması muhtemel  sağlık sorunları karşısında sayın bakan “Beni ilgilendirmez bilim adamlarının kararına uyduk “mu   diyerek sorumluluğun adresini şimdiden mi göstermek istemektedir.

Bu arada bugün itibarı ile ( 27.03.2012 ) tarihi itibarı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sitesinde “KAMU OYUNA DUYURU “ kısmında BALDA HİLELİ ÜRETİM yapan iki firmanın adı duyurulmuştur.

DİĞER HABERLER
Türkiye'de Kırsal Kalkınma 28: Kırsal Kalkınma Alanında Yerel Yönetimlerin Rolü (1)

Önemli bir adım olmakla beraber bu duyuru sadece bakanlık sitesinde kalarak amacına ulaşmaz.Nasıl ki sağlık , eğitim , sigara bıraktırmayı özendiren tv duyuruları yapılıyorsa bu duyurularında tv ler başta olmak üzere yazılı ve görsel medyada da yer alması gerekmektedir.

Şimdi gelinen noktada, tüm ilgililere düşen görev ,  bir an önce NBŞ kullanım oranlarının 2002 yılı öncesinde olduğu gibi hiç değilse % 7,5 oranına çekilmesi ve özendiriliciliğinin  önlenmesi için harekete geçerek gereğini yerine getirmektir.

Hepinize NBŞ den GDO dan uzak sağlıklı yaşam dilerim.


27 Mart 2012. 20:40
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x