Başbakan Davutoğlu ve Bakan Eker, tarım fuarının açılışını yaptı


aa_picture_20150324_4870687_high

 

 

 

 

 

​Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 13. Uluslararası Tarım,
Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı’nın açılışını gerçekleştirdi. Törende konuşan Başbakan Davutoğlu 2002 yılında 3,4 milyon lira olan hayvancılık desteğini, 2014 yılında 189 milyon liraya çıkardıklarını söyledi.

 

13. Uluslararası Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı’nın açılışı Başbakan Davutoğlu ve Bakan Eker’in katılımlarıyla gerçekleşti. Törende konuşan Başbakan Davutoğlu, 2002 yılında 3,4 milyon lira olan hayvancılık desteğini, 2014 yılında 189 milyon liraya çıkardıklarını kaydetti. Söz konusu desteklerle Konya’nın hayvancılıkta öncü şehirler arasına girdiğini ifade eden Davutoğlu, 2002 yılında Ziraat Bankası ve tarım KREDİ kooperatifleri eliyle verilen 22,5 milyon liralık kredi tutarını 2014 yılında 956 milyon liraya çıkardıklarını belirtti.

 

Başbakan Davutoğlu, ulusal kaynaklar ile 2006 yılında başlattıkları kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında Konya’ya 103 milyon lira hibe sağladıklarını dile getirerek şunları söyledi:
“Bu hibeler ile Konya’da 176 tarımsal sanayi kuruldu, bin 476 istihdam sağlandı. Ayrıca 7 bin 942 yeni makine ve ekipman alımını yüzde 50 hibeyle destekledik. 42 ilimizde uyguladığımız Konya’nın da içinde bulunduğu belediyelerle Konya’ya önemli yatırımlar yapıldı ve bugün tarım bakanı da söyledi, bir müjdeyle geldik. Göksu havzasında Konya ve Karaman ili içinde kalan Bozkır, Ahırlı, Hadim, Güneysınırı, Akören, Taşkent, Sarıveliler, Başyayla ve Ermenek ilçelerimizde, Konya ve Karaman’ın Göksu havzası boylarında 30 milyon dolarlık kırsal kalkınma projesini devreye sokuyoruz.”

2016 yılı başında uygulamaya geçecek projeyle Konya ile Karaman’a yüzde 70’e kadar katkı sağlayan, hibe imkanı sağlayan bir kalkınma projesinin devreye girdiğini anlatan Davutoğlu, “Özellikle meyvecilik, sebzecilik ve hayvancılık alanında bu bölgeler, tekrar eskisi gibi şenlenecek. Bu bölgelerden dış göç durmuş, aksine tekrar bu bölgelere dönüş sağlanmış olacak. Çocukluğumuzda şenlenen o Toros’taki bağlar bahçeler, meyve bahçeleri Göksu Vadisi etrafındaki şenlik ve bereket tekrar hareketlenecek” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Kuru Fasülye,Orhan Gazi Türbesi ve Kırgızistan

 

Konya’nın bu anlamda öncü rolünü oynamaya devam edeceğini işaret eden Davutoğlu, uluslararası tarım fuarın ilk andan itibaren bugüne gelmesinde katkıda bulunanlara teşekkürlerini iletti.

 

“Mobil güneş pili fuarda görücüye çıktı”

 

Başbakan Davutoğlu, fuarla birçok önemli projenin uluslararası alanda da gündeme geldiğini, tanıtıldığını ve önemli bir platform haline geldiğini bildirdi. Davutoğlu, şöyle devam etti: “Özellikle Konya TİCARET Odası’na teşekkür ediyorum. Bu fuar alanı da Ortadoğu’nun en büyük, Avrupa’nın 3 büyük tarım fuar alanı. Teşekkürlerimle bir örneği vererek bu fuarın önemini sizlerle paylaşmak istiyorum. Tarım Bakanlığımızın geçen ay, Şubat 2015’te patentini aldığı bir proje, bir makine, ilk defa bufuarda üreticilere takdim ediliyor. Bu da ‘Mobil Güneş Pilli Sulama Makinesi Projesi’, bu projeyle tamamıylagüneş enerjisiyle çalışan ve 14 saat kesintisiz enerji sağlayabilen bir sulama makinesi devreye giriyor.Böylece hem güneş enerjisi ile çevreyle uyumlu bir enerji imkanı oluşturacağız hem de sulama sulama
alanında teknolojik bir atılımın da öncüsü olacağız. Bu projeye bu yeni keşfe katkıda bulunan bütün
mühendislere, Tarım Bakanlığımıza teşekkürleri bir borç biliyorum.”

 

“Bereketli bir yaz ve hasat bekliyoruz”
Türkiye’nin kararlı şekilde tarım alanındaki reformlara devam edeceğini vurgulayan Davutoğlu, sadece Avrupa’nın değil dünyanın da en büyük ilk 3 tarım ülkesi haline geleceğini söyledi.

 

Türkiye 2023 yılında ilk 10 ekonomi arasına girecek performansı şimdiden göstermeye başladığını ifade eden Davutoğlu, “Özellikle bu bereket diyarından Konya’dan bütün çiftçilerimize, ülke sathından bütün çiftçilerimize seslenerek diyorum ki: Ürünleriniz bereketli olsun ve Türkiye’nin geleceğinde tarım sektörünü lokomotif bir sektör haline getirmeye çalışan bütün sanayicilerimizi de tebrik ediyorum” dedi.

DİĞER HABERLER
İlk iki ayda 2.85 milyar adet yumurta, 167 milyon adet de tavuk yedik

 

Davutoğlu, bu yıl iyi yağış olduğunu ve bereketli bir yaz ve hasat beklediklerini dile getirerek şunları kaydetti:”Bu yıl 2 hasadı bir arada yaşayacağız bu sene bereketli bir tarım hasadı tarım ürünü ve bununla birlikte inşallah enflasyon rakamlarında düşüş, ekonomide bereketlenme. İkincisi de siyasi hasat, siyasi bereket. 7 Haziran’da siyasi bereketin de önü açılacak. Konya’ya son gelişimden bu yana şebiarustan bu yana çoksayıda ilimizi ziyaret ettim. Her yerde Konya’da gördüğüm heyecanı, Konya’da gördüğüm muhabbetibütün Türkiye’ye yayılmış bir şekilde gördüm. Bu bana büyük bir ümit ve heyecan verdi. Hiç meraketmeyiniz, Türkiye bütün sıkıntılarını aşar. Bizim kadrolarımız kültürünü, irfanını, siyasi ahlakını Hazreti Mevlana’dan alan kadrolar. Arasına kimse fitne sokamaz ve bu hareketin Hazreti Mevlana’dan feyzalmışbu emaneti taşıyan neferi olarak, 12 yıldaki başarıları taçlandıracak şekilde, inşallah önümüzdeki 9 yıliçinde, 8 yıl içinde 2023’e kadar 12 yıllık bereket üzerine, 12 yıllık hasat dönemi başlayacak. Taçlanan bu yeni hamle dönemi şimdiden hayırlı olsun. Hayırlı hasatlar diliyorum, hayırlı ürünler diliyorum. Bereketli bir bahar, bereket ve ürünle zirveye ulaşmış bir yaz diliyorum. Allah bu güzel hasat döneminde bu fuarımızda güzel dostluklar, güzel ticaretler yapmayı hepinize nasip eylesin. Tarım mekanizasyonu konusunda da Konya’nın öncü rolünün devam edeceği inancımla, Konya 13. Uluslararası Fuarı’nın hayırlı olmasını diliyorum.”

Törende konuşan Bakan Eker ise tarım üretiminde Konya’nın önemli bir şehir olduğunu ve bu alanda 13 yıldır kurumsal olarak uluslararası fuarlar düzenlendiğini söyledi.Fuarların son teknoloji tarımsal ürünlerin sergilendiği ve paydaşlarına sunulduğu mekanlar olduğunu ifade eden Bakan Eker, Konya’nın tarımsal mekanizasyonda lider durumda bulunduğunu, Hükümet olarak Konya’nın bu gücünün daha da ileriye götürülmesi için destek vermeye devam edeceklerini belirtti.

Bakan Eker, buraya gelen yüzlerce firmanın, uluslararası şirketlerin tarım teknikleri ve teknolojilerini bütün Türkiye’ye ve bölgeye sunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:”Tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi ve tarımsal mekanizasyonun gelişmesi için Türkiye genelinde 262 bin makine ekipman projesine yüzde 50 hibe desteği verdik. 1 milyar 200 milyon lira buraya nakdi karşılıksız hibe desteği sağlandı. Eğer çiftçiye makine ve ekipman desteği vermeseydik, bu projeyi başlatmasaydık, sanayicilerimiz, yatırımcılarımız bu kadar YATIRIM yapamazlardı. Bakanlık ve Hükümet olarak üreticilerimizin üretim maliyetlerini düşürüp, verimliliğini artırarak, tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi için önemli bir hamle gerçekleştirdik bu mekanizasyon projesi ile.”

 

DİĞER HABERLER
Bor madeninden 'pas önleyici çözelti' geliştirildi

“Konya’nın tarımsal üretim değeri 9,3 milyar”

 

Bilgi ve teknoloji alanında Bakanlığın gerçekleştirdiği projeler ve ürünlerin bugün Türkiye ve Konya tarım sektörünü çok ileri bir noktaya getirdiğine işaret eden Bakan Eker, “Konya’da tarımsal üretimin değeri, sağlanan bütün desteklerle 2013 yılında 9,3 milyar liraya ulaştı. Çok ciddi bir yaklaşımla 2002 yılına göre 5 katı bir artış meydana geldi” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başbakan Davutoğlu fuar alanındaki stantları, eşi Sare Davutoğlu ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’le gezdi. Fuarda sergilenen tarım aletleriyle ilgili bilgi alan Davutoğlu, burada vatandaşlarla sohbet etti, hatıra fotoğrafı çektirdi.


26 Mart 2015. 10:35
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x