Bodrum’un sebzeli döneri ‘Şirin usta’dan

 

Bodrum’da 28 yıl önce “sebzeli döner” denemesi ilk başta tutmayınca İstanbul’a dönmeye karar veren “Şirin usta”nın yol parası yapmak amacıyla elinde kalan 120 kilogram et ve 10 çeşit sebzeyle hazırladığı dönerin ünü Türkiye sınırlarını aştı.

 

 

MUĞLA – ALİ BALLI

 

Bodrum’da Osman Şirin’in 28 yıldır hazırladığı “sebzeli döner”in ünü Türkiye sınırlarını aştı.

 

Aslında fizik öğretmeni olan 56 yaşındaki Şirin, İstanbul’da 1 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra tekstilişine atıldı. Bir süre sonra işleri bozulan Osman Şirin, Bodrum’a yerleşip gıda sektöründe şansını denemek istedi. Burada da farklı birkaç deneyimin ardından dönerciliğe atılan Şirin, açtığı büfede et dönerin içine birkaç çeşit sebze koyup müşterilerine servis etti.

 

Beklediği ilgiyi önceleri göremeyen Osman Şirin, İstanbul’a dönme kararı aldı ve elinde kalan yaklaşık 120 kilogram et ve 10 çeşit sebze ile hazırladığı son döneri de satıp yol parası yapmak istedi.

 

İriliğiyle dikkati çeken ve 10 çeşit sebzenin verdiği lezzeti tutan Şirin’in döneri o gün kısa sürede tükenince, İstanbul’a dönmekten de vazgeçti.

 

Osman Şirin, 1989’da müşterilerine sunmaya başladığı ve bugün ünü “Bodrum döneri” adıyla Türkiye sınırlarını aşan sebzeli dönerine 2006’da marka tescili de aldı.

 

“Bu işe başlama nedenim, çocuklara sebzeyle eti bir arada yedirmekti”

Şirin, sebzeli dönerin ortaya çıkış hikayesini AA muhabirine anlattı.

Döneri ilk başta çocuklara sevdirmek için yapmaya karar verdiğini, daha önce hiç denenmeyen bu döneri insanlara kabul ettirebilmek için biraz zorlandığını belirten Osman Şirin, şunları söyledi:

 

“Bu işe asıl başlama nedenim, çocuklara sebzeyle eti bir arada yedirmekti. Bu yolla başladık. Sebzeli döneri ilk denediğimde ‘tutmaz’ demişlerdi. Gerçekten de tutmadı. Hanıma, ‘Dönelim İstanbul’a tekstil işine devam edelim’ dedim. Elimizde kalan çok miktarda et vardı sebzelerle beraber. Bunları hazırladık, ‘yol parası yapabilirsek yaparız, yapamazsak halka dağıtırız’ diye düşündük. 100-120 kiloluk döner çıktı ortaya. Millet dönerin büyüklüğüne şaşırdı ve yemeye başladı. Gitmek için toparladığımız eşyaları yeniden çıkardık. Bodrum’da kalmaya karar verdik. 28 yıldır da burada kaldık, işlerimiz de çok iyi gidiyor.”

 

“Avrupalı turist çok beğeniyor”

Sebzeli dönerin daha çok Bodrum’a gelen yabancı turistlerin damak tadına hitap ettiğini belirten Osman Şirin, “Özellikle Avrupalılar çok beğeniyor.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Sanatçısı da turisti de bu tadın müdavimi

 

Bodrum dönerinin müdavimlerinden şarkıcı Serpil Benay, 20 yıldır her geldiğinde Bodrum’un meşhur sebzeli dönerinden yediğini söyledi.

 

Sebzeli dönerin farklı bir lezzeti olduğunu ifade eden Benay, “Hala aynı lezzette devam ediyor. Yavan değil, yağ ayarları yerinde. Ben bu döneri yemekten büyük zevk alıyorum.” diye konuştu.

 

Muhabir: Ali Ballı

URL: http://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=112237

Yazan - Mar 29 2017. Kategori GIDA, MANŞET. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık

Yoruma kapalı

| Designed by Mavikedi internet Hizmetleri |