Broiler yetiştiriciliğinde kaliteli suyun önemi ve su sorunlarının 8 işareti


Broiler yetiştiriciliğinde kaliteli suyun önemi ve su sorunlarının 8 işareti(*)

Dr. Kaya Demirözü
Kanatlı Sağlığı Uzmanı

Broiler yetiştiriciliğinde su genellikle “unutulmuş” besin olarak adlandırılır. Çünkü güveli su tüketimi en az kanatlıların mümkün olan en kısa sürede yemle beslenmesi kadar önemlidir. Bu nedenle, içme suyunun tadı rahatsız ediciolmamalı ve herhangi bir tehlikeli madde veya kirlilik içermemelidir. İçme suyunun kirlenmiş olabileceğinden şüpheleniyorsa, mutlaka laboratuvar incelemesi yapılmalıdır. Su hattının her iki ucundaki suyun düzenli olarak kalitesi, sıcaklığı, berraklığı, koku ve tadı kontrol edilmelidir. Suyu kendiniz içmeye cesaret edemiyorsanız, neden kanatlıya veriyorsunuz? Su yoluyla  ilaç ve aşılar verildiğinden su hattının düzgün çalıştığından emin olunmalıdır. Bu uygulamalar sonu kalıntıları ve biyofilm oluşumunu önlemek için hattı daha sonra iyice temizlenmelidir.

Broyler

Su kalitesi sorunlarının 8 işareti

  1. Eğer suyun nitrit seviyesi yüksekse (> 1 mg / l) kanda oksijenlenme düşmesiyle hayvanlarda uyuşukluk, damızlıklarda fertilite sorunları, baş, ibik ve sakalda morarmayla sonuçlanır.
  2. Solunum sorunları; neden yüksek nitrat seviyeleri  (nitrite dönüşebilir) (> 200 mg / l)
  3.  Potasyum yüksekse (> 300 mg / l) ishale neden olabilir 
  4. Yüksek sodyum seviyesi(> 200 mg / l) tortikollis, ve topallık gibi serebral semptomlar, 
  5. Bakterilerin etkisi altında sülfattan dönüşüme yüksek sülfür(> 250 mg / l) sinir iletimi engellenmesine, neden olur. 
  6. Yüksek düzeyde demir (> 5 mg / l) bağırsak fonksiyonunda bozukluk
  7. Ayrıca Bağırsak fonksiyonunda bozukluğuna E. coli (> 100 cfu / ml) vb çeşitli bakteriyel problemler neden olmaktadır.
  8. Mikotoksinler yetersiz bağışıklık nedenidir.
Diğer Haberler:
Suyun yüzde 69’u tarım sektörü için kullanılıyor

(*): Fabian Brockotter; https://www.poultryworld.net/Meat/Articles/2020/9/How-to-ensure-water-quality-644

Önerilen Kaynaklar

  1. Demirözü, K.(1986): Tavukçulukta Suyun Önemi. 06-08.Mayıs.1986 Meslek içi Eğitim Seminerinde tebliğ edilmiştir. Vetil Katkıları Ağustos/1986, 1-2., Çiftlik Dergisi, Mart-1989 61(51-53).
  2. Demirözü, K.(1986): Tavukçulukta Hijiyen, Sağlık Önlemleri ve Management. 49 Sayfa. 06-08.Mayıs.1986 Meslek içi Eğitim Seminerinde tebliğ edilmiştir. 
  3. Demirözü, K. (1988): Tavukçunun El Kitabı, Kartal Kimya Yayını, 133 Sayfa, İstanbul.
  4. Demirözü, K. ; Uyanık, F.(1989): Suyun Tuz Düzeyi Yumurta Kabuk Kalitesini Etkilemektedir. -Çeviri- Çiftlik Dergisi,64.
  5. Demirözü, K. (2007): Tavukçulukta Suyun Önemi. Topkim Teknik Bülten, TSH.O3.07/ 06KD. 
  6. Demirözü, K.(2013): Kümes Hayvanlarında Suyun Önemi ve İçme Suyunun Kalite Kriterleri. Çiftlik Dergisi, http://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=41525 29.05.2013 ve Çiftlik Dergisi (2013) 352(38-44) yayınlandı. 
  7. Demirözü, K.(202020): Sürü Performansı İçin Hayati Önem Taşıyan Su Kalitesinin Korunması(Çeviri). https://www.poultryworld.net/Nutrition/Articles/2020/3/Maintaining-water-quality http://www.ciftlikdergisi.com.tr/kanatli-uretiminde-bakteriyofajlarin-rolu/    16.10.2020 tarihinde yayınlandı.

Yazan - 4 Kasım 2020. Kategori MANŞET, KÜMES HAYVANCILIĞI, HAYVANCILIK. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz
0 0 Oy
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x