Bunlar da Yerli Bombuslar


2015’te tüm Türkiye’nin ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

 

Bombus arıları artık ana vatanında yetiştiriliyor. Özellikle seracılıkta kullanmak üzere ithal edilen bombuslar, İzmir’de üretilmeye başlandı. Hedef, 3 yıl sonra tüm Türkiye’nin ihtiyacını karşılamak.   Bombuslar, bal arısından daha iri, güçlü ve sakin bir tür.  Ana vatanı Ege olan Bombus arıları tarımsal üretimde önemli bir paya sahip…

 

Bu çalışkan arılar, özellikle domates, kabak ve patlıcan üretiminde kullanılıyor. Hormon kullanımını azalttığı için bombuslar, aynı zamanda çevre dostu.   Yerli üretimin büyük bölümü, İzmir’in Bergama ilçesinde özel sektöre ait bir firma tarafından gerçekleştiriliyor.

 

Söz konusu firmanın yönetim kurulu üyesi Ahmet Şentürk, “Şu anda biz sektörde yüzde 30’lar civarındayız. Hedefimiz iki yıl içinde yüzde 70’lere gelmek. 2015’te bu sektörde bir numara olmak hedefimiz” diye konuştu.   Yerli üretim, kovan fiyatlarını da düşürdü. 10 yıl önce 120 lira olan ithal bombus arısı kovanı, yerli üretimin etkisiyle 75 liraya alınabiliyor.


DİĞER HABERLER
Konya ve Karaman’daki Arıcılara FAO’dan Destek
18 Ekim 2012. 09:59
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x