Bütçenize Göre Nasıl Sağlıklı Beslenebilirsiniz?


beslenmesepeti

 

Sağlıklı besinlerin pahalı olduğuna dair yanlış bir inanış vardır. İyi planlanan sınırlı bir bütçeyle de sağlıklı beslenmek mümkün. Bütcenize göre nasıl sağlıklı beslenebilir siniz?

 

Evde Pişirmek Daha Ucuz

 

Amerika’da yapılan bir araştırmada, ulusal beslenme önerilerini karşılayan besinleri marketten almanın maliyeti restoranlarda yemek ile karşılaştırılmıştır. Araştırmada marketlerden alınan yiyecekler arasında meyve, donmuş sebze, tavuk göğsü, yağsız et, makarna, ekmekler, kahvaltılık tahıl gevrekleri ve süt ürünleri bulunurken, restoranlarda tüketilen besinler genelde sandviç, kızarmış tavuk, kızarmış patates ve meyve suları, kahve veya alkolsüz içeceklerden oluşmaktaydı. Analizler; hazır gıdadan alınan her kalorinin, evde pişirilen yemeklere göre %24 daha pahalı olduğunu ortaya koymuştur.

 

Beslenme Önerileri Ucuz Besinleri Destekliyor

 

Sağlıklı besin tüketmenin pahalı olduğuna yaygın olarak inanılsa da günümüzün marketlerindeki seçenekler geniş bir alternatif sunuyor. Ülkelerin sağlıklı beslenme rehberlerinde genelde et, balık, tavuk ve peynir gibi maliyetli ürünlerin az miktarlarda tüketilmesi önerilir. Aslında, fasulye, mercimek ve tam buğday unlu ekmek, pirinç, makarna ile diğer tahıllar gibi pahalı olmayan yiyeceklerden daha fazla yemeliyiz. Meyve ve sebzelere gelince; mevsimlik taze ürünler genelde çok da pahalı değildir. Ayrıca tüm yıl boyunca bulunan ve önerilen sebze ile meyve alım miktarlarına aynı oranda katkıda bulunan donmuş veya konserve meyve ile sebze seçeneklerini de dikkate alabilirsiniz. Geleneksel besinlerin güvenliği ve besinsel kalitesi düşünüldüğünde, kısıtlı bir bütçe durumunda daha pahalı organik besinlerin diyete dahil edilmesine gerek yoktur. Bu nedenle yiyecek alışverişi yaparken gözlerinizi açık tutun; özel indirimlere dikkat edin ve daha da önemlisi yalnızca ne yiyecekseniz onu alın.

DİĞER HABERLER
Katar'dan Türkiye'ye 15 milyar dolar yatırım

 

Yiyecek İsrafını Azaltın!

 

Ülkemizde her yıl çoğu hala orijinal ambalajında olan çok büyük miktarlardaki besini çöpe atıyoruz. Genellikle ya o besin tüketene kadar bozuluyor ya da gereğinden çok fazla miktarda pişirir yemediğimizi çöpe atıyoruz. Porsiyon kontrolünü öğrenmek, yemekleri daha uzun süre taze tutmak ve artan yemekleri kullanmak için tarifler geliştirmek konusunda bilinçli olmanızda yarar var. Dilerseniz pek çok sosyal medya blogger’ı veya yemek tarifleri veren sitelerden yardım alabilirsiniz.

 

Mutlaka Planınız Olsun

 

Besinleri israf etmeden ucuz ve sağlıklı yemek yemenin en iyi yolu bir planınızın olmasıdır! O haftanın menüsüne karar vermek için yarım saatinizi harcayın; tarif kitaplarına bakın veya çok sayıda ucuz öğün önerileri sunarak size yardımcı olan internet sitelerinden birkaçını araştırın. Dolabınızda neler bulunduğunu kontrol edin. İlave malzemelerin listesini yapıp alışverişe gittiğinizde bu listeye sadık kalın. Yiyecek alışverişine gitmeden önce yemek yemiş olmanız anlık bir dürtüyle alışveriş yapmamanız konusunda size yardımcı olabilir. Aç olmak, süpermarket arabasında birçok ekstra ürünün bulunmasına yol açabilir. Sonuç: Bekleyip bozulan yiyecekler yerine birbirleriyle uyumlu malzemeler, daha önceden planlanmış bir öğün, her gece tasarruf edilen zaman ve bütçenizi delmeyecek sağlıklı ve leziz yemekler. Daha Kısıtlı Bütçe İle Sağlıklı Beslenme İpuçları

DİĞER HABERLER
18 Mart Çanakkale Zaferi Kutlanıyor

 

Mevsiminde sebze ve meyveleri satın alıp yemeklerinizi bu besinlerle pişirin.

 

Düşük maliyetli haftalık bir menü oluşturun.

 

Alışveriş listenize bağlı kalın.

13645251_610342419134728_2414053189153588958_n

Son kullanma tarihleri geçmeden önce besinlerin buzdolabınızdaki yerlerini değiştirerek göz önüne koyun.

 

İsrafı azaltmak için porsiyon kontrolü yapın.

 

Kalan yemekleri nasıl değerlendirebileceğinizi öğrenin.

 

Gerekenden fazla pişirdiyseniz yarısını bir başka gün için dondurun.

 

Süpermarketler çoğunlukla son kullanım tarihlerinin yaklaştığı günün sonunda veya hafta sonlarında bozulabilir ürünlerin fiyatlarını indirir. Mutlaka ürünlerin son kullanma tarihlerini kontrol edin.

 

Özel indirimleri/toplu alımları bir arkadaşınızla paylaşın veya daha sonra kullanmak üzere dondurun.

 

Kaynaklar

 

1.European Commission. Monitoring the social impact of the crisis: public perceptions in the European Union. Flash Eurobarometer, Wave 2, March 2010. Available at: http://ec.europa.eu/public_opinion/flash/fl_286_en.pdf

2.McDermott AJ and Stephens MB. (2010). Cost of eating: Whole foods versus convenience foods in a low income model. Family Medicine 42(4):280-284. Available at: www.stfm.org/fmhub/fm2010/April/Andrew280.pdf

3. EUFIC Food Today No 76


27 Temmuz 2016. 19:26
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x