‘Çakma Köy Tavuğu’ Uyarısı


4O1A3J4M
Son zamanlarda yemek ve sağlık programlarında sık sık “Köy Tavuğu ve Yumurtası”tavsiye edilmekte ve bunun çok sağlıklı ve lezzetli olduğu tüketicilerin dikkatine sunulmaktadır.
Bu çağrıyı daha çok yemek programlarında tanınmış  ve dünya literatürüne adını yazdırmış usta aşçılarının yapması akıllara durgunluk vermektedir.Bunların başında da Samanyolu Televizyonunda Yeşilelma Yemek Programını yapan tanınmış milli aşçımız Oktay Aymelek ve büyük uzman diye bizlere yutturulan bazı diyetisyenler gelmektedir.
ÇAKMA KÖY YUMURTASI
Köy Tavuğu ve yumurtası” adı altında  bazı sahtekarların semt pazarlarında nasıl ve ne şekilde bu ürünleri sattıklarını anlatacağız.
Köy yumurtasının birinci satılma olayı şöyle;Sahtekarlar çiftlik yumurtalarını viollerle alıp bunları piliç gübresine bulayarak köy sepetleri ile pazarlarda tüketiciye iki kat fiyata satarak büyük kazanç sağlamaktadırlar.Bunun adına da  sağlıklı ürün diyebiliyorlar.
ÇAKMA KÖY PİLİCİ
stock-photo-raw-full-length-chicken-standing-on-cutting-board-and-holding-tomato-47000686
Ülkemizde çıkma tavuk diye adlandırılan ekonomik ömrünü tamamlamış yumurtacı tavuklar , yumurta üreten çiftliklerde yumurta verimleri kar sağlayıcı düzeyin altına düşene kadar bakılarak daha sonra elden çıkarılan yaklaşık 1,5 yaşındaki tavuklardır.Bu tavuklar bulundukları çiftliklerde sıkı güvenlik önlemleri altında her türlü hastalıktan korunarak bakılmakta, en fazla verimi alabilecek şekilde beslenmekte, verimleri düştükten sonra elden çıkarılmaktadır. Her türlü dış etken ve hastalıktan uzak şekilde bakılmış olan bu hayvanlar dış ortama gerekli uyumu sağlayamadıkları için bulundukları çiftlikten çıktıktan sonra hastalıklara karşı son derece hassas hale gelirler. Bunun dışında satış amacı ile dolaştırılan bu tavuklar bir çok yere gidip gelmekte, genellikle açık kafeslerde araba üzerinde satılmaktadırlar. Bu durumda onları daha çok hastalık tehlikesi ile karşı karşıya getirmekte ve bu hastalıkları bir yerden bir yere nakletme ihtimallerini arttırmaktadır.
İşte bu konusunu ettiğimiz tavuklar pazarlarda “Köy Tavuğu”diye pazarlanmatadır.Ev kadınlarımız bu kart tavukları 2-3 saat kadar kaynatmakta ve bu tavukların kemikleri etinden fazla olduğu da gözlenmektedir.Dünya teknolojisi ile sağlıklı yetiştirilen  piliçlerin iki üç 1fiyatına satılan bu “Çakma Köy Tavuk”ları da halkımıza sahtekarlar tarafından yutturulmaktadır.
Halen bazı yerlerde kaçak olarak satışı yapıldığı gözlemlenen ve duyulan çıkma tavuk satışı ve nakli yasak olup , satış yapanlar yakalandığı takdirde kaçak hayvan nakli muamelesi görmekte ve 3285 sayılı kanun gereği  idari para cezasına çarptırılmaktadır.Ülkemizde ve bölgemizde daha önce görülerek can kaybına ve ekonomik zarara neden olan Kuş Gribi ile tekrar karşılaşma tehlikesini azaltmak için bu hastalığı yayma ve bulaştırma açısından risk taşıyan çıkma tavukların vatandaşlarımız tarafından satın alınmaması, bu tip hayvanların satışını yapanların görüldüğü takdirde Jandarma ,Polis,Zabıta veya Tarım Müdürlüklerine haber verilmesi gerekmektedir.
Köy tavukları sayısının artmasındaki en büyük tehlike çıkma tavukların canlı olarak köylerde satılması ile yumurta yönlü kuluçka hizmeti veren işletmelerin erkek civcivlere %10-20 oranında dişi civciv karıştırılarak köylerde tamamının dişi civciv adıyla satılmasına aracılık etmeleridir. Bu suretle köy tavuğu sayısı doğal olmayan yollarla büyük miktarda artış göstermekte ve kontrolü de imkânsız hale gelmektedir.
Çıkma tavuk kesiminde canlı ağırlık düşük, randıman düşük ve üretim de şok dondurmalı yapıldığı için kesim maliyeti oldukça yüksek olmaktadır. Halbuki bir yumurtacı işletmeden bu tavukları tanesi 1YTL’den toplayan bazı aracılar bunları köylerde tanesi 4-5 TL gibi fiyatlardan satarak çok büyük paralar kazanabilmekte ve ülke hayvancılığına büyük bir risk oluşturulmasının yolunu açmaktadırlar. Çıkma tavukların köylerde canlı olarak satılmasına karşı kesinlikle ve ciddiyetle zabıta önlemlerinin alınması ve bu tavukları kestiğini beyan eden kesimhanelerin de gerçekten kesip kesmediklerinin ciddi şekilde izlenmesi şarttır. Benzer şekilde, yumurtacı civciv üreten kuluçkahanelerin de erkek civcivleri kesinlikle imha ettikleri izlenmeli ve köylerde aracılar eliyle civciv satışı kesinlikle önlenmelidir.
YUMURTA ÜRETİCİLERİNİN
ÇIKMA TAVUK RAHATSIZLIĞI
Yum-Bir Başkanı Derya Pala, çıkma tavuk satış yasağına uyulması için yumurta üreticilerini uyardı
2005–2006 yılarında görülen Kuş gribi vakalarından sonra 60 haftadan büyük yaştaki yumurtacı tavukların mezbahalar dışına satışı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yasaklanmıştır. Ancak 2009 yılından bu yana gerek Bakanlık denetimlerinin yetersizliği, gerekse üreticilerin duyarsızlığı nedeni ile çıkma tavuklar, aracılar vasıtasıyla doğrudan ya da çıkma tavuk mezbahalarından köylere satılmaya başlamıştır. Artan köy tavuğu populasyonu hem kanatlı sağlığını tehdit etmekte, hemde köy tavuğu yumurtası üretimi yoluyla yumurta fiyatlarının aşırı düşmesine neden olmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yıllık 2 milyar adet olan köy yumurtası üretimi, toplam ticari yumurta üretiminin 1/6 sınına ihracatımızın ise 1,5 katına tekabül etmektedir. Kısacası bazı üreticler yasaklara uymayarak köylere üretim materyali sağlamakta ve kayıtlı üretim yapan ve vergi veren sektöre ve diğer üreticilere zarar vermektedir. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği olarak çıkma tavuk satışlarının engelllenmesi ve denetimlerin artırlıması için Bakanlık merkez teşkilatı ve İl Müdürlükleri nezdinde girişimlerimiz artarak devam edecektir. Ancak siz üreticilerin de yumurta sektörünü olumsuz etkileyen çıkma tavukların mezbaha dışına satılmaması konusunda duyarlı olmanız gerekmektedir. Bu hem yasal bir zorunluluk hemde ahlaki bir sorumluluktur.
Yerli ticari yumurtacı
ırklara ilgi artıyor
Yum-Bir, Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü    tarafından geliştirilen  yerli   yumurtacı damızlık ebeveynlerden üretimde yararlanmak üzere girişim başlattı.23 Haziran 2010 tarihinde Tavukçuluk Araştırma Ensitüsü uzmanları  Merkez Birliğine davet edilerek, ticari kahverengi ve Beyaz  yumurtacı ırklar hakkında  bilgi alındı. Tüm Birlik Başkanlarının katıldığı toplantıda ırkların performans değerleri ayrıntıları ile tartışıldı. ATAK,ATAK-S  ve ATABEY  olarak adlandırılan  ırkların bazı işletmelerde denenmesine karar verildi

DİĞER HABERLER
Banvit'in Katkısız Ürün Açıklaması....
30 Ağustos 2010. 08:56
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

12 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
serdar
serdar
12 yıl önce

şirketler çiftlik yumurtası üretiyor,beyaz hindi üretiyor beyaz hindinin yediği nedir şişirme yem mera hindisinin yediği ne….işinizmi baltalanıyoır rantınızmı?köy tavuğu popilasyonunun artması size neden rahatsızlık veriyor hastalıkmı bilinçsizler yüzünden dürüst insanları karalayamazsınız…çiftlik dergisiiiii

polat
polat
12 yıl önce

siz yaptığınız başkalrının işni baltalamak çünkü biliyoruz ki bu ülkede köy tavuğu bakan ve yumurtasını üretip satan insanlar var.Tabi ki bu işi layıkıyla yapanların yanında sizin dediğiniz gibi yapanlarda vardır.Fakat genelleme yapıp BU İŞİ GERÇEKTEN ZEVKLE YAPAN İNSANLARIN EKMEĞİYLE OYNAMÖANIZA GEREKTE YOK.ayrıca entegre üretim yapan firmaların tamamının sağlıklı üretim yaptığını söylemek saçmalık en basit şekilde yumurta paketlerinin üzerinde yazan üretim tarihlerinin doğru olmadığını sanırım bu işin içinde olan herkes biliyor.üretim tarihi yerine depoda paketlenene kadar bekledikten sonra ve paketlenirken üretim tarihi konması gibi ayrıca canlı satılan yada köy tavuğu diye satılan tavukların etlerinde en azından enjeksiyon uygulaması yapılmamaktadır.ve piliç etine… Read more »

alper
alper
11 yıl önce

polemiği biraz geç okudum ama olsun . menfaati için nekadar eğilen yukardaki yazınızda gayet açık sektörle bir ilgim yok ama bütün köylüyü küçük işletmeciyi emekçiyi karalayarak sahtekarlarlaaynı kefeye koyarak birilerine diz çökmüş gibi gibi görünen apaçık ortada

Alperen Çalışıcı
Alperen Çalışıcı
11 yıl önce

Ben de baya geç okudum kusura bakmayın. Ben de klasik Demirel cevabı gibi fikrimi söylemek istiyorum. Her iki tarafta haklı ama çocuğum annem babam kendim için ben de gerçek köy tavuğu ve yumurtaları yedirmek istiyorum üretmeye de çalışıyorum. her iki taraftada rant uğruna çalışanlar ahlaki değer tanımayan var ama büyük para büyük kazanıyor, istediği gibi oynuyor.
Sorarım hangimiz daha sağlıklı olanı yemek istemez. Önce sağlığımıza uygunu seçelim ve onun tercih edelim.
Derginizde başarılı çalışmalar…

Alperen Çalışıcı
Alperen Çalışıcı
11 yıl önce

Tamamen size katılıyorum.
Sevdiklerinize ve Kendinize iyi bakın, hayırlı günler.

Doğal Çiftlik Trabzon
10 yıl önce

Elimizden geldiğince bu eksikliği gidermeye çalışıyoruz. Doğal Çiftlik Trabzon

Doğal Çiftlik Trabzon
10 yıl önce

Doğasıyla ve doğallığıyla ünlü Trbazondan merhabalar. Hobi olarak başlayan işimiz yoğun talep dolayısıyla büyüdü ve doğal gezen tavuk tesisine döndü. Toptan ve perakende dağıtımımız vardır. Bizi Facebook’tan takip edin ve gerçek doğallığı görün. Facebook:doğal çiftlik Trabzon

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
12
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x