Çiftçi Anızı Niçin Yakıyor?


27646697e277dff903d4ed00b18ff78b_L

 

 
Çapar Kanat

 

Ürün hasat edildikten sonra tarlada kalan bitki artıklarına anız deniyor.

 

Bu anızlar toprağı organikleştiriyor. Anız yakılınca anızdaki mineraller, elementler, organik maddeler toprağa geçmekten mahrum kalıyor. Anızın yanması esnasındaki oluşan ısı toprağın en üst katmanındaki toprağa yararlı maddeleri yok ediyor.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı anız yakılmasını dört koldan önlemeye çalışıyor.

 

Birincisi; yakılan anızın dekarına 40 TL ceza veriliyor. Çözüm olmadığı ortada, anızları yakanlar (!) yakalanamıyor. Yakalanması da mümkün değil.

 

İkincisi ; Medya yoluyla anız yakmanın zararları anlatılıyor.

 

Üçüncüsü: Biçerdöver (Tahıl hasat makinası ) sürücülerine verilen eğitim- kurslarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri kursiyer sürücülere tahılı yüksekten biçmeleri öğüdünü veriyor olsa da yüksekten biçilen tahılda hasat kaybı sap-saman kaybı olduğundan biçerdöverci çiftçinin ‘’enginden biç’’ baskısı ile karşılaşıyor. Bu da çözüm olmuyor.

 

Dördüncüsü: Anız parçalama alet-makinaları edinimine % 50 hibe veriyor.

 

Anız parçalama alet-makineleri çok pahalı. Üstelik her isteyen bu hibeden yararlanamıyor. Bakanlığın alet-makine hibe politikasına göre anız parçalama makinası hibeyle edinmek isteyen son çiftçiye sıra ancak bir asır sonrasına geliyor.

 

DİĞER HABERLER
Rusya, kuş gribine karşı toplu aşılamaya yöneliyor

Sebebi ortadan kaldırmadan problemi çözemeyiz. Anız yakmada da sebebi ortadan kaldırmadan anız yakmayı önleyemeyiz. Şimdi sebeplere bakalım.

 

Çiftçi Niçin Anızı Yakıyor:

 

-Tarladaki anız, toprağın bir sonraki ürün için hazırlanmasına engel oluyor. Pulluk, kültüvatör vb tarım alet ve makinesinin bıçakları arasına girerek bıçakların toprağı işlemesine engel oluyor. Toprak bir türlü işlense bile tohum ekme esnasında tohum bıçaklarının toprağa girmesine engel oluyor ve tohum dışarda kalıyor.

 

Anız parçalama makinesi mesela buğday anızında dekara 3 litre mazot harcıyor. Ateş pahası mazot ve anız parçalama makinesi de pahalı olduğundan çiftçi işin kolayını seçiyor ve tarladaki anızı yakıyor.

 

Türkiye de en çok tahıl anızı yakılıyor, yakılmadığında toprağa en büyük fayda veren, yakıldığında en büyük zararı veren de budur.

 

Peki Bakanlık Ne Yapmalı ?

 

Anız parçalama makinelerine % 50 tarımsal hibeden her isteyen çiftçi yararlanmalıdır.

 

Ya da anız parçalama makineleri için kullanılacak tarımsal kredilerin faiz oranı ( 0 ) olmalıdır.

 

‘’ Anız parçalama desteği ‘’adı altında tarımsal destek verilmelidir. Bu destek dekara 3 litre mazotun maliyetini karşılamadır.

 

Sözün kısası budur.

Kaynak:Alo Tarım


27 Haziran 2016. 16:30
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x