ARICILIK

Bal üreticiliği işşiz gençler için çıkış kapısı olabilir

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) raporlarına göre işsizlik rakamları mayıs ayında yüzde 13’e dayandı. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta ise işsizlik oranı yüzde 24.4 olarak gerçekleşti. Genç işsizlik rakamlarının üzücü olduğunu belirten 35 Yıllık Bal ve Arı Ürünleri Üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, “İş bulamayan ya da işini kaybeden gençlerimiz çok küçük maliyetlerle bal ve arı ürünleri üretimi […]

Konya ve Karaman’daki Arıcılara FAO’dan Destek

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürüttüğü ve Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından fonlanan, ‘Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım’ projesi kapsamında temin edilen 400 adet arılı kovan ve ekipman, 2018 ve 2019 yıllarında hazırlanan bölgenin Ereğli Entegre Orman Yönetimi Planı arazi çalışmaları sürecinde belirlenen köylerde faydalanıcılara dağıtıldı. […]

Prof. Dr. Ender Yarsan: Dünya Arı Günü

Arıcılık, Apidae familyasındaki böcek türlerinden biri olan bal arılarının bitkisel kökenli kaynakları kullanarak, bu kaynaklardan arı sütü, polen, bal vb. hayvansal kökenli besin maddelerini üretme faaliyetlerini içeren, dünya çapında ve ülkemizde uzun yıllardan bu yana yapılan, önemli bir sosyal ve ekonomik faaliyettir. Arıcılık, hem bitkisel hem de hayvansal üretime katkıda bulunur.

FAO: Türk çam balının çevresindeki vızıltı

‘Arılara Bağlanmak’ (Bee Engaged) teması ile düzenlenen bu yılki etkinlik, arıların ve polen taşıyıcıların yediğimiz gıdalar ve çevre sağlığı üzerinde oynadığı önemli role bir ışık tutuyor. Bugün sadece arıların değil, aynı zamanda arıcıların da rolünü de önemsemektedir. Arıcılar, arıların varlığını ve biyolojik çeşitliliğini korur. Bu sayede arıcılar, besleyici gıdalar ve gıda ürünlerinin geniş yelpazesi ve kalitesinin […]

TVHB: Arı Varsa Hayat Var

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) 20 Mayıs 2020 “Dünya Arı Günü” vesilesi ile bir açıklama yaptı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 20 Aralık 2017 tarihinde aldığı kararla 20 Mayıs “Dünya Arı Günü” olarak ilan edilmiştir. Dünya Arı Günü’nün amacı; arıların ve diğer tozlayıcıların insanlık ve dünyamız için taşıdıkları önemin hatırlatılması, bu konuda bir farkındalık oluşturulması ile, […]

Arı Çalıştayı (VetArı 7) Kırıkkale’de gerçekleşti

Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği öncülüğünde, Kırıkkale Üniversitesi Arıcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi ile birlikte organize edilen “Arı Çalıştayı (VetArı 7)” 21 Ekim 2019 tarihlerinde Kırıkkale’de başarıyla gerçekleştirildi. Çalıştay; teorik ve uygulamalı eğitim kapsayacak şekilde planlanmıştır. Çalıştayın Teorik kısmı Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Dersliğinde yapılmıştır. Çalıştayın açılışında Veteriner Fakültesi Dekanı […]

Yiyecek derin dondurucuda nasıl saklanır?

Sebze ve meyvenin tazesinin bollaştığı yaz mevsimiyle birlikte besinler taze taze tüketilirken bir yandan da kışın da tüketilebilmeleri için uygun koşullarda saklanır. Anadolu’da yüzyıllardır çeşitli yöntemlerle yapılan kışlık yiyecek depolanması, gıdaların uzun süreler korunabilmesine imkân veren bugünün derin dondurma teknolojisiyle daha da kolay. Ancak sağlıklı tüketim için yiyeceklerin kışa saklanmasında nelere dikkat edilmeli? Hangi gıdalar […]