GIDA

Kefir ile ilgili 7 soru 7 cevap

Kışa girerken sağlığımıza daha fazla özen gösterdiğimiz şu günlerde bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı olmak için probiyotik içeriği yüksek ‘fonksiyonel gıdalar’ tüketmek önem kazanıyor. Kökeni Kafkasya’ya dayanan kefir, içeriğindeki probiyotikle öne çıkıyor. Ak Gıda Üretim Departmanı Gıda Mühendisi Ekin Oruçoğlu sağlıklı beslenme düzeninin vazgeçilmez bir parçası olan kefirle ilgili merak edilen detayları aktardı. Ekin Oruçoğlu, günlük […]

TVHB’den Sultan Uçar’ın köşe yazısına tepki

Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Sözcü Gazetesinde yayınlanan “Gıda Mühendisi yok! Veteriner olur mu?” başlıklı yazısına bir cevap metni yayınlayarak tepki gösterdi. TVHB‘nin cevap yazısında hayvansal gıdaların üretiminden güvenli bir şekilde sofraya konulmasına kadar geçen işlemlerde veteriner hekimliğin önemine yer verildi. Yiyecek üretimi sırasında halk sağlığını tehdit edebilecek hastalıkların engellenmesinin de veteriner hekimlerin mesleki görevi […]

Giresun’un Çavuşlu Ekmeği Coğrafi İşaret Aldı

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından yürütülen ve DOKAP tarafından finanse edilen Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP) çerçevesinde 2017 yılında çalışmaları başlatılan Görele İlçemizin Çavuşlu Beldesi ile özdeşleşmiş ve gurbetçilerin sıla özlemini giderdikleri “Çavuşlu Ekmeği” Türk Patent ve Marka Kurumunun 16 Kasım 2020 tarih ve 89 sayılı Resmi Bülteni’nde yayınlanarak tescil edildi. […]

GAP: Bedava Sirke Baldan Tatlı Olur mu?

Gıda Aydınlatma Platformu bir açıklama yaparak marketlerde ve pazarlarda satılan sirkelerin insan sağlığını tehdit edebileceğini belirtti. Gıda Aydınlatma Platformu yaptığı açıklamada Covid-19 salgını ile birlikte temizlik amaçlı kullanım yüzünden artan aşırı talebin yarattığı tehlikelere karşı uyardı. Hileli üretimin insan sağlığını direkt olarak tehdit ettiğini belirten GAP, etiketsiz ve aşırı ucuz ürünlerden kaçınılmasını tavsiye etti. Yapılan […]

Tarım ve Gıdada Coğrafi İşaretler Öne Çıkıyor

Tarım ve Gıdada Coğrafi İşaretler Öne Çıkıyor Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz “Finike portakalı”, “Çorum leblebisi” gibi yöresel ifadeler hep duyulmaktayken son günlerde sıkça kullanılır oldu. Bunun ana nedeni coğrafi işaretlerin biyoekonomide öne çıkmış olmasıdır. Coğrafi işaretlerde üç kategori bulunmaktadır. Bunlar menşe, mahreç işareti ve geleneksel ürün adıdır. Menşe için ilk akla gelen örnek Ezine peyniri, Aydın İnciri, Bordo şarabı, […]

Küresel gıda fiyatları Ekim’de yükselmeye devam ediyor

FAO, dünya tahıl üretim tahminini düşürdü, ancak bu yılki üretimin hala tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması bekleniyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün raporuna göre, küresel gıda fiyatları, tahıllar, şeker, süt ürünleri ve bitkisel yağlar başta olmak üzere Ekim ayında art arda beşinci ayda da artmaya devam etti. Ticareti en fazla yapılan gıda ürünlerinin […]

Su ürünleri ihracatı her şeye rağmen 1 milyar dolara koşuyor

Türkiye’nin su ürünleri ihracatı 2020 yılının Ocak – Ekim döneminde 159 bin ton karşılığı 822 milyon dolara ulaşırken, Türk somonu ihracatı, 2020 yılının 10 aylık döneminde yüzde 52’lik artışla 40 milyon dolara ulaştı. Türk su ürünleri sektörü son yıllarda yaptığı AR-GE çalışmaları sonrasında Norveç somonundan daha lezzetli ve doyurucu olan, Omega-3 deposu Türk somonunu geliştirdi […]