HAYVANCILIK

Buzağı beslemede ilk 45 gün neden önemlidir?

   Mücahit ALTUNTAŞ  Zir. Müh. Zooteknist    Buzağı beslemede ilk 45 gün uygulanan besleme buzağının ileriki dönemlerde verim performansını(süt verimi, besi performansı, döl verimi) büyük ölçüde etkiler yani ilk 45 gün doğru beslenen buzağılar kötü ve yanlış beslenen buzağılara kıyasla ileriki dönemlerde daha sağlıklı ve verim performansı yönünden daha iyi bireyler olduğu gözleniyor.   Doğru […]

Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat Beypiliç’i ziyaret etti.

       Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, Hayvan Sağlığı ve Su Ürünleri Şube Müdürü Faruk AKYÜREK ve Yeniçağa İlçe Müdürü Murat KONUK, Yeniçağa İlçesinde faaliyete başlayan Beypiliç kanatlı entegre firmasına ait sofralık yumurta kümesleri ve yumurta paketleme tesislerini ziyaret etti. Ziyaret esnasında firma yetkilisi Veteriner Hekim Orhan Bulut’tan tesisler hakkında bilgi […]

Arılar yaşasın diye 11 kurum harekete geçti

     Dünya genelinde olduğu gibi, Türkiye’de de önemli oranda arı ölümleri yaşanıyor. Vakit kaybetmeden gerekli adımlar atılmazsa sadece arılar değil; yaşamın benzersiz çeşitliliği içinde birlikte yaşayan tüm canlılar ve gıdamız da tehlike altına girecek.   Arılar sadece bal üretmiyor, yediğimiz gıdaların 3’te 1’i onların sayesinde sofralarımıza geliyor. Zira arılar, çiçekler arasında dolaşırken gerçekleştirdikleri tozlaşma […]

Beslenme ile broilerin kemik mukavemetini artırma*

   (*):http://www.worldpoultry.net/Nutrition/Articles/2016/10/Improve-bone-strength-through-nutrition-28926, (özetlenerek çeviri)    Dr. Kaya DEMİRÖZÜ     Bacak dayanıksızlığı ve kemik kırılması görülme sıklığı, dünya kanatlı endüstrisinde ciddi bir sorun olup ve her yıl büyük ekonomik kayıpların nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde broilerler, önceki kuşaklara göre 3-4 kat daha hızlı gelişmektedir. Yetiştirici, hayvanları beslenme yoluyla yeterli kemik gücü geliştirmesini nasıl sağlayabilir?   […]

Avrupa’da Salmonella Endişesi Artıyor!

     Avrupa’da yumurta kontaminasyonu vakalarında yaşanan artışla birlikte Salmonella vakalarında görülen azalma trendi durdu. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ve Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA)’nun ortaklaşa açıkladığı rapora göre; Avrupa’da Salmonella kaynaklı enfeksiyonlarda yaklaşık on yıldır devam eden azalma trendi, yumurta ve yumurta ürünlerinden kaynaklı olarak kesintiye uğramış durumda. 2016 yılı verilerine […]

Balıkesir’de “Maedi Visna” hastalığına dirençli koyunlar için araştırmalar sonuç verdi.

    Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki Koyunculuk Araştırma Enstitüsü‘nde, koyun sürülerinde yaygın görülen ve hayvanı yavaş yavaş zayıflatarak ölümüne neden olan “Maedi Visna” hastalığına karşı yürütülen “genetik direnç” çalışmasında başarıya ulaşıldı.   Tarimtv.gov.tr‘nin haberine göre 75 yıldır Türk hayvancılığını geliştirmek için çalışmalar yürüten Koyunculuk Araştırma Enstitüsü, İngiltere‘de yüzde 40, ABD‘de ise yüzde 20 kayba yol açtığı, Türkiye‘de genellikle […]

Gıda sürdürülebilirliğinde lider Fransa oldu

    67 ülkenin yer aldığı dünyanın en kapsamlı “Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi” yayınlandı    – Barilla Gıda ve Beslenme Vakfı’nın (BCFN) The Economist Intelligence Unit (EIU) işbirliğiyle hayata geçirdiği Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi’nin 2018 verileri açıklandı. Dünya nüfusunun beşte dördünü ve gayrisafi küresel hasılanın yüzde 90’ından fazlasını temsil eden endekste, bu yıl ölçümlenen ülke sayısı ise […]