YAZARLAR

Değişen Çevre Koşullarında Damızlık

(*) Madeline Musselman, “Breeding for a changing environment“,https://www.poultryworld.net/Genetics/Articles/2017/1/Breeding-for-a-changing-environment-78416E/ Özetlenerek Çeviri Çeviren: Dr. Kaya DEMİRÖZÜ Kanatlı Sağ‎ً‎lığı ve Hastalı‎kları‎ Uzman‎ı Drk.demirozu@yahoo.com.tr ABD ve AB, kümes kafes sistemlerinden uzaklaştıkça, endüstri ve üreticiler yeni sisteme olabildiğince sorunsuz şekilde geçebilmek için en iyisine ulaşmakta ciddi arayış içine girmişlerdir. Alternatif bir sistemdeki özellikler için damızlık, üreticilere mümkün olan en iyi sonuçların alınmasında […]

Coccidiosis’ten Korunmada Doğal Konsept (*)

(*) Dick van Doorn, Natural coccidiosis prevention concept, https://www.poultryworld.net/Health/Articles/2016/12/Natural-coccidiosis-prevention-concept-70501E/ Çeviren: Dr. Kaya DEMİRÖZÜ Kanatlı Sağ‎ً‎lığı ve Hastalı‎kları‎ Uzman‎ı Drk.demirozu@yahoo.com.tr Araştırmalar coccidiostat serbest besleme yöntemi kullanarak kısmen ve hatta bazı durumlarda sorunsuz broiler yetiştirmenin mümkün olduğunu göstermektedir. Doğal coccidiosis önleme konseptin ile yapılan bir saha çalışması umut verici sonuçlar vermektedir. Dünya çapında kümes hayvanı endüstrisi, Eimeria türlerinin neden […]

Yeni ıslah tekniğinin (Gen Düzenlemeleri) ilk ticari ürünü: Tatlı Su Çuprası

“Yeni ıslah tekniğinin (Gen Düzenlemeleri) ilk ticari ürünü: Tatlı Su Çuprası” Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz Tarımsal üretim, çevreyi koruyarak ve sürdürülebilirliği sağlayarak devam etmek zorundadır. Bu bağlamda, kaliteyi ve verimi arttırmak için, bitkilerde, hayvanlarda ve mikroorganizmalarda sürekli yeni genotipler geliştirilmek zorunludur. Islah da dediğimiz bu işlem kapsamında, seleksiyon, melezleme, mutasyon gibi klasik yöntemlere, doku kültürü, […]

Tıbbi ve aromatik bitkiler ekonomisi

“Tıbbi ve aromatik bitkiler ekonomisi” Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz Toplumların bilinçlenmesindeki gelişmeler, tıbbi ve aromatik bitki tüketiminde artışlara neden olmaktadır. 2000’li yıllarda 60 milyar US$ olan dünya ticaret hacminin, günümüzde ikiye katlanmış olacağı beklenmektedir. Bunda, sentetik ilaçlarda yaşanan yan etki sorunlarının payı yüksek olsa gerek… Bu durumda, Türkiye biyoekonomisi için bazı fırsatların öne çıkacağı muhakkak. […]

Dünya tohum pazarı

      “Dünya tohum pazarı” Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz   Dünyada tohum pazarı, diğer sektörlere göre oldukça küçük olmasına rağmen, gıda güvencesi, tarım ekonomisi, çevre ve beslenme açısından çok önemlidir. Verim artışında çeşidin, tohumun katkısının bazı bitkilerde %88’lere (Birleşik Krallık da buğday ve kolzada!) kadar çıkabilmesi, tohumun ne denli önemli olduğunu göstermektedir[1]. Diğer taraftan, […]

Buzağı beslemede ilk 45 gün neden önemlidir?

   Mücahit ALTUNTAŞ  Zir. Müh. Zooteknist    Buzağı beslemede ilk 45 gün uygulanan besleme buzağının ileriki dönemlerde verim performansını(süt verimi, besi performansı, döl verimi) büyük ölçüde etkiler yani ilk 45 gün doğru beslenen buzağılar kötü ve yanlış beslenen buzağılara kıyasla ileriki dönemlerde daha sağlıklı ve verim performansı yönünden daha iyi bireyler olduğu gözleniyor.   Doğru […]

Beslenme ile broilerin kemik mukavemetini artırma*

   (*):http://www.worldpoultry.net/Nutrition/Articles/2016/10/Improve-bone-strength-through-nutrition-28926, (özetlenerek çeviri)    Dr. Kaya DEMİRÖZÜ     Bacak dayanıksızlığı ve kemik kırılması görülme sıklığı, dünya kanatlı endüstrisinde ciddi bir sorun olup ve her yıl büyük ekonomik kayıpların nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde broilerler, önceki kuşaklara göre 3-4 kat daha hızlı gelişmektedir. Yetiştirici, hayvanları beslenme yoluyla yeterli kemik gücü geliştirmesini nasıl sağlayabilir?   […]

| Designed by Mavikedi internet Hizmetleri |