Prof. Dr. Nazımi AÇIKGÖZ

Brezilya’da Tarımın Yükseliş Sırrı ARGE

“Brezilya’da Tarımın Yükseliş Sırrı ARGE” Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz 2017 yılı verilerine göre, 217 milyar dolar ihracatına karşın, 153 milyar dolarlık ithalatla Brezilya dünyanın 8. büyük ekonomisi olarak, fertlerine yıllık 15,6 bin dolar yıllık gelir sağlamaktadır. Brezilya, Rusya, Çin ve Hindistan’la birlikte oluşturdukları BRIC ülkeler topluluğu ile gelişmekte olan ülke görünümünden sıyrılmayı başarmışlardır[1]. Gerçekten de […]

Gen Düzenleme İle İlk Bitki: Soya

“Gen Düzenleme İle İlk Bitki: Soya” Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz 2019 yılı başında kalitesi iyileştirilmiş soya yağı market raflarında yerini aldı. Söz konusu soya çeşidi yağı, sıradan soya fasulyesinden birkaç kat daha “az doymuş yağ asitleri” ve daha sağlıklı oleik asit içermektedir. En çarpıcı özellikleri ise kızartma koşullarında, yani yüksek sıcaklıklarda, daha az trans yağ […]

Ne Olacak Bu Çiftçinin Hali

“Ne Olacak Bu Çiftçinin Hali” Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz Teknoloji ile geliştirilen robotların, yapay zekânın, tarımda insan gücünü en aza indireceği beklenmektedir. AB’de de şimdiden tek bir kişi ile yüzlerce hayvanı barındıran işletmeler oluşmaya başlamışsa da, tarımda insan gücü en önemi unsurdur. Tarım işletmelerinde işletme sahibi ve ailesi ülkenin çiftçi nüfusunu oluşturur. Nepal, Nijerya, Habeşistan […]

Dünya Tohum Pazarı Nereye Gidiyor

“Dünya Tohum Pazarı Nereye Gidiyor” Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz Tohumculukta ilk amaç, yeni çeşit geliştirmektir. Yani hastalıklara-zararlılara, sıcağa-soğuğa, kurağa, yani oluşabilecek tüm negatif koşullarda maksimum verim ve kaliteyi sağlayacak genetiğe sahip çeşitlerin ortaya çıkarılmasıdır. Buna bitki ıslahı diyebiliriz. Seleksiyon, melezleme, mutasyon gibi klasik ıslah yöntemlerine doku kültürü, yabancı gen aktarımı ve diğer moleküler biyolojik gelişmeler de […]

Yeni ıslah tekniğinin (Gen Düzenlemeleri) ilk ticari ürünü: Tatlı Su Çuprası

“Yeni ıslah tekniğinin (Gen Düzenlemeleri) ilk ticari ürünü: Tatlı Su Çuprası” Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz Tarımsal üretim, çevreyi koruyarak ve sürdürülebilirliği sağlayarak devam etmek zorundadır. Bu bağlamda, kaliteyi ve verimi arttırmak için, bitkilerde, hayvanlarda ve mikroorganizmalarda sürekli yeni genotipler geliştirilmek zorunludur. Islah da dediğimiz bu işlem kapsamında, seleksiyon, melezleme, mutasyon gibi klasik yöntemlere, doku kültürü, […]

Tıbbi ve aromatik bitkiler ekonomisi

“Tıbbi ve aromatik bitkiler ekonomisi” Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz Toplumların bilinçlenmesindeki gelişmeler, tıbbi ve aromatik bitki tüketiminde artışlara neden olmaktadır. 2000’li yıllarda 60 milyar US$ olan dünya ticaret hacminin, günümüzde ikiye katlanmış olacağı beklenmektedir. Bunda, sentetik ilaçlarda yaşanan yan etki sorunlarının payı yüksek olsa gerek… Bu durumda, Türkiye biyoekonomisi için bazı fırsatların öne çıkacağı muhakkak. […]

Dünya tohum pazarı

      “Dünya tohum pazarı” Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz   Dünyada tohum pazarı, diğer sektörlere göre oldukça küçük olmasına rağmen, gıda güvencesi, tarım ekonomisi, çevre ve beslenme açısından çok önemlidir. Verim artışında çeşidin, tohumun katkısının bazı bitkilerde %88’lere (Birleşik Krallık da buğday ve kolzada!) kadar çıkabilmesi, tohumun ne denli önemli olduğunu göstermektedir[1]. Diğer taraftan, […]