Çobanın tenekesi festival oldu
ZONGULDAK’ın Gökçebey İlçesi’nde, yıllar önce bir çobanın bütün tavuğu ahşap çubuğa geçirip etrafında ateş yaktığı tenekenin içinde pişirmesiyle yöresel yemek haline gelen, ‘Tenekede tavuk kebabı’ festivale dönüştü.
Bu yıl oördüncüsü tertiplenecek olan “4.Ulusal Zonguldak Teneke Tavuk Kebabı ve Kültür Festivali” Beypiliç’in sponsorluğunda yarın başlayacak.
Hergün 500 tavuk aynı anda tenekede pişirilerek davetlilere dağıtılacak.
HİKAYESİ İSE ŞÖYLE;
” Gökçebey ilçesinde askere gidecek bir çoban boş bir teneke görüyor. Karnı da aç ve ne yapabileceğini düşünüyor. Bir köy tavuğu alıyor. Tavuğu bir çubuğa geçirip toprağa monte ediyor. Üzerini de teneke ile kapatıp ateşi yakarak pişiriyor. Bu gelenek daha sonra ilçede yayılıyor ve bu yemek ortaya çıkıyor. Tadı da çok beğeniliyor.İlçenin geçim kaynağı tavukçuluk olduğu için 4 yıldır bu festivali düzenleniyor.
Zonguldak Kanatlı Hayvan Eti Üretici Birliği ile Bülent Ecevit Üniversitesi Gökçebey Mithat- Mehmet Çanakçı Meslek Yüksekokulu işbirliğinde, Gökçebey Kaymakamlığı ve Gökçebey Belediyesi desteğinde düzenlenen Ulusal Tavuk ve Kültür Festivali’nin renkli geçmesi betleniyor.