Çukurova meyve sektöründe ‘erkenci’ olacak


 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı destekli sürdürülen projeyle Çukurova’da örtü altı üretim yaygınlaştırılarak ihracatta söz sahibi olunması hedefleniliyor.

 

 

 

 

ADANA – ÖMER FANSA

 

Çukurova’da, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteğiyle örtü altı meyveciliğin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor.

 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nde yürütülen “Örtü Altı Meyve Yeti̇şti̇ri̇ci̇li̇ği̇nde Farklı Di̇ki̇m ve Budama Sistemleri̇ni̇n Karşılaştırılması” adlı projeyle özelikle erkenci olduğunda yüksek getiri sağlayan şeftali, kayısı, çağla badem ve papaz eriği hakkında araştırmalar sürdürülüyor.

 

Açık ve serada olmak üzere 4 dönüm alanda yapılacak üretimle, bu türlerin örtü altında yetiştirme metodunun belirleneceği projeyle, çiftçilere rehber oluşturulması, Çukurova’da yüksek gelir getirici ürünlerin yetiştirilmesinin yaygınlaştırılması ve üreticinin teşvik edilmesi öngörülüyor.

 

Projeyi hazırlayan ÇÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayzin Küden, AA muhabirine, meyvecilikte “erkencilik” kavramının çok önemli olduğunu, Türkiye’nin Akdeniz çevresinde bu yönde avantajlı olan ülkelerden İspanya’dan bir, İtalya’dan iki hafta önce, Yunanistan’dan da daha önce erkenci ürün elde ettiğini belirtti.

 

Çukurova yöresinin özellikle meyvecilikte birçok tür açısından “erkenci” olduğunu ancak örtü altı üretimle bundan daha fazla para kazanma imkanı bulunduğunu ifade eden Küden, ” İspanya erkencilik avantajını kullanıyor. Örtü altı üretimi yaygınlaştırdı. Biz örtü altına aldığımızda İspanya’dan da daha erken ürün elde etme şansımız var. Onlardan önce ihracata gitme şansına sahibiz. Biz de meyvecilikte bu erkencilik avantajını kullanmak için katma değeri yüksek erkenci ürünleri, yüksek gelir getiren sert çekirdekli türleri örtü altına almayı amaçladık. Bu amaçla Bakanlığa proje sunduk, Bakanlık tarafından desteklendi.” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Tüketici güven endeksi arttı

 

“İspanya ve İsrail’in önüne geçebiliriz”

 

Erkenci meyve üretiminin ovada yaygınlaştırılmasının ekonomiye çok önemli katkılar sağlayacağının altını çizen Küden, şöyle devam etti:

 

“Açıkta yaptığımız çalışmalarda 20 Nisan’da kiraz elde edebiliyoruz, nektarin kayısı hasadı yapabiliyoruz ki zaten çağla badem erik Silifke’de şubat ayına kayıyor. Bunu daha da erkene almak üreticiye oldukça büyük kazanç sağlayacak. İhracatta bir sürekli ürün temini söz konusu. Eğer örtü altında sert çekirdekli meyve yetiştiriciliği sürekli bir ürün teminiyle artacak olursa ihracat şansımızın yüksek olduğunu düşünüyorum. İspanya bu konuda şu anda piyasayı elinde tutuyor. İsrail de öyle. Onlar bu avantajlarını kullanabiliyorlar. Biz de bunu yapacak olursak onların önüne geçebiliriz.”

 

 


17 Eylül 2017. 16:00
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x