Dane Mısır Patatese Alternatif Olma Yolunda


unnamed

 

 

Müdürlüğümüzün Alternatif Ürün çalışmaları kapsamında 2016 yılında Nisan ayı içerisinde 60 dekar alanda 10 çeşit ile dane mısır çeşitleri ekimi gerçekleştirildi.

 

 

Bolu Merkez İlçeye bağlı Yazıörenköyünde 2 dekar alanda ekilen Danelik Mısırın hasadı,yapılan tarla günü ile üreticilerimiz eşliğinde gerçekleştirildi.

 

 

Katılımın yoğun olduğu Tarla gününe, Muhtarlar Derneği Başkanı İlhan ÇALIŞKAN, Sulama Birliği Başkanı Sabahattin ALTUNEL,  Kurumumuz Şube Müdürleri,Ziraat odası temsilcileri, kurum çalışanları, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

 

 

Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Personeli Tekniker Sabri YÜKSEL’in açılış ve tanıtım konuşmasının ardından Ziraat Mühendisi Ali DEMİRER “Dane mısırın önemi, yetiştiriciliği, toprak isteği ve hasadı konularını içeren konuşmasının ardından Biçerdöverle ürün hasadı gerçekleştirildi. Hasat sonrası yapılan ölçümlerde; Bolu İl genelinde dane rutubeti %21–28, verimlerin ise 1200-1850 kg/da aralığında gerçekleştiği görüldü.Türkiye ortalamasının 800-1000 kg. aralığında seyrettiği danelik mısırda alınan verim patatese alternatif arayışı içerisindeki üreticilerimizde sevinçle karşılandı.

unnamed-1

 

Hasadı dikkatle izleyen katılımcılar elde edilen verimden memnun olduklarını, ancak rutubetin mevcut haliyle aşağılara çekilebilmesi için tane kurutma tesisine ihtiyaç olduğunu ifade ettiler.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan İl Müdürü İsmail TAŞ;

“Yem üretimin vazgeçilmezi konumundaki dane mısırın Bolu İlimizdeki üretim denemelerimden oldukça verimli sonuçlar aldık. Özellikle ilimizdeki kanatlı üretim tesislerini de düşünecek olursak mısır Pazar sorunu olmayan, verimi ile patatese alternatif olabileceğini gösterdi. Bu muazzam çalışmada emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Tarla günü etkinliği çekilen hatıra fotoğrafları sonrası son buldu.


Yazan - 17 Ekim 2016. Kategori MANŞET, TARIM, GIDA. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oy
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x