Deniz fenerinde bitmeyen nöbet


 

Kadırga Burnu Deniz Feneri’nde doğan ve büyüyen, “Thomas Dayı” lakaplı Dursun Muharrem Baskın, emekli olmasına rağmen fenerin harabeye dönen lojmanını zaman zaman ziyaret ederek, eski günlerini yad ediyor .

 

 

 

 

İSTANBUL – Abdullah Coşkun

 

Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Kadırga Burnu Deniz Feneri’nde dede ve baba mesleğini sürdürerek 26 yıl bekçilik yapan “Thomas Dayı” lakaplı Dursun Muharrem Baskın, 9 yıl önce emekli olmasına rağmen doğup büyüdüğü fenerden ayrılmakta zorlanıyor.

 

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 1800’lü yıllarda gemilere yol göstermek amacıyla Fransızlar tarafından inşa edilen Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Kadırga Burnu Feneri’nin bekçiliğini 200 yıl boyunca Baskın ailesi yaptı.

 

Baskın ailesinin son temsilcisi ”Thomas Dayı” ve ”Fenerci Dursun” lakaplarıyla anılan Dursun Muharrem Baskın, 2 asırdır devam eden aile mesleğinin son deniz feneri bekçisi.

 

 

 

Deniz fenerlerinin 2008 yılında güneş enerjisiyle çalışmaya başlamasıyla emekli olan Muharrem Baskın, doğup büyüdüğü fenerden ayrılmakta zorlanıyor. Baskın kara yoluyla ulaşımı bulunmayan Kadırga Koyu’ndaki fenere zaman zaman gelerek vakit geçiriyor, eski günlerini yad ediyor.

 

Fenerin son bekçisi, 9 yıl önce emekli olan Dursun Muharrem Baskın, AA muhabirine, ömrünün geçtiği feneri anlattı.

DİĞER HABERLER
Rus heyeti incelemelerini tamamladı

 

Kadırga Burnu Deniz Feneri yapılınca iyi bir denizci olan dedesi Salih Baskın’a gemileri yönlendirmesi için teklifte bulunulduğunu belirten Baskın, dedesinin göreve başlayınca da fenerin içindeki lojmana yerleştiğini, babasının da burada dünyaya geldiğini söyledi.

 

Dursun Muharrem Baskın, şunları dile getirdi:

 

“O zamanlarda denizcilikten anlayan kişi sayısı azmış. Bu yüzden o tarihte Osmanlı toprağı olan Rodos Adası’ndan dedemi çağırmışlar, hem iyi para vermişler hem de lojmanda kalma hakkı. Dedem bu teklifi kabul etmiş. Kendisi ölene kadar mesleğini devam ettirmiş. Babam Bekir Baskın fenerin lojmanında dünyaya gelmiş. Tabii şartlar çok zor, sandal ile 8 mil açığa kürek çekerek geliyorlar. Yiyecek içecek malzemeleri devlet tarafından yılda birkaç kez getiriliyor. Dedem öldükten sonra babam görevi devralmış ve fener bekçiliği yaparken annem ile evlenmiş. Annem bu fenere gelin gelmiş. Ben de bu fenerde dünyaya gözlerimi açmışım. Babamdan sonra da 1982 yılında ben fener bekçiliğini devraldım. 2008 yılına kadar bekçilik yaptım. Kadırga Koyu’nda yalnız başıma 26 yılım geçti. 2008 yılında ise deniz fenerleri güneş enerjisiyle çalışmaya başlayınca mecburen emekli oldum. Ama bu meslekten kolay vazgeçilmiyor. Denizde geçen bir ömürden sonra hep denizi özlüyorum.”

DİĞER HABERLER
"Kaybımız 2,5 milyar dolar"

 

Atıl vaziyetteki gemilerin onarımını yaparak vaktini geçiren Baskın, öldüğünde ise doğup büyüdüğü Kadırga Feneri’ne defnedilmek istiyor.

 


12 Kasım 2017. 09:54
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x