Dünya Süt Gününde “Sağlık İçin Süt Paneli”

 

​21 Mayıs Dünya Süt Günü kapsamında Pınar Enstitüsü tarafından tüketicilere süt içme bilincinin kazandırılması ve sağlığımız üzerine olumlu etkilerinin bilimsel veriler ışığında anlatılması amacıyla “Sağlık İçin Süt Paneli” düzenlendi.

 

Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen panele İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, Pınar Süt Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Yalçın, sektör temsilcileri ile üniversitelerin Gıda Mühendisliği, Ziraat Fakültesi Süt Teknolojileri Bölümü ve Gıda Mühendisliği Beslenme bölümlerinden öğretim görevlileri katıldı.

 

Panelin açılış konuşmasını yapan Pınar Süt Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, son iki yılda Türkiye’de süt tüketimin artmasına rağmen halen kişi başı tüketimin günde sadece yarım bardak olduğunun altını çizerek, gelecek nesillerin sağlıklı yetişmesi için süt tüketimine dair bilincin artırılması gerektiğini vurguladı.

 

İdil Yiğitbaşı “Dünyada süt üretiminde ilk 10’da yer almamıza rağmen tüketim konusunda Avrupa’nın gerisinde kalıyoruz. TÜİK verilerine göre içme sütü üretim rakamı 2015’de 1 milyon 378 bin tondan, 2017’de % 12 artarak 1 milyon 548 bin tona ulaşmıştır. Bu artış olumlu yönde olsa da, dünyada süt tüketiminin en yüksek olduğu ülkelerde kişi başına içme sütü kullanımı yıllık 100 litreden fazladır. Avrupa ülkelerinde kişi başı yıllık süt tüketimi ortalaması ise yaklaşık 60 litre civarında iken Türkiye’de kişi başına içme sütü tüketimi ise yıllık sadece 33 litredir. Bu rakamlara göre Türkiye’de kişi başına günlük ortalama içilen süt miktarı sadece yarım bardaktır. Başta çocuklarımız olmak üzere herkesi günde 2 bardak süt içmeye davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Açılışta konuşan İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş ise;  21 Mayıs Dünya Süt Günü çerçevesinde böyle başarılı bir etkinlik gerçekleştiren Pınar ailesine teşekkür ederek başladığı konuşmasında “süt dünyanın en güzel, en sağlıklı ve en önemli besin maddelerinden birisi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak sütü sektördeki paydaşlarımızla birlikte üretmekle ve sağlıklı bir şekilde tüketicilerin mutfağına getirmekle yükümlüyüz” dedi.

 

Bakanlık olarak piyasanın düzenlenmesi gibi işin ticari boyutunu da ilgilendiren bir göreve sahip olduklarını dile getiren Erdurmuş; “süt hayvancılıktaki temel çıktı ve bu nedenle de Bakanlığımızın ciddiyetle ilgilendiği önemli bir ürün. Süt üreticiliği de ciddi altyapı gerektiren bir sektör. Bu altyapıyı sağlamadığımız takdirde hedeflere ulaşmamızda ciddi sorunlar oluşuyor. Sağlıklı bir süt üretebilmenin temeli sağlıklı bir hayvan ve ahır koşullarının oluşturulmasıdır. Hayvanların sağımından sonraki süreçte, sütün sağlıklı şekilde sanayi tesislerine ulaştırılması ve oradaki işlemlerden sonra da yine sağlıklı bir şekilde tüketicilere ulaşması çok hassasiyet gerektiren uzun bir süreçtir. Ülke olarak bu noktada başarılıyız. Özellikle İzmir olmak üzere ülkemizde birçok şehirde süt sektöründe ciddi mesafeler almış durumdayız” dedi.

 

Konuşmaların ardından Erdurmuş’a Pınar Süt Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı tarafından plaket takdim edildi.

 

Daha sonra panel düzenine geçilerek, Prof. Dr. Harun Uysal moderatörlüğünde, panelistler Prof. Dr. Hamdi Barbaros Özer, Prof. Dr. Sedef Nehir El ve Prof. Dr. Gül Kızıltan “Sağlık İçin Süt” konulu bir panel gerçekleştirdiler.

URL: http://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=127861

Yazan - May 25 2018. Kategori ETKİNLİKLER, HAYVANCILIK, MANŞET. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık

Yoruma kapalı

| Designed by Mavikedi internet Hizmetleri |