Dünya’da en yaygın sığır ırkı Holstein


 

Untitled-1 copy

 

 

Hollanda’nın Kuzey Hollanda ve Batı Friesland bölgelerinde geliştirildiği için bu ırk Holstein-Friesian adını almıştır. Bos primigenius’tan kök almıştır. Bu ırk için çeşitli ülkelerde Holstein-Friesian ve Siyah-Alaca gibi isimler kullanılmaktadır. Türkiye’de bu ırk Holstein, Hollanda ve Siyah-Alaca isimleri ile anılmaktadır.

 

Dünyada en yaygın olan sığır ırklarından birisidir. En çok yetiştirildiği ülkeler arasında Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere, Almanya, Danimarka, Fransa ve İsrail sayılabilir. Türkiye’ye ilk olarak 1958 yılında ABD’den Bursa Karacabey Harası’na getirilerek yetiştiriciliği başlamıştır. Gün geçtikçe yaygınlaşarak, populasyon sayısı artarak, kulanımı daha çok tercih edildi. Türkiye’de yaygın olarak yetiştirildiği iller Bursa, Balıkesir ve İzmir’dir. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’daki Siyah-Alaca sığırları süt verimine büyük ağırlık verilerek yetiştirildiklerinden, vücut tipi bakımından sütçü ırklara yakındırlar. Avrupa ülkelerinde yetiştirilen Siyah-Alaca sığırları ise tam anlamı ile kombine verimlidirler yani hem süt verimi hem et verimi yüksek düzeydedir.

 

 

Vücut örtüsü genellikle siyah-beyaz renktedir. Siyah ve beyaz kısımların oranı hayvandan hayvana değişiklikler gösterir. Nadiren de olsa düz siyah, düz beyaz ve kırmızı-beyaz alaca buzağılar da doğabilir. Erkek ve dişilerde boynuz bulunur. Holstein, Hollanda’nın serin ve bol otlaklı bölgelerinde geliştirildiğinden ötürü, bakım ve yeterli beslenmenin sağlanamadığı yerlerde ve sıcak bölgelerde iyi uyum sağlayamaz, buna karşı yaz aylarında çeşitli serinletme yöntemlerle iyi verimler alınabilir.

DİĞER HABERLER
Ordu'da fındık hasadı erken başladı

 

 

Siyah-Alaca ırkında inek başına bir laktasyondaki ortalama süt verimi ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye farklılıklar göstermektedir. Ortalama süt verimi Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da 5500-6500 kg, İsrail’de 5000-5500 kg, İngiltere, Hollanda ve Federal Almanya’da 4250-4500 kg düzeyindedir. Türkiye’de bu ırk sığırlar çok değişik koşullarda yetiştirildiklerinden çeşitli sürülerde süt verimi düzeyleri büyük farklılıklar göstermektedir (3000 kg ile 5500 kg arasında). Ortalama laktasyonları 300 ile 320 gün arasındadır. Holstein ırkı dünya’nın en yüksek miktarda süt veren ırkıdır lakin sütünde bulunan yağ miktarı diğer kültür ırklarına kıyasla daha düşük olup ortalama %3.5 ile 3.8’ dir. Holstein ırkı erkek buzağıların ortalama doğum ağırlığı 40 ile 42 kg, 6.ay 160 ile 170 kg, 18. Ay ağırlığı 450 ile 500 kg dır.

 

 

Türkiye’de süt verimi kadar et verimide önemli bir sorundur, günümüzde süt bolluğuna karşı et ihtiyacını göz önünde bulundurmamız gerekir. Et ithalatının önüne geçilebilmesi için holstein ırkı inekler ile etçi ırk boğaların melezlenmesi önemlidir. Bu şekilde süt verimi yüksek olur. Et veriminde de bir artış gözlenir. Yeni melez hayvanlar elde edilebilir.

 

 

DİĞER HABERLER
İlk Rus turist kafilesi Antalya'da

Holstein ırkı nazik bir ırktır. Bol yem ve serin yerlerde yetiştirildiği taktirde bol verim vermektedir. Sıcaklığın yükses olduğu yerlerde kesinlikle serinletilmelidir. Düşük yemle beslendiği zaman yüksek verim alınamaz. Dikkat edilmediği taktir de çeşitli hastalıklar oluşur.

 

                                                                                josef aktaş

 

1991 yılında Mardin’in Midyat ilçesinde doğdu.  İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Midyat’ta tamamladı. 2012 yılında KKTC’de Yakındoğu Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne başladı. 2015 yılında  İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne yatay geçiş yaptı. Şuan da eğitimini İstanbul Üniversitesi’nde devam ettirmektedir.

 


7 Mayıs 2016. 02:40
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x