Ege’de “balon balığı” tehdidi


1358762989 copy

 

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin: ” İlk kez 2003’de Güllük Körfezi açıklarında rastlanan balon balığı 13 yılda tüm Ege Denizi’ne yayıldı”

 

“Balon balığının bünyesindeki tetrodoksin içeren zehirin 2 miligramı 50 kilogram ağırlığında bir bireyi öldürebilecek güçte” “Balıkçılarımıza ağlardan balıkları alırken mutlaka eldiven kullanmalarını tavsiye ediyoruz” “Balon balığı derin sularda yaşıyor, bu nedenle plajları fazla tehdit etmiyor”

 

 

Metin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hint Okyanusu kökenli zehirli balık türlerinden balon balığının Ege Denizi’ndeki yayılım alanını artırdığını bildirdi. Tetrodoksin adı verilen güçlü bir zehiri barındırdığı için avlanması ve yenilmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yasaklanan bu balık türünün yerel balık türlerini tehdit ettiğini vurgulayan Metin, balıkçıların ağlara takılan bu balığa temas etme riski bulunduğunu belirtti. Süveyş Kanalı’nın açılmasından sonra Akdeniz’e geldiği tahmin edilen balon balıklarının, küresel ısınmanın etkisiyle kuzeye doğru ilerlediğini ifade eden Metin, insanlar ve diğer balık türleri tarafından avlanmaması nedeniyle işgalci bir tür olarak Çanakkale kıyılarına kadar yayıldığı kaydetti.

 

pufferfish-ig

 

Metin, ilk kez 2003’de Muğla’nın Güllük Körfezi açıklarında rastlanan bu balık türünün 13 yılda tüm Ege Denizi’ne yayıldığının tespit edildiğini bildirdi. – “Balon balığı yakın gelecekte tüm Akdeniz için bir tehdit olabilecek” Balon balığının Yunanistan’ın batı kıyılarında da yayıldığının rapor edildiğini, yakın gelecekte tüm Akdeniz için bir tehdit olabileceğini dile getiren Metin, şu bilgileri verdi: “Balon balığının bünyesindeki tetrodoksin içeren zehirin 2 miligramı 50 kilogram ağırlığında bir bireyi öldürebilecek güçte. Bu, kişiden kişiye değişebilir. Balığın iç organlarında, deri altında ve kas yapısında yoğun bir şekilde tetrodoksin bulunuyor. Üreme dönemlerinde dişi bireylerde daha yoğun oluyor. Dokunulduğunda da kendini savunma amaçlı şiştiği için tetrodoksini dış ortama salıyor. Bu sırada üzerindeki dikensi oluşumdan dolayı bu zehir temas edeni zehirleyebilir. Ağa takılmış balıkları yemek için ağlara saldıran bu balıklar, av araçlarına zarar verebiliyor, çünkü oldukça keskin dişleri var. Dipte bulunan balıkları, yengeç ve karides gibi türleri tüketebiliyorlar. İnsan tarafından avlanmaması ve doğal ortamda düşmanının olmaması kolay yayılmasına neden oluyor. Bu balığın yenmemesi konusunda uyarıyorum, balıkçılarımızın da ağlardan balıkları alırken mutlaka eldiven kullanmalarını tavsiye ediyoruz.” Metin, balon balığının derin sularda yaşadığını, bu nedenle plajları fazla tehdit etmediğini belirtti. AA

DİĞER HABERLER
Türkiye şap aşısında ihracatçı oldu

8 Nisan 2016. 16:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x