“Ekmeğe boya kattığımız doğru”

Sosyal medyada paylaş.

Fırıncılar Federasyonu Başkanı: Boya ile yanıltıyoruz ama sağlığa zararlı değil

Ekmeğe boya katılıp ‘kepekli’ diye satıldığını uzmanların tespitleriyle aktaran TAKVİM’in haberinin ardından bir basın toplantısı yapan Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı’dan itiraf gibi açıklamalar geldi. Ekmekte boya kullanıldığını doğrulayan Balcı, “Ekmekte kullanılan boya, gıda boyasıdır. Kepekli ekmek görüntüsü verilmesi için kullanılıyor. Herhangi bir zararı yok. Tüketici kepekli yerine beyaz ekmek yemiş sayılır” dedi. Balcı, ekmekte kullanılan katkı maddesinin Türk Gıda Kodeksi Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne uygun olduğunu da söyledi.

‘YANILTIYORUZ…’

Balcı, şunları kaydetti: “Ekmekte boya kullanıldığı belirtiliyor. Oysa bu boya gıda boyası ve insan sağlığına zarar vermez. Sadece tüketici kepekli yerine gıda boyasından yapılmış beyaz ekmek yemiş olur. Bir tek insanımızı yanıltmış oluruz.” Bu açıklamaları şaşkınlıkla karşılayan vatandaşlar, “Şimdi aldığımız ekmek boyalı mı, gerçekten kepekli mi? Bunu nasıl anlayacağız” diye soruyor.

 YEMEKÇİ ŞİKAYET HATTI KURUYOR

Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİ- DEF) Başkan Yardımcısı Ahmet Hakan Ay, yemek firmalarından şikayeti olanların yararlanacağı ‘ALO Yemek’ hattını kuracaklarını söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın son dönemdeki denetimlerini desteklediklerini belirten Ay, denetimler sonucu ‘merdiven altı’ olarak tabir ed

Ekmekte boyaya Bakanlık itirazı!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: Yönetmelik sadece karamel ile renklendirmeye izin veriyor   Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ile tüketime sunulan ekmek, ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve ekşi hamur ekmeklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, muhafaza, taşıma ve pazarlanmasına standart getirildiği bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca çıkarılan ”Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği”ne dayandırılarak ”ekmekte renklendirici ve boya kullanıldığı” iddialarına yönelik bazı haberlerin çıktığı bildirildi.

Yönetmeliğin malt ekmeğinde sadece karamel ile renklendirmeye izin verdiği, hiçbir şekilde ekmekte renklendiriciye izin vermediği vurgulanan açıklamada, ”Yönetmelikle tüketime sunulan ekmek, ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve ekşi hamur ekmeklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, muhafaza, taşıma ve pazarlanmasına standart getirilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

”Buna göre, ekmek 250 gram ağırlıktan başlayarak 50’şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilecektir. Ekmek israfının azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Ekmeklerin taşınması, depolanması ve satışına yönelik özel hijyen kurallar getirilmiştir. Ekmek, sadece ekmek ve unlu mamul taşımak için tasarlanmış vasıtalarda taşınabilecektir. Ekmeğin hijyenik olmayan yerlerde satışı yasaklanmıştır. Ekmekteki tuz miktarı azaltılmıştır.

Ekmekteki kepek oranı artırılmıştır. Obezite ile mücadelede katkı sağlayacaktır. Ekmek satışı yapılan yerlerde tam buğday ekmeği ve kepekli ekmek bulundurulması zorunluluğu getirilmiştir. Kepek oranı yüksek olan bu ürünlere tüketicinin ulaşılabilirliği kolaylaştırılmıştır. Ekmek, hijyen konusunda bilgili ve eğitimli personel tarafından taşınacak, muhafaza edilecek ve satışa sunulacaktır. Ekmeğin üretiminde satışında taşınmasında çalışan tüm personel hijyen konusunda eğitilecektir. Bu kapsamda Bakanlık ilgili meslek federasyonu, kamu kurum ve kuruluşları ve üniversiteler ile işbirliği yapmaktadır. Ekmekler satıcı tarafından uygun bir malzemeye konularak veya sarılarak tüketiciye verilecektir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gıda güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik olarak piyasa kontrollerini etkin bir şekilde sürdürmektedir.”

ilen ruhsatsız işletmelerin azaldığını kaydetti. (Hüsniye ORAL / Takvim)

 


Sosyal medyada paylaş.

URL: http://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=27198

Yazan - Nis 21 2012. Kategori GIDA. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık

Yoruma kapalı

| Designed by Mavikedi internet Hizmetleri |