Ekmeğimizle oynamışlar

Tarım Bakanlığı denetimleri, ülke çapında 3 bin 77 firmanın ekmek üretiminde hijyen kurallarına uymadığını ortaya çıkardı.
 
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı verileri, soframıza gelen ekmekte üretimden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen sürede gerekli ‘hijyen’ koşullarının sağlanamadığını ortaya koydu.

Tarım Bakanı Mehdi Eker’in verdiği bilgiye göre geçen yıl, hijyen koşullarına uyulmadığı ve sağlığa zararlı üretim yapıldığı gerekçesiyle 3 bin 77 üretici firmaya, ‘üretimden men’ dahil farklı yaptırımlar uygulandı.

MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy, Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker’e, ekmek üretimi ve sunumunda ‘Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne uygun üretim ve sunum yapılıp yapılmadığı ve yapılan denetim sonuçlarını sordu. Soru önergesine yanıt veren Bakan Eker’in verdiği bilgiye göre, 2010 yılı içinde ekmek ve ekmek çeşitlerine yönelik 28 bin 406 işyerine denetim yapıldı.

DENETİMLER SÜRECEK

Radikal’in ses getiren haberine göre,bu denetimler sonucu sağlık-hijyen koşullarına uymayan bin 879 işyerine idari para cezası uygulanırken, 179 işyeri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Ayrıca bin 19 işyerine ise ‘üretimden men’ cezası verildi. Ayırca ‘Türk Gıda Kodeksi-Gıda maddelerinin genel etiketleme ve beslenme yönünden etiketleme kuralları tebliğine uygunluk denetim programı’ çerçevesinde de yine geçen yıl 2 bin 237 denetim yapılırken, bu denetimlerde 28 işyerine ‘olumsuz’ raporu verilerek, gerekli yasal yaptırımlar uygulandı.

Tarım Bakanı Mehdi Eker, ‘ekmeğin taşınması ve satışına’ ilişkin olarak ‘Özel Teknik ve Hijyen Kuralları Yönetmeliği’nin görüşe açıldığını, ilgili meslek odaları ve gerçek kişilerden gelen 60 önerinin bakanlığa ulaştığını dile getirdi.

Eker, “Gelen görüşlere istinaden son hali verilen yönetmeliğin yayıma gönderilmesine karar verildi” dedi. Eker, tüketime sunulan ekmek ve ekmek çeşitlerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, taşıma ve pazarlanmasını sağlamak için ‘Ekmek ve Çeşitleri Tebliği’nin halen yürürlükte olduğuna işaret ederek, bu tebliğde de fırınlar dışında ekmeğin ambalajlı olarak tüketime sunulmasının öngörüldüğüne işaret etti. Yurttaşların, ekmek üreten firmalarla ilgili şikâyetlerini, bakanlığa ait ‘Alo 174 Gıda Hattı’nı arayarak iletebileceğini belirten Eker, yıllık denetim ve izleme programları da hazırlandığını vurguladı

URL: http://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=13086

Yazan - Mar 30 2011. Kategori GIDA. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık

Yoruma kapalı

| Designed by Mavikedi internet Hizmetleri |