EBK elde kalan kurbanlıkları alıyor


Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, elde kalan kurbanlıklara talip olduklarını söyledi.

Kurban Bayramı sonrasında satılamayan, elde kalan kurbanlıklara Et ve Balık Kurumu talip olurken,bugüne kadar Kuruma 4 bin büyükbaş sığır kesimi için müracaat oldu.

Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Kurban Bayramı sonrasında satışlar, kurumun alımları ve et piyasası hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Geçen yıl Kurban Bayramında 600 bin büyükbaş, 2 milyon civarında da küçükbaş hayvan kesildiğinin çeşitli kaynaklarca beyan edildiğini hatırlatan Ulubaş, bu yıl ise Kurban Bayramında Türkiye genelinde pazara yaklaşık 800 bin büyükbaş, 3 milyon da küçükbaşın kurbanlık olarak arzedildiğinin tahmin edildiğini bildirdi.

”Bu yıl Kurban Bayramında tahminim geçen sene kesilenden yüzde 10 daha fazla yani 660 bin civarında büyükbaş, 2 milyon 300 bin civarında da küçükbaş kurban kesildi” diyen Ulubaş, bunun da tahminen 140 bin büyükbaş, 700 bin de küçükbaşın pazardan geriye döndüğü anlamına geldiğini söyledi.

Pazara hayvan getirenlerin çoğunluğunun getirdikleri hayvanın büyük bir kısmını sattıklarını satamadıkları sığırları, koyunları geri memleketlerine götürdüklerini anlatan Ulubaş, taşıma masrafları ve diğer masrafların doğal olarak karlarını azalttığını, hiç satamayanların zarar ettiğini, hepsini satanların sevinçli olarak memleketine döndüğünü kaydetti.

”Satılamayan kurbanlıkları alıyoruz”

Yetiştiricinin elindeki satılmayan kurbanlıkları aldıklarına dikkati çeken Ulubaş, karkas kilogramını fire düşmeden sıcak tartı yaparak 14 liradan aldıklarını bildirdi.

Et ve Balık Kurumunun Sakarya, Ankara Sincan, Yozgat, Van, Adana, Diyarbakır, Erzurum da bulunan kombinalarına bugüne kadar kurbanda satılmayan 4 bin büyükbaş sığır kesimi için müracaat olduğunu belirten Ulubaş, bunun 1000 başını kestiklerini, parasını peşin ödediklerini, diğerlerini de kesmeye devam ettiklerini söyledi.

Hayvan yetiştiricilerini mağdur etmediklerini belirten Ulubaş, ”Bize müracaatı olan hiçbir besiciyi kapımızdan geri çevirmeyeceğiz” dedi.

”Et fiyatları düşecek mi artacak mı?”

Kurban Bayramının hemen sonrasında et fiyatlarının nasıl seyredeceğinin sorulması üzerine de Ulubaş, şu değerlendirmede bulundu:

”Şu anda Et ve Balık Kurumu karkasın kilogramını 14 liradan alıyor, parasını peşin ödüyor, fire düşmüyor. Serbest piyasada ise fire düşülüyor fiyat da 15 lira civarında. Ben fiyatların bunun altında oluşacağını sanmıyorum. Kurban Bayramı sonrasında arz ve talep dengelenmiş durumda. EBK karkasın kilogramını 14 liraya aldığı için 14 liranın altında bir fiyat oluşamaz. Şu anda besicinin ahırında bulunan hayvanlar, pazarın talebini ancak karşılayacak boyutta.”

”Neden kurbanlık ithal edildi?”

Trakya bölgesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hastalıktan ari bölge ilan edildiğini hatırlatan Ulubaş, Anadoludan kurbanlık geçişinin şartlara bağlandığını belirtti.

Bu kapsamda istenilen sağlık belgelerini ibraz edemeyenlerin hayvanlarını Anadoludan Trakya tarafına geçiremediklerine işaret eden Ulubaş, kurbanlık açığı oluşmaması için Trakya bölgesinde satmak üzere Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğünün Bakanlık tarafından kurban ithalatı için resmen görevlendirildiğini kaydetti.

Bu görevlendirmeden sonra ihaleye çıktıklarını anlatan Ulubaş, Avustralya, Meksika ve Brezilyadan bizzat uzman veterinerlerin kurbanlık vasfı taşıyan erkek sığırları seçtiğini, bu ülkelerin dünya sağlık örgütlerinin en hastalıksız kabul ettiği ülkeler olduğunu söyledi.

Trakya’da Lüleburgaz Türk Geldi Tarım İşletmesine 11 bin baş Şarole, Hereford, Limuzin, Angus cinsi kurbanlık sığır getirildiğini ifade eden Ulubaş, bunların Lüleburgaz Türk Geldi Tarım İşletmesinde ve İstanbul’un 6 değişik bölgesinde kurbanlık olarak satışa sunulduğunu belirtti.

Türk Geldi Tarım İşletmesinde bu kurbanlıkların toplu alanlara kilogram ağırlığı 9,60 TL’den baş/adet olarak alanlara 4 bin 500 TL’den, İstanbul’un Trakya Yakasındaki 6 satış yerinde baş/adet olarak 5 bin 500 liradan satışa sunulduğunu kaydeden Ulubaş, ”İthal kurbanlıklarla hem oluşabilecek kurbanlık açığı kapatıldı hem de kurbanlık piyasası da bu şekilde dengelenmiş oldu”dedi.

”2 bin ithal kurbanlık satıldı”

İthal kurbanlıkların 2 bin adetini sattıklarını anlatan Ulubaş, kalanları taze et ihtiyacı için kestiklerini ifade etti.

EBK’nın aylık 3 bin 500 ton et satışı olduğuna işaret eden Ulubaş, şöyle devam etti:

”Bu sığırları kısa sürede kesip tüketicilerle buluşturacağız. Biz kar etmek için kurulmuş bir kurum değiliz ama EBK şu anda zarar da etmiyor. Fazla satış yeri açarak daha fazla kurbanlık satarak Trakya bölgesinde serbest pazar dengesinin bozulmasını istemedik. Kurbanlık getiren yetiştiricilerin aleyhine bir fiyat oluşmasını da bu şekilde önlemiş olduk. Şunu kamuoyunun bilmesini isterim ki; Et ve Balık Kurumu, Trakya Bölgesinin dışında yani Anadoluda bir baş dahi kurbanlık sığır satmamıştır.”

”Desteklerle 2 sene içinde et açığı kapatılır”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hayvancılığa çok ciddi destekler verdiğini belirten Ulubaş, faizsiz hayvancılık kredilerinin ahırların, ağılların doluluk oranını artırdığını kaydetti.

Geçen seneye göre küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayısında artış olduğuna işaret eden Ulubaş,”Bu destekler devam ederse Türkiye, 2 sene içerisinde et açığını inşallah kapatır. Kendi yaylamızda beslenen hayvanların etini tüketiciye sunarız” diye konuştu.

ETBİR Başkanı Yücesan

Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, Kurban Bayramında fazla miktarda hayvanın piyasaya arz edildiğini, Van’daki deprem, soğuk hava, ekonomik sıkıntılar gibi nedenlerle talebin beklenenden az olduğunu söyledi.

Eskiden üreticilerin ellerindeki ürünü satamayınca hayvanlarını daha düşük fiyattan elden çıkarmaya çalıştığını anlatan Yücesan, şöyle konuştu: ”Ancak bu yıl, kimse malını düşük fiyata vermedi, kamyonuna yükledi tekrar ahırına getirdi. Çünkü kasaplık piyasasında yüksek tansiyon devam ediyor, talepler devam ediyor. Kendi ürününün düşük fiyatlara satmak yerine, tekrar 1-1,5 ay sonra piyasaya girmeyi tercih ettiler.”

EBK’nın elde kalan kurbanlıkları toplama kararının doğru olduğunu belirten Yücesan, ancak kurumun bu fiyatlarla değil, üreticinin maliyetinin üzerinde bir rakamla alması gerektiğini, bunun da kilogram başına 15,5-16 lira olması gerektiğini savundu.


Yazan - 16 Kasım 2011. Kategori HAYVANCILIK. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oy
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x