En iyi denetçi tüketicidir


Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUDAKA) desteği, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün eş finansmanı ile yürütülen “ Bilinçli Üret, Sağlıklı Tüket, Yaşam Kaliteni Yükselt” projesi kapsamında “ En İyi Denetçi Tüketicidir” konulu panel Bayburt Şair Zihni toplantı salonunda yapıldı.

Panele Vali Yardımcısı Mehmet Ali Akyüz, Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Abdullah Şahin, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ziyeddin Babacan bazı daire amirleri katıldı.

Panel açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Ertuğrul, “Sağlıklı bir toplumun oluşturulmasında; halk sağlığı, hayvan sağlığı ve bitki sağlığının korunması ve halkın yeterli miktarda güvenli gıdayla beslenmesinin sağlanması büyük önem arz etmektedir. Sağlıklı ve kusursuz gıda üretimini sağlamak amacıyla gıdaların; üretim, işleme, muhafaza ve dağıtımları sırasında gerekli kurallara uyulması ve önlemlerin alınması Gıda Güvenliği olarak ifade edilmektedir.

Gıdanın insan sağlığına zararlı olup olmadığının belirlenmesinde; tüketenin sağlığı üzerinde ani, kısa veya uzun vadede oluşturabileceği muhtemel etkileri yanında, gelecek nesiller üzerindeki etkileri, birikerek artan muhtemel toksin etkiler ve belirli tüketici gruplarının özel sağlık hassasiyetleri de dikkate alınarak işlemler yapılır. Gıdanın güvenilir olup olmadığının belirlenmesinde ise, üretim, işleme ve dağıtım aşamaları, etiket bilgileri ve sağlıkla ilgili uyarı niteliğindeki bilgiler ile insanlar tarafından günlük normal kullanım koşulları dikkate alınmaktadır.

DİĞER HABERLER
Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığına Prof. Dr. Eyüp Gümüş getirildi.

Gıda zincirinde izlenebilirliğin sağlanması Yasanın bir diğer hedefidir. Bu Kanunla büyük ve küçükbaş hayvanların tümünün kayıt altına alınması, bunların hareketlerinin izlenmesi ve bu hayvanlardan elde edilen gıda maddelerinin izlenebilirliğinin sağlanabilmesi amaçlanmaktadır. Aynı şekilde Bitkisel ürünlerde de tarladan başlamak üzere üretimin bütün aşamasında izlenebilirliğin sağlanması temel hedeftir. Tüm işletmecilere, ürettikleri gıda, yem ve bunların üretiminde kullanılacak hammaddelerin kaydını tutma zorunluluğunun getirilmesiyle soframıza gelen gıdanın hangi aşamalardan geçtiği geriye dönük takip edilebilecek, gıda güvenilirliğine ilişkin sorunların kaynağı tespit edilerek, zamanında ve etkin müdahale yapılabilecektir.

Sonuç olarak; Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansının desteğiyle yürütmüş olduğumuz bu proje kapsamında, seçilen işletmelere, üretimden tüketime kadar olan her aşamasında, gıda güvenilirliği konusunda eğitimler verilmiş ve işletmelerden alınan ve kullanılan, bundan sonra da ilimizde gıda denetimlerinde ve numune alma çalışmalarında kullanılacak olan 1 adet gıda denetim ve numune taşıma aracı dizayn edilmiştir” dedi.

Daha sonra panelistler; Bayburt Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayla ARSLANER, Arş. Gör. Aybike  BEREKETOĞLU, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Dr. Özhan TÜRKYILMAZ ile Gıda ve Yem Şube Müdürü ve aynı zamanda proje koordinatörü Serkan YILMAZ’ın konuşmalarının ardından panel sona erdi.

DİĞER HABERLER
“Veteriner Sağlık Ürünleri Değerlendirme Toplantısı”

15 Kasım 2011. 20:16
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x