Ender Yarsan’dan Balık Hekimliği Kitabı


Ankara Üniversitesi Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ender Yarsan‘ın Balık Hekimliği kitabı yayımlandı. B İr.ok farklı disiplinlerden farklı uzmanlıklara sahip akademisyenlerin katkılarıyla ortaya çıkan kitap 18 bölümden oluşuyor.

Kitabın yazarı Prof. Dr. Ender Yarsan‘ın yaptığı açıklama şöyle:

Değerli Meslektaşlarım Veteriner hekimlikte türe has olarak hastalıkların tespit edilmesi ve sağaltım noktasında yapılabilecek uygulamaların değerlendirilmesi son derece önemlidir. Son dönemde ortaya çıkan eğilim de açıkçası bu yöndedir. Veteriner Hekimliği eğitimi veren Fakültelerimizde de bu anlamda bir yapılanmanın olması konusunda tartışmalar yapılmaktadır. Eğitim süreci içerisindeki meslektaşlarımızın ileriye dönük olarak hangi alanda çalışacaklarını belirlemeleri ve bu alanda daha yoğun bir bilgi birikimine sahip olmaları öncelikli hedefleri olmalıdır. Hızla artan Dünya nüfusunun beslenmesi, tarımsal üretimin arttırılmasına ve adil bir şekilde dağıtılmasına bağlıdır. 1960’larda 3 milyar olan Dünya nüfusu bugün 8 milyar civarında olup nüfus artış hızı bu şekilde devam ederse 2050’li yıllarda 10 – 12 milyar dolayında olacaktır. Geçmişten bu yana insanların beslenmesinde su ürünlerinin önemli bir paya sahip olduğu bilinmektedir. Ancak, nüfus artışı, aşırı ve bilinçsiz avcılık ve çevresel olumsuz etkenler maalesef doğal balık kaynaklarının hızla azalmasına, hatta bazı türlerin neslinin tükenmesi riskine yol açmıştır. Ülkemiz, uzun sahil şeridi, yaygın içsular ve nehir sistemleri sebebiyle önemli ölçüde balıkçılık kaynaklarına sahiptir. Su ürünleri üretimimiz avcılık ve yetiştiricilik yoluyla gerçekleştirilmektedir. Veteriner Hekimlerin uğraşı alanlarından biri de Akuatik Veteriner Hekimliğidir. Özellikle bu alanda çalışan meslektaşlarımız yoğun bir emek harcamakta ve hekimlik görevlerini ifa etmektedirler. Dolayısıyla akuatik hayvanlar ve balık hekimliği alanında çalışan, hizmet üreten meslektaşlarımıza bu konuda kapsamlı bir eserin kazandırılması, güncel bilgilerin aktarılması son derece önemlidir. Bu düşüncelerle hazırladığımız “Balık Hekimliği” adlı Kitabımızda farklı disiplinlerden olan akademisyenler ve meslektaşlarımız bilgi birikimlerini aktardılar.

DİĞER HABERLER
AB-Türkiye anlaşması onaylandı

Söz konusu eser 18 Bölümden oluşacak şekilde hazırlandı;

Balık Anatomisi; Balıklarda Biyokimyasal Parametreler; Balıklarda Hematolojik Parametreler; Balık Beslenmesi; İlaç Kullanımı ve Mevcut Preparatlar; Paraziter Hastalıklar; Viral Hastalıklar; Bakteriyel Hastalıklar; Mantar Hastalıkları; Aşı Uygulamaları; Anestezi, Analjezi; Akuatik Canlılarda Kirlilik (Metal, İlaç, Çevresel vs); Balıklarda Antibiyotik Direnci; Zehirli Bileşikler; Beslenme Açısından Su Ürünleri ve Balık; Balık Hastalıklarında Temel Patoloji; Deneysel Çalışmalarda Zebra Fish İşletme Ekonomisi Hastalıklara ilişkin değerlendirmeler; hastalığın tanımı, klinik bulguları, tanı ve sağaltımları şeklinde yapıldı. Konular özellikle akuatik canlılar içerisinde önemli bir yer tutan Balık Hekimliği noktasında yoğunlaştırıldı. Bazı Bölümler içerisinde balık haricinde diğer akuatik canlılara ilişkin de bilgiler sunuldu; ancak Kitabın öncelikli hedefi balık sağlığı oldu. Kitap bütünlüğü içerisinde mümkün olduğunca dil birlikteliği sağlanmaya çalışıldı; ancak bazı bölümlerde yine de o disiplinin alışılan uygulamaları gereği farklılıklar kısmen de olsa meydana geldi. Bu durum bilimsel anlamda elbette bir yanlışlık olarak da görülmemelidir. Bu noktada, katkı sağlayan tüm yazarlara gösterdikleri özverili çalışmadan dolayı içtenlikle teşekkür ediyorum. Kitabımızın meslektaşlarımız ve bilim camiası için faydalı olmasını temenni eder, bu vesileyle çalışmalarınızda başarılar dilerim…


18 Nisan 2020. 10:26
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x