Erpiliç Irak’a yeniden ihracata başladı


123824

 

Türkiye’nin en büyük tavukçuluk işletmelerinden Erpiliç Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ericek, sektörün olumlu bir gelişme eğilimi içinde olduğunu ancak ihracatta sorunlar yaşandığını söyledi

 

MEHMET KAYA

 

ANKARA – Türkiye’nin en büyük tavukçuluk işletmelerinden Erpiliç Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ericek, sektörün olumlu bir gelişme eğilimi içinde olduğunu ancak ihracatta sorunlar yaşandığını söyledi. Sektörün ihracat konusunda daha yoğun çalışması gerektiğini belirten Ericek, Rusya, Irak, Suriye ve Suudi Arabistan pazarlarının kendine özgü koşullar nedeniyle farklılıklar gösterdiğini, bölgesel risklerin de ihracatı zorlaştırdığını vurguladı.

Avrupa Birliği’ne ihracat için ülke olarak çaba harcanması gerektiğinin altını çizen Ericek, sektörde gelecek dönemde standartlar nedeniyle kısmi konsolidasyonların beklenebileceğini vurguladı. İç karışıklıklara rağmen Suriye’ye ihracatın devam ettiğini belirten Ericek, sektör açısından ihracatta en önemli ülke konumundaki Irak’ın terör eylemlerinden etkilendiğini anlattı.

 

Irak’a ürün göndermek güvenlik nedeniyle sıkıntılı Bölgede yaşanan karışıklıklar ve terör saldırıları nedeniyle Irak’a yaklaşık 1 hafta süreyle ürün gönderemediklerini belirten Ericek, son birkaç gündür iyi haber geldiğini ve sevkiyatın başladığını kaydetti. Ericek, gelişmeleri takip ettiklerini ve Irak pazarına ilişkin mevcut durumu gözleyeceklerini vurguladı.

Tavuk sektörünü tanıtmak için kurulan grubun dış pazar geliştirmede yoğun çaba harcadığını kaydeden Ericek, Suudi Arabistan ve Japonya pazarına odaklanıldığını kaydetti. Ericek, “Suudi Arabistan önemli bir pazar ancak bu pazardan daha çok küçük piliç talebi ile karşılaşıyoruz. Bu ise üretim maliyeti açısından daha yüksek. Bunu üretmemiz daha zor oluyor, rekabetçi olamıyoruz. Bir Japonya pazarı var. Görüşmeler hala sürüyor. Nitelikli ürün dediğimiz ürünlerden göğüs eti talebi Japonya’da yoğun. Bu tarz ürünler katma değeri yüksek ürünler. Navlun maliyeti yüksek olsa bile katma değeri yüksek olduğu için bu pazara yönelik çalışmalar devam ediyor” dedi.

DİĞER HABERLER
'Mültecilere 4.6 milyar dolar harcadık'

 

Çin’in tavuk eti ihracatında sorun çıkardığını belirten Ericek, dolaylı yollarla bu pazara girebildiklerini, ilginç bir ihraç ürünü olan yerel tüketime sahip tavuk ayağı ihracatında da son dönemde sorunların arttığını belirtti.

 

AB’ye ihracat yapamamanın “adını koyamadık”

 

Tavukçuluk sektöründe AB’ye uyum sağlandığını belirten Ericek, “AB uyumluyuz ama oraya mal satamıyoruz. Yılbaşında tavuk unu ile ilgili olarak çalışmalarımız gündemde. Neden ihracat yapamadığımızla ilgili, onun adını tam koyamadık. AB ithalatçı konumda. Bizden almaması için hiçbir neden yok. Biz firma olarak ön izin bile aldık 8 yıl önce. Deli dana çıktığında biz onlardan kırmızı et almamıştık. Şimdi onlarda bizden almıyor. Belki işin içinde siyasi bir yaklaşım da olabilir” diye konuştu. Sektördeki yeni standartların ve ekonomik koşulların büyük işletmeler tarafından karşılanabildiğini, bölgesel küçük işletmelerin zorlanabileceğini belirten Ericek, birkaç şirket satın alma ya da konsolidasyonunun gözlenebileceğini kaydetti.

 

Bakanlığın yasakladığı “dökme tavuk satışının” sektörü olumlu etkilediğini belirten Ericek, “merdiven altı” işletmelerin bu yasaktan sonra zorlandığını kaydetti. Erpiliç olarak, raftan doğrudan satılabilecek ölçülmüş ambalajlanmış ürünlerin sunulması için yatırım yaptıklarını kaydeden Ericek, daha yüksek katma değer sağlayan bu tür parça üretimine yoğunlaşacaklarını toplam satışlarda yüzde 60 olan parça tavuk payının yüzde 80’ler seviyesine ulaştırmak istediklerini kaydetti. Ericek, Türkiye’de kişi başı tüketimin 20 kg. düzeyinde olduğun, bunun 22 kg’a kadar çıkabileceğini tahmin ettiklerini anlattı. Dünya

DİĞER HABERLER
Acı biberin 14 faydası

 


16 Eylül 2015. 10:08
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x