Kasap Sucuğuna Yasak Geliyor


sicaklar_pastirma_ve_sucuk_satislarini_vurdu_1343813257
Perakende işletmeler tarafından sucuk, pastırma, sosis ve salam üretimini yasaklayan düzenleme, kırmızı et sektöründe görüş ayrılıklarına neden oldu.
“Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı”, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının internet sitesinde görüşe açıldı. Tebliğ yürürlüğe girerse, perakende işletmelerde (kasap, market) ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemeyecek.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücesan, geçen yıl yürürlüğe giren Et ve Et Ürünleri Tebliği ile kasaplara bu tür ürünleri üretme izni verildiğini anımsattı. Yücesan, “Bakanlık üretim iznini verdi fakat sektör bu özgürlüğü kaldıramadı. Bu işe haiz olmayan bazı kasaplar, ‘imalatçı oldum’ edasıyla hatalar yaptı, hijyeni yok saydılar. Denetimlerde 8-9 bin liralık cezalar yediler. Bu cezaları yiyince Bakanlığa şikayet ettiler. Bakanlık da kasapların bu işe devam edemeyeceğini düşündü ve tebliğ değişikliğini hazırladı” değerlendirmesinde bulundu.
Bu işi profesyonel olarak yapabilecek iş yerleri bulunduğunu da vurgulayan Yücesan, “Tebliğ yürürlüğe girerse bu işi yapabilmeye haiz, alt yapısı, soğuk hava sistemi ve personeli olan kişiler bu işe girecek” ifadesini kullandı.
Yücesan, öte yandan kırmızı et üreticilerinin beyaz etle yapılan sosislerde renklendirici kullanımının yasaklanması yönünde bir talepleri bulunduğunu da söyledi. Beyaz etle üretilen sosis, salam ve sucukların renklendirilerek “kırmızı etle yapılmış gibi” satışa sunulduğunu, bunun da “tağşiş” olduğunu belirten Yücesan, Bakanlıktan bu uygulamanın yasaklanmasını istediklerini kaydetti.
 
“Kasaplar geleneksel üretim yapıyor”
Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise kasaplara yönelik üretim yasağını doğru bulmadığını söyledi. Alt yapıya sahip kasapların üretim yapabilmesi gerektiğini savunan Yalçındağ, “Kasaplar daha geleneksel olarak sucuk yapıyor. Öte yandan bu izin kasaplara verildiği günden beri sanayi üretimi sucuk satışı çok azaldı. Yetkililerin vatandaşın tercihine önem vermeleri gerekiyor, vatandaş beğenmezse almaz. Kasap dükkanında yapıp satıyorsa fiş de veriyor. Bakanlık bunun denetimini zaten yapıyor. Niye yasaklansın? İsteyen istediği yerden sucuk, salam alsın” dedi.
Kasap üretimi ürünlerde özellikle olumsuz örnekler sunularak olumsuz kanaat oluşturulmaya çalışıldığını belirten Yalçındağ, “Dedelerimiz nasıl yapıyorsa kasaplar da öyle geleneksel sucuk yapıyor. Sanayicilerin sucuk satışları azaldı diye bu tür bir yasak getirilmemeli. Esnaf ürün çeşitliliğini artırarak ayakta kalmaya çalışıyor” diye konuştu.
https://www.facebook.com/photo.php?v=715149435194556&set=vb.194199380622900&type=2&theater

DİĞER HABERLER
Bakan Eker, “İsraf olmazsa ürettiklerimiz bütün insanlığa yeter”
12 Nisan 2014. 15:07
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
Aydoslu
Aydoslu
10 yıl önce

Herkese işletme onay belgeleri verildi büyük bir kısım kayıt altında Türk gıda kodeksi et ürünleri tebliği de yürürlükte yanlış yapan bedelini öder.Ben fason yapıma karşıyım fason yapım diye bir şey olmaması lazım kasap 50 kg kıyma veriyor anlaştığı yere sucuk yapılsın diye gidip başında beklemiyor ne gelirse de onu satıyor bu arada eğer kıyma değişti ise zavallı vatandaşın vay haline…Kasap dükkanlarında sucuk yapabilecek ekipman yok yapsa bile ilkel koşullarda olur bunun için izin verilmeyebilir buna diyecek sözüm yok.Yalnız bu izin fabrikalara verilmeli ve cezalarda artırılmalı fason sucuk yapma ve yaptırma olayı da yasaklanmalı fason imalat suistimale çok müsait ve bugün… Read more »

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x